Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η Χεζμπολάχ «θα κατανοήσει το μήνυμα» που στέλνει το Ισραήλ, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Την ίδια ώρα ο Ισαάκ Χέρτζογκ, αρνήθηκε ότι το Ισραήλ έίχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τις εκρήξεις των βομβητών.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ μίλησε στο Sky News σήμερα το πρωί, όπου απέρριψε ότι το Ισραήλ είχε «οποιαδήποτε σχέση» με την εκρηκτική επίθεση στις συσκευές τηλεειδοποίησης ( βομβητές) στον Λίβανο. Μίλησε επίσης για την «απογοήτευση» του Ισραήλ από τη βρετανική κυβέρνηση για την απόφασή της να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής όπλων.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ απέρριψε ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ συμμετείχε στις εκρηκτικές επιθέσεις στους βομβητές και στις συσκευές ασυρμάτων που σκόρπισαν το θάνατο στο Λίβανο στα μέλη της Χεζμπολάχ με 37 νεκρούς και 3000 τραυματίες.

Ο ισραηλινός πρόεδρος είπε ότι «απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με αυτήν ή την άλλη πηγή επιχείρησης», προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ είχε «πολλούς εχθρούς».

Παράλληλα επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν ήθελε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τον βόρειο γείτονά του.
«Δεν θέλουμε», είπε , «έναν πόλεμο με το Λίβανο αλλά η χώρα είχε καταληφθεί από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πολεμά «για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».

Και συνέχισε: Ο Λίβανος έχει καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση, ου εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού», κατά τη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει «να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να μετακινηθεί στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράν, είπε ότι η χώρα του «κατέστησε σαφές» ότι θα υπερασπιστεί τον λαό της και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».

Ο κ. Χέρτζοκ ρωτήθηκε εάν είναι απογοητευμένος με τον τρόπο που η βρετανική κυβέρνηση ενήργησε τις τελευταίες εβδομάδες έναντι του Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής όπλων στη χώρα για χρήση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά από έλεγχο της συμμόρφωσης του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τον βρετανικό λαό», είπε. «Προσωπικά έχω πολύ στενή συγγένεια με την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας και με τη Βρετανία γενικότερα. «Αλλά πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι μεταξύ φίλων, περιμένουμε από φίλους και συμμάχους να είναι δίπλα μας όλη την ώρα όπως είμαστε εμείς για αυτούς. «Και σαφώς, ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης στο Ισραήλ».

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Πλήξαμε την Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν είχε διανοηθεί
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι η φιλο- ιρανική Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου δέχτηκε πλήγματα που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί. «Εαν δεν κατάλαβε το μήνυμα, υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει», πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί νέες πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί κάτοικοι της μεθορίου.

“Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί να πυροβολούν τους πολίτες της, τις πόλεις της και εμείς –το κράτος του Ισραήλ– δεν θα το ανεχτούμε.” Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ασφάλεια”

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook