Η Ρωσική λίστα των μη φιλικών χωρών περιλαμβάνει κυρίως κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και χώρες του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την Τουρκία.

Η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε έναν κατάλογο χωρών που, σύμφωνα με τη Μόσχα, υιοθετούν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές αξίες», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει κυρίως κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και χώρες του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την Τουρκία.

Ο κατάλογος αποτελεί ουσιαστικά μια ανανέωση της ήδη υπάρχουσας λίστας των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία κρατών και περιλαμβάνει συνολικά 47 χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του λεγόμενου «δυτικού συνασπισμού», όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η απόφαση αυτή εντάσσεται στo πλαίσιo ενός διατάγματος του Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο προβλέπει ότι η Ρωσία θα προσφέρει διευκολύνσεις για τη μετεγκατάσταση πολιτών από τις χώρες της λίστας που συμφωνούν με τις ρωσικές αξίες.

Το διάταγμα προβλέπει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους διαφωνούν με τις «φιλελεύθερες τάσεις» στις χώρες τους, επιτρέποντας τους να μετακινηθούν στη Ρωσία.

Ρωσικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αρκετοί πολίτες δυτικών κρατών έχουν ήδη εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις