Ο Ισμαήλ Καανί , διοικητής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης , επανεμφανίστηκε μετά από τις φήμες ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ για κατασκοπεία υπερ των Ισραηλινών.

Σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ένα πρόσωπο που φαίνεται να είναι ο ανώτατος διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Καανί παραβρέθηκε σε κηδεία ενός ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου, που σκοτώθηκε πρόσφατα στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τις αναφορές ο Καανί εφέρετο να σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο που είχε στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν νωρίτερα μέσα στον μήνα, ενώ αργότερα αναφέρθηκε ότι βρισκόταν υπό κράτηση ανακρινόταν από το Ιράν ως ύποπτος για κατασκοπεία υπερ των Ισραηλινών δυνάμεων, έχοντας παίξει ρόλο στην παροχή πληροφοριών για τη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Σε δημοσιεύματα των Ιρανικών μέσων ενημέρωσης αναφερόταν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σπίτι του φρουρούμενος. Ωστόσο το βίντεο της Τρίτης δείχνει τον Καανί σε μνημόσυνο στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα για τον στρατηγό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν Abbas Nilforoushan, ο οποίος σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή που εξολόθρευσε τον Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Ισμαήλ Καανί έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο ευρύ κοινό στη Δύση το 2020, όταν επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον οποίο αμερικανικό drone σκότωσε έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Υπάρχουν δύο αρχεία ληξιαρχικής πράξης γέννησης για τον Καανί. Το πρώτο αναφέρει πως γεννήθηκε στην πόλη Μασχάντ, στα ανατολικά του Ιράν το 1959, ενώ το δεύτερο πως γεννήθηκε στα βόρεια της χώρας, στην Μποτζνούρ το 1957. Τα στοιχεία για την οικογενειακή του κατάσταση, την εκπαίδευσή του και την πορεία του εντός των Φρουρών της Επανάστασης είναι ελάχιστα και μόνο το ότι είναι πατέρας ενός αγοριού είχε διαρρεύσει όταν βρέθηκε στα ανώτατα κλιμάκια του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος.

Αρκετά ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός πως στα επίσημα αρχεία του Ιράν, στα οποία περιλαμβάνονται βιογραφικά για τους ανώτατους ηγέτες του στρατού και του καθεστώτος, τα οποία βρίθουν από αναφορές για τη συμμετοχή του εκάστοτε προσώπου στην επανάσταση του 1979, για τον Ισμαήλ Καανί δεν υπάρχει το παραμικρό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις