Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Φλόριντα βρίσκονται τώρα σε αυξημένο κίνδυνο καθώς ο τυφώνας Μιλτον, o μεγαλύτερος ίσως εδώ και έναν αιώνα, πλησιάζει.

Οι κάτοικοι της Φλόριντας αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να εξασφαλίσουν σπίτια και επιχειρήσεις και να ξεφύγουν την καταστροφική επέλαση της καταιγίδας καθώς ο τυφώνας Μίλτον – τώρα καταιγίδα κατηγορίας 5 – έρχεται προς την ακτή του Κόλπου της πολιτείας.

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκαλούν τον Μίλτον «κυκλώνα του αιώνα» με την καταιγίδα να είναι κλίμακας 5 , έπληξε ήδη τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας του τελευταίου αιώνα και στο έλεός του βρίσκονται οι βόρειες περιοχές της χερσονήσου Γιουκατάν στον κόλπο του Μεξικού.

Ο Μίλτον αναμένεται να εξασθενήσει σε έναν τυφώνα κατηγορίας 3 μέχρι να χτυπήσει στη Φλόριντα αργά την Τετάρτη ή νωρίς την Πέμπτη, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί για την πολιτεία.

Οι συνθήκες τροπικής καταιγίδας αναμένεται να ξεκινήσουν στη δυτική ακτή της Φλόριντα γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης, να εξαπλωθούν σε όλη τη χερσόνησο και να φτάσουν στην ανατολική ακτή τη νύχτα, προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα (πληθυσμού 5,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων), η οποία αναμένει έναν πρωτοφανούς αγριότητας τυφώνα: οι Αρχές περιμένουν ότι όταν θα φτάσει στην κορύφωσή του, οι άνεμοι θα κινούνται μεταξύ των 280, ενδεχομένως και ως των 350 χλμ/ωρα, το νερό θα ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα.
Η άνοδος των νερών, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να φτάσει τα 10 έως 15 πόδια σε ορισμένες περιοχές – υψηλότερα από τις στέγες πολλών κτιρίων.

Η κίνηση στους δρόμους λόγω της απομάκρυνσης των κατοίκων είναι τρομακτική, ενώ πολλά βενζινάδικα δεν έχουν έχουν καύσιμα.

Σύμφωνα με το CNN περίπου ένα στα έξι βενζινάδικα έχει ξεμείνει από καύσιμα στη Φλόριντα καθώς ορδές ανθρώπων προσπαθούν να εκκενώσουν, σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης GasBuddy. Οι στρατιώτες της περιπολίας της εθνικής οδού της Φλόριντα συνοδεύουν βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα σε βενζινάδικα κατά μήκος της διαδρομής εκκένωσης.

Την Πέμπτη, συνθήκες τροπικής καταιγίδας αναμένονται σε τμήματα βορειοδυτικά στις Μπαχάμες. Είναι επίσης πιθανά στις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας την Πέμπτη, ανέφερε το NHC.

Ο τυφώνας Milton εξακολουθεί να είναι τυφώνας κατηγορίας 5 με ανέμους 160 mph(χιλιόμετρα ανά ώρα) σύμφωνα με την ενημέρωση στις 2 το πρωί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Η καταιγίδα βρίσκεται περίπου 360 μίλια νοτιοδυτικά της Τάμπα, κινούμενη βορειοανατολικά με 12 mph(χλμ/ώρα) .

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Φλόριντα βρίσκονται τώρα σε αυξημένο κίνδυνο (ή Επίπεδο 3 από 5) για σοβαρές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Fort Myers, Sarasota και Melbourne, ανέφερε η SPC.

Στο μεταξύ, η περιοχή δεν έχει συνέλθει ακόμα από τον τυφώνα Έλεν, ο οποίος χτύπησε περίπου 100 μίλια βόρεια της Τάμπα τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ιστορικές καταιγίδες, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια και σκοτώνοντας περισσότερους από 12 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι που δεν εκκένωσαν τις περιοχές τους εγκαίρως.

Μεγάλες ποσότητες από συντρίμμια παραμένουν ακόμα στους δρόμους και τις γειτονιές. Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις διέταξε τους χώρους αποκομιδής να μείνουν ανοιχτοί 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα αντικείμενα που βρίσκονται στις γειτονιές από τον προηγούμενο τυφώνα. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι άνεμοι του Μίλτον θα μετατρέψουν αυτά τα συντρίμμια σε επικίνδυνα βλήματα που θα μπορούσαν να χτυπήσουν ανθρώπους ή σπίτια.

Στο μεταξύ, 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και ειδικά αμφίβια οχήματα, έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή και αναμένουν να επέμβουν όπου χρειαστεί. Δέκα νοσοκομεία και περισσότερες από 300 δομές φροντίδας (ηλικιωμένων, νεογνών, μακροχρόνια ασθενών κ.α.) έχουν εκκενωθεί και τα νοσοκομεία επιφυλακής ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα εγκαθιστά αντιπλημμυρικό τοίχο ώστε να μπορεί να παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της καταιγίδας

Το Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα είναι αποφασισμένο να παραμείνει ανοιχτό καθώς ο τυφώνας Μίλτον περνάει και λαμβάνει πολλά μέτρα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της ανέγερσης αντιπλημμυρικού φράγματος γύρω από την πανεπιστημιούπολη του στα νησιά Ντέιβις.

Το φράγμα από τις πλημμύρες, γνωστό ως AquaFence, είναι ένα αδιαπέραστο από το νερό φράγμα που είναι κατασκευασμένο για να αντέχει το κύμα καταιγίδας έως και 15 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανέφερε το νοσοκομείο σε ανακοίνωση.

Ο φράχτης προστάτευσε με επιτυχία την εγκατάσταση από τα νερά της πλημμύρας του τυφώνα Helene πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Η τοποθεσία των Νήσων Ντέιβις είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα πηγάδι νερού και ένα ενεργειακό εργοστάσιο που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε έναν τυφώνα κατηγορίας 5.

Στην κύρια πανεπιστημιούπολη και σε τρεις άλλες εγκαταστάσεις, το νοσοκομείο έχει αποθηκεύσει τρόφιμα, λευκά είδη και άλλες προμήθειες διάρκειας πέντε ημερών και τοποθέτησε προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης.

«Μόλις περάσει η καταιγίδα και οι δρόμοι είναι ασφαλείς, επιπλέον πάροχοι και το προσωπικό θα επιστρέψουν στη δουλειά για να ανακουφίσουν τις ομάδες και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες ανταπόκρισης και ανάκαμψης», ανέφερε το νοσοκομείο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις