Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη πρίν από ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης είναι Ισραηλινός πολίτης , 73χρόνων κάτοικος Ασκελόν και κατηγορήθηκε σήμερα.

Η Σιν Μπέτ αποκάλυψε σήμερα ένα σχέδιο δολοφονίας του Ιράν με στόχο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον διευθυντή της Ισραηλινής Μυστικής Υπηρεσίας, Ronen Bar.
Το Ιράν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον διευθυντή της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, ανακοίνωσε η Σιν Μπετ σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, οι προσπάθειες του Ιράν για να σκοτώσουν κάποιον εκ των τριών στόχων, εντάθηκαν μετά τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Κατά την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, το ιρανικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί ένας ισραηλινός επιχειρηματίας που πέρασε αρκετό χρόνο ζώντας στην Τουρκία και είχε οικονομικές συναλλαγές τόσο με Τούρκους όσο και με Ιρανούς για να προχωρήσει στα σχέδια δολοφονίας στο Ισραήλ.

Το πρώτο ταξίδι στο Ιράν
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι Τούρκοι πολίτες Andrei Farouk Aslan και Guneid Aslan επικοινώνησαν με τον Ισραηλινό επιχειρηματία για να πραγματοποιήσουν οικονομικές συναλλαγές, προσκαλώντας τον στην τουρκική πόλη Samandag για να συναντηθεί με δύο εκπροσώπους ενός πλούσιου Ιρανού ονόματι Edi. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Όταν όμως οι δύο Τούρκοι είπαν στον Ισραηλινό επιχειρηματία ότι ο Edi δεν μπορούσε να ταξιδέψει από το Ιράν στην Τουρκία, εκείνος συμφώνησε να περάσει λαθραία με αυτοκίνητο από την Τουρκία στο Ιράν, όπου συνάντησε τον Edi και ένα μέλος των ιρανικών αρχών ασφαλείας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας από το Ισραήλ είχε ζητήσει αρχικά ένα εκατομμύριο δολάρια πριν αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Η δεύτερη επίσκεψη στο Ιράν
Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας επισκέφθηκε αργότερα το Ιράν για δεύτερη φορά τον Αύγουστο και έλαβε 5.000 ευρώ ως μέρος της έναρξης των οικονομικών, υλικοτεχνικών και άλλων ενεργειών του για την επίτευξη του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μετατροπής ενός πράκτορα της Μοσάντ σε διπλό πράκτορα.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη στο Ιράν τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε και πάλι λαθραία στο Ιράν από την Τουρκία, αυτή τη φορά σε φορτηγό, και συναντήθηκε ξανά με τον Έντι, αν και αυτή τη φορά και με πολλούς άλλους άγνωστους Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, του ζήτησαν να βοηθήσει στα σχέδια δολοφονίας.

Ζητήθηκε επίσης από τον Ισραηλινό επιχειρηματία να τραβήξει βίντεο από ορισμένες ισραηλινές τοποθεσίες για σκοπούς παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών, καθώς να απειλήσει Ισραηλινούς τους οποίους το Ιράν είχε ήδη προσεγγίσει αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίνονταν στις ιρακινές οδηγίες.

Επίσης, κατά τη δεύτερη επίσκεψη στο Ιράν, οι Ιρανοί ρώτησαν τον επιχειρηματία εάν θα μπορούσε να στρατολογήσει Ρώσους και Αμερικανούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν Ιρανούς που αντιτίθενται στο καθεστώς της Τεχεράνης και ζουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Σιν Μπετ δεν παρείχε καμία ένδειξη ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας σημείωσε κάποια σημαντική πρόοδο προς οποιαδήποτε από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τόνισε ότι οποιαδήποτε εμπλοκή με εχθρικούς Ιρανούς, πόσο μάλλον στην ίδια την ιρανική επικράτεια, σε περίοδο πολέμου, θεωρούνταν πολύ σοβαρό έγκλημα ασφαλείας.

Στον 73χρονο Ισραηλινό επιχειρηματία, που είναι κάτοικος Ασκελόν και συνελήφθη πριν από ένα μήνα απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σήμερα Πέμπτη.

Τι λέει ο δικηγόρος του Ισραηλινού επιχειρηματία

Σύμφωνα με τους timesofisrael.com ο δικηγόρος του Ισραηλινού που στρατολογήθηκε από το Ιράν για να σκοτώσει τον Νετανιάχου, τον Γκάλαντ ή τον Μπαρ, είπε ότι ο πελάτης : «Έκανε λάθος κρίση» και συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές στην έρευνα.

«Δεν έχουμε δει ακόμη το υλικό της έρευνας, επομένως σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να μπούμε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης», λέει ο δικηγόρος, Eyal Besserglick, σύμφωνα με δημοσιεύματα  μέσων ενημέρωσης.

«Μπορεί ήδη να ειπωθεί ότι πρόκειται για ένα άτομο που έχει βοηθήσει πολύ τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κράτους του Ισραήλ και έκανε λάθος στην κρίση του στο πλαίσιο της επιχείρησής του», λέει ο Besserglick. προσθέτοντας ότι ο πελάτης του «συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές».

Πηγή: jpost.com / timesofisrael.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook