Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση ενός Νορβηγού επιχειρηματία – γκουρού της τεχνολογίας που φέρεται να βοήθησε τους Ισραηλινούς να προμηθευτών τους «φονικούς» βομβητές που εξερράγησαν στο Λίβανο, προκαλώντας λουτρό αίματος.

Ο Νορβηγός γκουρού της τεχνολογίας, ο οποίος κατά λάθος βοήθησε το Ισραήλ να προμηθεύσει τους βομβητές  (τηλεειδοποιητές )που χρησιμοποιούσαν για να βομβαρδίσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων και έκτοτε δεν υπήρξε κανένα ίχνος του , όπως αποκαλύπτει η MailOnline.

Ο ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Rinson Jose, 39 ετών, καταχωρήθηκε ως ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής εταιρείας – κέλυφος που φέρεται να πλήρωσε στη μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony ( με καταγωγή από την Ουγγαρία και σπουδές στο Λονδίνο) 1,3 εκατομμύρια λίρες ως μέρος μιας περίπλοκης συμφωνίας ενορχηστρωμένης Ισραηλινούς και τη Μοσάντ για την απόκτηση των βομβητών (συσκευές τηλεειδοποιήσεις), που εξερράγησαν και σκόρπισαν το θάνατο σε 37 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 3000 κυρίως μελών της Χεζμπολάχ σγτο Λίβανο.

Η 49χρονη επιχειρηματίας Cristiana Arcidiacono-Barsony που σύμφωνα με την σελίδα της στο LonkdIn είναι CEO της BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη, της εταιρίας δηλαδή που κατά τα φαινόμενα κατασκεύασε τους βομβητές και συνεργάστηκε με την Μοσάντ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ο Rinson Jose ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο, φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που οι βομβητές της Χεζμπολάχ εξεράγησαν και αιματοκύλισαν τον Λίβανο.

Όμως οι εργοδότες του δεν μπόρεσαν να τον βρουν έκτοτε – και φέρεται να επικοινώνησαν με την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Νορβηγίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού πληροφορήθηκαν τις διασυνδέσεις του με τις επιθέσεις στον Λίβανο.

Τα ρολά στο διαμέρισμά του είναι κλειστά και οι γείτονες λένε ότι τον έχουν δει για μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες της Dailymail.

Η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι «ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες για τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως».

Μια φίλη του 39χρονου είπε ότι σοκαρίστηκε όταν είδε το όνομά του να συνδέεται με βομβητές της Χεζμπολάχ και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με «μεγάλη καρδιά» και μυαλό.

Όπως είπε η φίλη του ξύριζε το κεφάλι και «δώριζε τα μαλλιά του για πολλά χρόνια για να μπορέσει να βοηθήσει σε καρκινοπαθείς. Αυτός είναι ο άνθρωπος που τον βίωσα.»

Ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Αστυνομίας είπε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε κανένα σχόλιο για το θέμα προς το παρόν».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Νορβηγός «γκουρού της τεχνολογίας» Jose γνώριζε με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη συνωμοσία για να «δέσει» τους τηλεειδοποιητές με ισχυρά εκρηκτικά ή ότι γνώριζε πως ο τελικός αγοραστής, η Cristiana Bársony-Arcidiacono που αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο σχέδιο, συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Το προφίλ του Jose στο Founders Nation, έναν ιστότοπο που συνδέει επιχειρηματίες με ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις τον περιέγραψε ως «επιχειρηματία με γνώμονα την ανάπτυξη επιχειρήσεων που αναζητά έναν συνιδρυτή ή ομοϊδεάτες για να ξεκινήσει μια επιχείρηση». Πρόσθετε επίσης : «Ας κάνουμε μια γρήγορη συνομιλία/τηλεφώνημα και ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ή να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώσεις. Εμπειρία από την εργασία σε startups και πολυεθνικές εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, έγραφε για τον εαυτό του.

Ένας από τους συνεργάτες του ιστότοπου είναι ο Σύνδεσμος Mamram, ο οποίος ιδρύθηκε από πρώην διοικητές μιας επίλεκτης μονάδας κυβερνοχώρου εντός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για να βοηθήσει στην εύρεση της επόμενης γενιάς ισραηλινών ταλέντων τεχνολογίας. Για δύο χρόνια μεταξύ 2013 και 2015, ο κ. Jose εργάστηκε στην εταιρεία μάρκετινγκ Levetron Ltd με έδρα το Λονδίνο ως διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης. Σήμερα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι θυμόταν αόριστα το όνομα και πίστευε ότι βρισκόταν τώρα στη Νορβηγία, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω. Το 2016 ο κ. Jose ίδρυσε τη NortaLink, μια εταιρεία που περιγράφεται ως «μια καινοτόμος εταιρεία παροχής συμβουλών, εξωτερικής ανάθεσης, προσλήψεων και τεχνολογικών υπηρεσιών». Πολλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον κ. Jose μέσω τηλεφώνου και email έμειναν αναπάντητες, σύμφωνα με τη dailymail.

Ποιά είναι η  επιστήμονας Cristiana Bársony-Arcidiacono που εμπλέκεται με την εταιρία στην Βουδαπέστη που φέρεται να κατασκεύασε τους βομβητές
Γεννημένη στην Ουγγαρία και με σπουδές στο Λονδίνο η Cristiana Barsony-Arcidiacono έχει βιογραφικό που θα έκανε ακόμη και τους πιο καταξιωμένους επαγγελματίες να ζηλέψουν.

Κβαντομηχανική, διεθνείς σχέσεις, διαχείριση καταστροφών, επτά γλώσσες. Οι δεξιότητές της έμοιαζαν ατελείωτες, οι φιλοδοξίες της απεριόριστες.

Σπούδασε στο London School of Economics, σπούδασε κβαντομηχανική στο University College του Λονδίνου και εκπόνησε διατριβή για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου στη Γουινέα στο SOAS.

Και όμως, το όνομά της είναι πλέον συνώνυμο με μία από τις πιο ανατριχιαστικές υποθέσεις στη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής: το σκάνδαλο με τους βομβητές που συγκλόνισε τη Χεζμπολάχ και τον πλανήτη.
Για να κατανοήσει κανείς το «αίνιγμα» που συνιστά η υπόθεση με την Cristiana Bársony-Arcidiacono, πρέπει να αναζητήσετε την ιστορία της πίσω στις ρίζες της.

Γεννημένη σε μια ουγγρική οικογένεια που εκτιμούσε την εκπαίδευση πάνω από όλα, η Cristiana ήταν το είδος του παιδιού που διέπρεψε σε ό,τι άγγιζε. Η ζωή της, ωστόσο, παραμένει τυλιγμένη στο μυστήριο – μια συνειδητή προσπάθεια, ίσως, να προστατεύσει την ιδιωτικότητά της από τον δημόσιο έλεγχο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις