Η Δευτέρα ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, την ώρα που οι κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ ενισχύουν και πάλι τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο.

Στους βομβαρδισμούς της Δευτέρας, στους οποίους το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε 1.600 στόχους στο νότιο Λίβανο και τη Μπεκάα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1650.

«Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ συντρίβεται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, δικαιολογώντας το μπαράζ επιθέσεων στον νότιο Λίβανο ως πολεμική επιχείρηση για την καταστροφή οπλικών συστημάτων, ρουκετών και πυραύλων που έχει αποθηκεύσει η οργάνωση σε σπίτια πολιτών.

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα όπως είπε, αποδεικτικά στοιχεία για την τοποθέτηση πυρομαχικών της Χεζμπολάχ σε σπίτια, καθώς προσπάθησε να αποτρέψει την κριτική για εκτεταμένες επιδρομές που στόχευαν κατοικίες σε όλο τον Λίβανο και άφησαν εκατοντάδες νεκρούς στη χώρα και πάνω από 1.600 τραυματίες.

Μεταξύ των όπλων που είπε το Ισραήλ ότι είχαν αποθηκευτεί σε σπίτια του Λιβάνου πριν χτυπηθούν ήταν πύραυλοι κρουζ, ρουκέτες με μεγάλες κεφαλές και drones. Σε μια περίπτωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αποκάλυψαν φωτογραφίες που έδειχναν, όπως είπε, πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς τοποθετημένο σε υδραυλικό εκτοξευτή στη σοφίτα ενός σπιτιού μιας Λιβανέζικης οικογένειας. «Συντρίβουμε ό,τι χτίστηκε από τη Χεζμπολάχ για 20 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κέντρο διοίκησης της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές σε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε όπλα αποθηκευμένα σε σπίτια. Αυτά περιελάμβαναν «πύραυλους κρουζ που μπορούν να φτάσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, βαρείς πύραυλους με κεφαλή 1.000 κιλών, ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς που φτάνουν σε βεληνεκές έως και 200 χιλιόμετρα, ρουκέτες μικρής εμβέλειας και οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα».

Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες


Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, σχολίασε επίσης τα χτυπήματα, αποκαλώντας την εκστρατεία «προληπτική επιθετική επιχείρηση».

Αφαιρούμε τη στρατιωτική υποδομή που κατασκεύαζε η Χεζμπολάχ εδώ και 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Halevi σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε από το IDF.

«Χτυπάμε στόχους, προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια… στο τέλος, όλα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία των συνθηκών για να επιστρέψουν οι [εκτοπισμένοι] κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους», πρόσθεσε. Αυτή είναι μια άμεση και πραγματική απειλή για τους ισραηλινούς αμάχους και έχουμε υποχρέωση να την αφαιρέσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να αποκαλύψει πώς ο Ισραηλινός Στρατός απέκτησε τις φωτογραφίες, η αυθεντικότητα των οποίων δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Ωστόσο, το Ισραήλ είπε ότι άλλα πλάνα από χτυπήματα σε σπίτια χρησίμευσαν επίσης ως απόδειξη της τάσης της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί σπίτια ως οπλοστάσιο πυραύλων.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο στρατός, ένας πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύεται από μια ισχυρή έκρηξη μετά από αεροπορική επιδρομή και να χτυπά αμέσως σε ένα κοντινό κτίριο. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Χαγκάρι.

Παρόμοιοι τύποι δευτερογενών εκρήξεων παρατηρήθηκαν σε άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τον Ισραηλινό Στρατό, καθώς και σε πλάνα από τουλάχιστον ένα χτύπημα σε κτίριο στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό τη Χεζμπολάχ ότι μετέτρεψε ολόκληρες κοινότητες στο νότιο Λίβανο σε βάσεις τρομοκρατών, με κρυφούς εκτοξευτές πυραύλων και άλλες υποδομές.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ηχογραφημένη δήλωση απευθυνόμενη στον λιβανέζικο λαό. «Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σου και βλήματα στο γκαράζ σου. Αυτοί οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας στις πόλεις μας, απευθείας στους πολίτες μας».

Χιλιάδες πολίτες μετακινούνται βόρεια για να γλιτώσουν το σφυροκόπημα
Χιλιάδες Λιβανέζοι μετακινούνται όπως- όπως στον Βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τους άγριους βομβαρδισμούς, με την εκπρόσωπο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπαχία Ελ Χαρίρι, να λέει ότι ότι η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι εργάζεται για «να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στην οποία είμαστε θύματα σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά, ανθρωπιστικά, στην υγεία, την ασφάλεια και σε όρους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των ανθρώπων».

Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι στοχεύονται κατοικημένες περιοχές, στις οποίες είναι σε εξέλιξη μια «έξοδος», όπως τη χαρακτήρισε, ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ με στόχο την αεροπορική βάση Ramat David, το αεροδρόμιο Meggido και τη βάση Amos, που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Afula στο βόρειο Ισραήλ.

Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή η κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όπως προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις με τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, με τη χώρα να ζει την πιο αιματηρή χώρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την περιγράφατε», επέμεινε, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που τυπικά ξεκινά σήμερα, αναφερόμενος ιδίως στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της λεγόμενης μπλε γραμμής, που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις