Oι διατρητικές βόμβες «bunker buster» (καταστροφέας καταφυγίων), είναι ειδικά σχεδιασμένες για να διεισδύουν κάτω από τη γή πριν εκραγούν και να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές. Το βίντεο του Ισραηλινού Στρατού με τα μαχητικά που απογειώθηκαν την Παρασκευή με κατεύθυνση το αρχηγείο της Χεζμπολάχ και είχαν στόχο τον Νασράλα.

Έναν νέο τύπο βόμβας φέρεται να χρησιμοποίησε το Ισραήλ στον δίχως προηγούμενο βομβαρδισμό της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Πρόκειται για τις διατρητικές βόμβες «bunker buster» (καταστροφέας καταφυγίων), οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να καταστρέφουν υπόγειες κατασκευές.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες πυρομαχικών που μίλησαν στους New York Times το βίντεο έδειξε οκτώ αεροπλάνα εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες τέτοιου τύπου βόμβες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικής κατασκευής BLU-109 με κιτ JDAM, ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας που συνδέεται με βόμβες, σύμφωνα με έναν πρώην τεχνικό εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού. Αυτές οι βόμβες, ένας τύπος πυρομαχικών γνωστό ως bunker busters, μπορούν να διεισδύσουν υπόγεια πριν εκραγούν.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περίπου 85 τέτοιες βόμβες, βάρους 2,3 τόνων έκαστη, στο ίδιο σημείο, «ρευστοποιώντας» (ήταν η χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποίησαν οι IDF στην ανακοίνωσή τους) όχι μόνο τον Νασράλα, αλλά οτιδήποτε υπήρχε σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε βάθος 30 μέτρων. Από τους βομβαρδισμούς κατέρρευσαν 6 κτίρια τα οποία, κυριολεκτικά, εξαφανίστηκαν, ενώ από την επίθεση κουνήθηκε ολόκληρη η Βηρυτός σαν να συνέβαινε σεισμός!

Στο μεταξύ, τη χρήση των συγκεκριμένων βομβών επιβεβαίωσε – έμμεσα – το Ισραήλ, σε βίντεο που ανέβασαν οι IDF και στο οποίο παρουσιάζονται τα F-15 , τουλάχιστον 8, που απογειώθηκαν την Παρασκευή από τη βάση «Χατζερίμ» με κατεύθυνση το αρχηγείο του Νασράλα.

Για τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου βόμβας κατηγόρησε το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραξί, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε πολλά εκρηκτικά 5.000 λιβρών (2.300 κιλών) που του είχαν δωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρυτό». Η καταγγελία αυτή ανοίγει συζήτηση σχετικά με τη χρήση του συγκεκριμένου πυρομαχικού, καθώς παρότι δεν απαγορεύονται ειδικά από το Διεθνές Δίκαιο, αν είναι σύμφωνη με τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook