Το Ιράν, όπως είχε προειδοποιήσει ο Λευκό Οίκος σήμερα, πραγματοποίησε επίθεση στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους.

Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με 180 – 200 βαλλιστικούς πυραύλους με τις σειρήνες να ηχούν στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ και το Τελ Αβίβ πλέον να προειδοποιεί για αντίποινα.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Τα ισραηλινά και αμερικανικά συστήματα αεροπορικής άμυνας λειτουργούν αποτελεσματικά. Υπήρξε στενή συνεργασία στην ανίχνευση και την παρακολούθηση», είπε ο Χαγκάρι για την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης στην τελευταία τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι στόχευσαν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ.
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυναμικά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο».


“Εξακολουθούμε να ερευνούμε [το αποτέλεσμα της επίθεσης] και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες”,δήλωσε ο Χαγάρι. “Το Ιράν πραγματοποίησε μια σοβαρή πράξη απόψε και πιέζει τη Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση. Θα ενεργήσουμε στον τόπο και την ώρα της επιλογής μας,σύμφωνα με ην καθοδοδήγηση του πολιτικού κλιμακίου, η αποψινή επίθεση θα έχει συνέπειες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Ισρσηλινού Στρατού.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο ΄άτομα στο Τέλ Αβίβ , ενώ ένας Παλαιστίνιος εργάτης από τη Γάζα φέρεται να σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα θραυσμάτων ρουκετών που έπεσαν στην πόλη Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο μετά τις 20:30, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο κίνδυνος έχει προς το παρόν τελειώσει και πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια.

«Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι επιτρέπεται πλέον η έξοδος από τους προστατευόμενους χώρους σε όλες τις περιοχές σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει ότι η επίθεση του Ιράν συνεχίζεται και ζήτησε από τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας.

«Οι εκρήξεις που ακούτε προέρχονται από αναχαιτίσεις ή πτώσεις. Το σύστημα αεράμυνας εντοπίζει και αναχαιτίζει απειλές όλη την ώρα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Στη διάρκεια της επίθεσης τέθηκαν σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις χωρών της Μέσης Ανατολής, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ έκλεισε, ενώ γενική είναι η κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, ενώ C-130 μεταβαίνει στην Κύπρο προκειμένου εν συνεχεία να παραλάβει πολίτες της Κύπρου από τον Λίβανο. Δεν υπάρχει αίτημα εκκένωσης από Έλληνες πολίτες, ενώ αύριο θα γίνει σχεδιασμός για τα αναμενόμενα αιτήματα από Έλληνες πολίτες για εκκένωση από το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres καταδίκασε την επίθεση. Με τη δήλωση του καταδικάζει τη “διεύρυνση της σύγκρουσης της Μέσης Ανατολής”σηνμειώνοντας ότι: . «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε απολύτως μια κατάπαυση του πυρός “, έγραψε ο Guterres.

Ο Ιρανός πρόεδρος για την επίθεση: «Ήταν μόνο ένα μέρος της δύναμής μας»

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν είπε ότι η πυραυλική του επίθεση στο Ισραήλ ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν, προειδοποιώντας στο X ότι η επιχείρηση την Τρίτη ήταν «μόνο ένα μέρος της δύναμής μας».

«Αυτή η ενέργεια ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν. Για να καταλάβει ο Μπενιαμιν Νετανιάχου ότι το Ιράν δεν είναι εμπόλεμο, αλλά στέκεται σθεναρά ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή», έγραψε στο Χ .«Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν».

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε στα εβραϊκά ότι τα «πλήγματα» εναντίον του Ισραήλ θα γίνουν «δυνατότερα και πιο οδυνηρά». «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του Σιωνιστικού καθεστώτος», είπε.

Το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν , έρχεται αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση στα βόρεια σύνορά του προς τον Λίβανο με στόχο την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή την περασμένη Παρασκευή και αποδεκάτισε την ηγεσία της πιο ισχυρής παραστρατιωτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή – εντείνει τους φόβους για έναν νέο περιφερειακό πόλεμο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook