Πέντε πρώην υπάλληλοι στα Harrods λένε ότι ο εκλιπών δισεκατομμυριούχος τους επιτέθηκε σεξουαλικά. «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα», είπε μία από τις καταγγέλλουσες.

Το πρώην αφεντικό των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγέτ , κατηγορήθηκε για βιασμό, από πέντε γυναίκες πρώην πρώην εργαζόμενες που ισχυρίζονται ότι ο εκλιπών δισεκατομμυριούχος τους επιτέθηκε σεξουαλικά ενώ ήταν επικεφαλής του πολυτελούς πολυκαταστήματος του Λονδίνου.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας – ο οποίος πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 94 ετών τον Αύγουστο του 2023 – πραγματοποίησε τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο κατάστημα μεταξύ 1984 και 2010, πριν την πώληση του

Όπως έγινε γνωστό περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην εργαζόμενες στα Harrods έχουν εμφανιστεί και τον καταγγέλλουν για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό, ενώ περιγράφουν μια «κουλτούρα φόβου και συγκάλυψης» από τη διοίκηση του πολυκαταστήματος εκείνη την περίοδο.

Ο Bruce Drummond, δικηγόρος που εκπροσωπούσε ορισμένες από τους πρώην εργαζόμενες είπε: «Ο ιστός της αράχνης της διαφθοράς και της κατάχρησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός. «Οποιοσδήποτε τόπος εργασίας έχει καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων του. Χωρίς αμφιβολία, η εταιρεία απέτυχε σε αυτές τις κυρίες.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ήρθαν στο φως από το BBC. Το ντοκιμαντέρ και podcast «Al-Fayed: Predator at Harrods» συγκέντρωσε στοιχεία που δείχνουν ότι επί ιδιοκτησίας του Αλ Φαγέντ, τα Harrods όχι μόνο δεν παρενέβη, αλλά βοήθησε στη συγκάλυψη των καταγγελιών για κακοποίηση.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του διάσημου πολυκαταστήματος δήλωσαν «εντελώς συγκλονισμένοι» από τους ισχυρισμούς και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση όταν ζούσε, αλλά το BBC λέει τώρα ότι πιστεύει ότι πολλές περισσότερες γυναίκες θα μπορούσαν να ήταν θύματα του. Ο Eamon Coyle, ο οποίος εντάχθηκε στο Harrods ως ντετέκτιβ καταστημάτων το 1979 και ήταν αναπληρωτής διευθυντής ασφαλείας του μεταξύ 1989 και 1995, είπε στο BBC: «Γνωρίζαμε ότι είχε αυτό το πολύ έντονο ενδιαφέρον για νεαρά κορίτσια».

Το BBC είπε ότι άκουσε μαρτυρίες από 13 γυναίκες που είπαν ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση στο κτήμα Fayed’s 60 Park Lane στο Λονδίνο, τέσσερις από τις οποίες ισχυρίζονται ότι βιάστηκαν εκεί.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Η Ρέιτσελ, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα, είπε στο BBC ότι βιάστηκε αφού έμεινε σε ένα από τα διαμερίσματα του κ. Αλ Φαγιέντ μετά από μια καθυστερημένη βάρδια στη δουλειά.

«Έκανα προφανές ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει», είπε. «Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Μόνο που τον ακούω να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και απλά πηγαίνω κάπου αλλού στο κεφάλι μου », περιέγραψε ένα από τα φερόμενα θύματα του μεγιστάνα που τον έχει καταγγείλει.

Μια άλλη γυναίκα είπε ότι βιάστηκε ως έφηβη, περιγράφοντας το προσωπικό του Harrods ως «παιχνιδάκι» του. Είπε: «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς καμία ηθική πυξίδα. «Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιέργησε ενεργά τον φόβο. Αν έλεγε «άλμα», οι εργαζόμενοι θα ρωτούσαν, «Πόσο ψηλά;».

Ένα άλλο από τα φερόμενα θύματά του ονομαζόταν Gemma, η οποία εργάστηκε για τον Al Fayed ως προσωπική βοηθός μεταξύ 2007 και 2009 – και λέει πώς η συμπεριφορά του θα γινόταν πιο τρομακτική κατά τη διάρκεια ταξιδιών εργασίας στο εξωτερικό. Λέει ότι τη βίασε στη Villa Windsor στο Bois de Boulogne του Παρισιού,ένα από τα σπίτια που είχε ο μεγιστάνας. Περιέγραψε ότι ξύπνησε και τον βρήκε να προσπαθεί να πάει στο κρεβάτι μαζί της, προσθέτοντας: «Του είπα, «Όχι, δεν σε θέλω».

«Και συνέχισε ήταν κάπως από πάνω μου και [εγώ] πραγματικά δεν μπορούσα να κινηθώ πουθενά. Ήμουν κάπως μπρούμυτα στο κρεβάτι και εκείνος απλώς πίεσε τον εαυτό του πάνω μου ». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ είναι βιαστής – είναι κατά συρροή βιαστής».

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 σήμερα το πρωί, η Gemma είπε ότι «δεν ένιωθε ασφαλής» γύρω από τον Al Fayed μετά την επίθεση και είπε ότι «ήταν πολύ φοβισμένη» για να δικαιωθεί όσο ο μεγιστάνας ήταν ζωντανός.

Ισχυρίστηκε ότι ο Αλ Φαγιέντ άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά αμέσωςαφότου ξεκίνησε τα καθήκοντα της στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, κάνοντας σεξουαλικά σχόλια και χαϊδεύοντάς την.

Όπως είπε την παρενοχλούσε σε πολλαπλά ταξίδια εργασίας και εκμυστηρεύτηκα ότι κλειδωνόταν σε δωμάτια και μπάνια και ότι τον αγνοούσε όταν πήγαινε και χτυπούσε στην πόρτα της. Ακολούθησε ο φερόμενος βιασμός κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού εργασίας στο Παρίσι. Η Gemma είπε ότι της έδωσε εντολή να καθαριστεί μετά, προσθέτοντας: «Κοιτάζοντας πίσω τώρα, είμαι μεγαλύτερη, πιο ώριμη, συνειδητοποιώ ότι μάλλον αυτό ήταν για να καλύψει οτιδήποτε, κάθε είδους αποδεικτικό στοιχείο, οτιδήποτε θα είχε αφήσει τα ίχνη του πάνω μου. ‘ Είπε ότι ένιωσε «τρομοκρατημένη» μετά.

Μετρητά και συμφωνία εμπιστευτικότητας

Το ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει ότι το 2009, μια γυναίκα, στο πλαίσιο του διακανονισμού, έπρεπε να υπογράψει συμφωνία μη δημοσιοποίησης (NDA), που είναι μια νομικά δεσμευτική σύμβαση που διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές.

Η γυναίκα αποχώρησε από τη δουλειά της λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης, ωστόσο τότε δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει τη σοβαρότητα των επιθέσεων του Αλ Φαγέντ. Τα Harrods της κατέβαλαν χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα να καταστρέψει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να υπογράψει τη σύμβαση εμπιστευτικότητας. Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν και μέλος της ομάδας ανθρώπινου δυναμικού του πολυκαταστήματος.

Αγωγές για αποζημίωση κατά των Harrods κατέθεσαν 14 γυναίκες. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες που δεν ζητούν από τις γυναίκες να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας, άρχισαν να τις διευθετούν τον Ιούλιο του 2023.

Πολλές γυναίκες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της επιχείρησης. Δύο δικηγόροι που εκπροσωπούν ορισμένες από αυτές τις γυναίκες υποστηρίζουν ότι το κατάστημα ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων του και απέτυχε. Στην πραγματικότητα, δεν έγινε τίποτα για να αποτραπούν οι σεξουαλικές επιθέσεις. Αντίθετα, έγιναν ξεκάθαρες προσπάθειες από ανώτερα στελέχη να κρύψουν τις καταγγελίες κάτω από το χαλί. Πλέον, αρκετές γυναίκες σκοπεύουν να κινηθούν νομικά

Τα Harrods δήλωσαν στο BBC: «Από το 2023 που ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με ιστορικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Αλ Φαγέντ, αποτελεί προτεραιότητά μας να διευθετήσουμε τις αξιώσεις με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για κάθε νυν ή πρώην υπάλληλο της Harrods. Αν και δεν μπορούμε να αναιρέσουμε το παρελθόν, ήμασταν αποφασισμένοι να πράξουμε το σωστό ως οργανισμός, με γνώμονα τις αξίες που πρεσβεύουμε σήμερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα μπορέσουν ποτέ να επαναληφθούν στο μέλλον».

Το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα όλες τις μορφές συμπεριφοράς που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του ιδρύματος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook