Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ κατήγγειλε ευθέως το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τις εκρήξεις στο Λίβανο με 37 νεκρούς και 3000 τραυματίες.

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Χασάν Νασράλα, η πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά το κύμα επιθέσεων στον Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες, είχε, όπως ήταν αναμενόμενο, ορ έντονη οργή και απειλές κατά του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα λέει ότι το Ισραήλ πέρασε τις κόκκινες γραμμές: Οι θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις που ανατίναξαν τηλεειδοποιητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές ,είπε.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για επιθέσεις στον εξοπλισμό επικοινωνιών της Χεζμπολάχ που σκότωσαν 37 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 3.000, προκαλώντας λουτρό αίματος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα ασφαλείας και στρατιωτικό πλήγμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αντίστασης και πρωτοφανές στην ιστορία του Λιβάνου», είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην τηλεοπτική του ομιλία, που γυρίστηκε σε άγνωστη τοποθεσία. .

Είπε ότι «ο εχθρός» είχε ξεπεράσει «όλα τα όρια, τους κανόνες και τις κόκκινες γραμμές» με τις εκρήξεις που σκότωσαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 άλλους.

Περιέγραψε τις επιθέσεις ως σφαγή και αναγνώρισε ότι αυτό ήταν ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα για την οργάνωση αλλά ότι η ικανότητά της να διοικεί και να επικοινωνεί παραμένει ανέπαφη.

Έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς συνέβη, πρόσθεσε.

«Μπορεί να ονομαστεί εγκλήματα πολέμου ή κήρυξη πολέμου – όπως κι αν επιλέξετε να το ονομάσετε, αξίζει και ταιριάζει στην περιγραφή. Αυτή ήταν η πρόθεση του εχθρού», είπε.

Το Ισραήλ προσπάθησε να σκοτώσει 4.000 ανθρώπους ταυτόχρονα», δήλωσε ο Νασράλα , αναφερόμενος στις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. «Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία. Θα τις αποκαλούμε “Σφαγή της Τρίτης” και “Σφαγή της Τετάρτης”. Αυτές είναι εγκλήματα πολέμου ή τουλάχιστον κήρυξη πολέμου», είπε.

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η θεία πρόνοια απέτρεψε περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς, σημειώνοντας πως μερικά από τα pager δεν λειτουργούσαν ή ήταν απενεργοποιημένα, ενώ ορισμένα παρέμεναν σε αποθήκες.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπάθησε να σκοτώσει 5.000 ανθρώπους σε διάστημα μόλις δύο λεπτών κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο Nasrallah περιέγραψε τις εκρήξεις ως άνευ προηγουμένου, όχι μόνο στην ιστορία του Λιβάνου, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Ορκίστηκε μια δίκαιη τιμωρία, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το πώς θα είναι αυτή η απάντηση. Οι διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ θα συνεχιστούν εκτός εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ που έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας δεν θα επιτρέπεται να επιστρέψουν.

«Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα, όμως η Χεζμπολάχ θα αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη στιγμή με το κεφάλι ψηλά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να σπάσουμε από αυτό το πλήγμα, όσο μεγάλο ή ισχυρό κι αν είναι. Και σας διαβεβαιώνω με πίστη και αυτοπεποίθηση, αυτό το σκληρό, άνευ προηγουμένου πλήγμα δεν μας έφερε στα γόνατα – και δεν πρόκειται να μας φέρει».

Ο Νασράλα ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μαθήματα για την οργάνωση, υποσχόμενος πως η Χεζμπολάχ θα βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή από ποτέ.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την ώρα ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, πραγματοποιούσε την ομιλία του. Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν πάνω από την Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.

«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μάλιστα εν ώρα μάχης στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook