Ο εκπρόσωπος του IDF λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ για ιρανική επίθεση. O αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ ενόψει της πιθανής επίθεσης.

Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο αξιωματούχος λέει ότι «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν.

Προειδοποίηση από την πρεσβεία
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση υψηλού επιπέδου προς τους υπαλλήλους της στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, δίνοντάς τους εντολή να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να είναι έτοιμοι να μπουν σε καταφύγια. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την ιρανική αεροπορική επίθεση στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο που εκδίδουν τέτοια εντολή.

Παράλληλα στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι έτοιμος να αμυνθεί της επίθεσης διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν θα έχει επιπτώσεις για την Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι το Ιράν σκοπεύει να εκτοξεύσει πυραύλους στη χώρα. Λέει όμως ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν εκτοξευθεί εναέριες απειλές στο Ισραήλ από το Ιράν. Ωστόσο καλεί τους πολίτες να συνεχίσούν να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

Από την πλευρά του Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθύνεται στους Ισραηλινούς λέγοντας: Προσέξτε τις οδηγίες του Εσωτερικού Μετώπου, οι «ημέρες μεγάλων προκλήσεων» είναι μπροστά .

Εν μέσω προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ ότι το Ιράν πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί για «ημέρες μεγάλων προκλήσεων» που έρχονται. «Αυτό που ζητάω από εσάς είναι δύο πράγματα», λέει ο Νετανιάχου. «Πρώτον, να υπακούτε αυστηρά στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Σώζει ζωές». «Και δεύτερον, να σταθούμε ενωμένοι», συνεχίζει. «Θα παραμείνουμε σταθεροί μαζί στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Μαζί θα σταθούμε, μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε.

«Σε πλήρη ετοιμότητα η ισραηλινή αεράμυνα» δηλώνει ο στρατός
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο πυροδότησαν δεκάδες σειρήνες στη Γαλιλαία καθώς και σε άλλες περιοχές, ενώ αναχαιτίστηκαν με επιτυχία και δεν υπήρξαν καταστροφές.
. Είκοσι λεπτά νωρίτερα, ένας ξεχωριστός πύραυλος από τον Λίβανο πυροδότησε σειρήνες στο Shlomi και στο Betzet και επίσης αναχαιτίστηκε, λέει ο IDF. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Gallant: «Κόβουμε το χέρι της Χεζμπολαχ στο νότιο Λίβανο»
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι το Ισραήλ «εξολοθρεύει τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», καθώς είδε τα όπλα που είχαν εντοπιστεί από τις δυνάμεις του IDF που δρούσαν κρυφά πέρα από τα σύνορα πριν από αρκετές ημέρες, αποκαλύπτει το υπουργείο Άμυνας.
«Επεκτείνουμε την επιχείρηση των IDF στο νότιο Λίβανο», είπε ο Gallant, πολύ πριν η 98η Μεραρχία εισέλθει στον Λίβανο χθες το βράδυ. «Ό,τι βλέπετε εδώ — όπλα, πύραυλοι, εκρηκτικά, RPG, αυτά είναι πράγματα που βρέθηκαν από το IDF, από όπου η Δύναμη Radwan σχεδίαζε να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες, να τους σκοτώσει και να τους απαγάγει».

Ο Υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι αποκάλυψε επίσης ότι οι δυνάμεις των IDF εντόπισαν τούνελ και αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ, όπου βρέθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το σχέδιο «Κατάκτηση της Γαλιλαίας» τις σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, που προέβλεπαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ.

Ειδικότερα, δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.


Ο Ισραηλινός Στρατός αποκάλυψε σήμερα ότι οι καταδρομείς πραγματοποίησαν περισσότερες από 70 επιδρομές στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο. Εξαλείφουμε την οργάνωση της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και κόβουμε το χέρι της, τη Δύναμη Ραντβάν, σε όλη τη γραμμή επαφής», συνέχισε ο Γκάλαντ. «Αυτό που θα κάνουμε εδώ είναι μια έκφραση του νοήματος της επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια. Αλλάζουμε την κατάσταση ασφαλείας, από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook