Αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσαν ότι οι πιθανότητες να έχει σκοτωθεί ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ σε επίθεση στη Γάζα είναι «ολοένα και μεγαλύτερες», συμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.Οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν τους Αμερικανούς

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) και η Shin Bet (ISA) εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με την πιθανή δολοφονία νωρίτερα την Πέμπτη του Γιαχία Σινουάρ μετά από συντονισμένη αεροπορική επίθεση στη Γάζα.

«Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του IDF στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες εξοντώθηκαν. Οι IDF και ISA ελέγχουν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν οΓιαχία Σιμουάρ». Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί”, δήλωσε ο IDF σύμφωνα με τη jpost.

“Στο κτίριο όπου εξοντώθηκαν οι τρομοκράτες δεν υπήρχαν ενδείξεις παρουσίας ομήρων στην περιοχή. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν με την απαιτούμενη προσοχή”, διευκρίνισε ο Ισραηλινός στρατός.

Δείτε φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF:

Στρατιώτες του IDF στέκονται πάνω από το πτώμα του οποίου το Ισραήλ πιστεύει ότι ήταν ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου 2024

Το Channel 12 μετέδωσε πως ισραηλινός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός. Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι.

Οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν όταν τα στρατεύματα του IDF άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας μαχητών στο ισόγειο ενός κτιρίου στη Γάζα σε ένα επεισόδιο που ξεκίνησε την Τετάρτη. Διατάχθηκε επίθεση κατά του κτιρίου, που κατέρρευσε εν μέρει.

Όταν οι στρατιώτες μπήκαν στη συνέχεια στο κτίριο, συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες «έμοιαζε πολύ με» τον Σινουάρ. Δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού δεν στόχευαν τον Sinwar και δεν γνώριζαν ότι μπορεί να βρισκόταν στο κτίριο όπου δρούσαν.

Ο στρατός σημείωσε ότι δεν υπήρχαν όμηροι στην περιοχή όπου σκοτώθηκαν οι τρεις τρομοκράτες.
Υπήρξαν αναφορές ότι ο Sinwar κρυβόταν ανάμεσα σε ομήρους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Οι δυνάμεις IDF και Shin Bet που επιχειρούν στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν υπό την απαραίτητη προσοχή», ανέφερε ο στρατός.

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε» Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο “Χ”, μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με “Χ”, σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Ο Γιαχία Σινουάρ, κεντρική φιγούρα της Χαμάς, θεωρείται από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και η είδηση του θανάτου του, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Σινουάρ ενορχήστρωσε τη Σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στο θάνατο πάνω από 1.200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών και άλλων εθνικοτήτων, και πήρε ομήρους περισσότερους από 250 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 101 παραμένουν στη Γάζα. Από τους 101 ομήρους, ο IDF επιβεβαίωσε ότι 48 σκοτώθηκαν σε αιχμαλωσία.

Ο Sinwar πιστεύεται ευρέως ότι κρυβόταν στις σήραγγες της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, δεν έμενε ποτέ σε μια τοποθεσία για πολύ καιρό και αποφεύγει τις τεχνολογίες επικοινωνιών, βασιζόμενος σε αγγελιοφόρους.

Για την ασφάλεια του χρησιμοποιούσε ανθρώπινες ασπίδες καθώς πιστεύεται ότι ήταν περικυκλωμένος από τους υπόλοιπους ομήρους, κάτι που φέρεται να εμπόδισε τον Ισραηλινό Στρατό να τον χτυπήσει και να τον σκοτώσει. Και πάλι, οι IDF επανέλαβαν στη δήλωσή τους ότι δεν υπήρχαν σημάδια ομήρων στο σημείο της επίθεσης.

Αρκετοί ηγέτες της Χαμάς έχουν εξοντωθεί από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, και του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο.

Νωρίτερα (13:00) τα μαχητικά του Ισραήλ, μετά από ενημέρωση από τις υπηρεσίες πεδίου, βομβάρδισαν κτίρια στην Βόρεια Γάζα στα οποία συγκεντρώθηκαν μέλη τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Στη συγκεκριμένη συνάντηση έδωσαν το παρών τουλάχιστον 12 από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των δύο οργανώσεων.

Η λίστα με τους 12 τρομοκράτες που βρίσκονταν στο σημείο:

• Χοσάμ Μοχάμαντ Ατιγιέχ Σάλαχ
• Άχμεντ Άμπντουλ Νασρ Άουαντ Χαμντόνεχ
• Άκραμ Μαχέρ Νιμρ Ζακούλ
• Άχμαντ Αμπντουραχμάν Μαχμούντ Αμπού Αλ-Τζουμπέιν
• Μουσταφά Άλι Χαλίλ Ούντεχ
• Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Αμπντ αλ-Ραχμάν Ταμράζ
• Μοχάμεντ Μοχάμαντ Ραφάτ Χοσεΐν Ντάχερ
• Μαχμούντ Μούσα Άμπντουλ Ουαχάμπ Άταλ
• Αμπντούλ Καρίμ Χασάν Άουαντ Χαμντόνεχ
• Γιούσεφ Χόσνι Άλι Σάλεμ
• Μοχάμεντ Σάμιχ Άτουα Σιρ
• Αμπντούλ Ραχμάν Φάουζι Καμέλ

Το χτύπημα επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ο οποίος ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι επιχειρούσαν από κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε κτίριο που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως σχολείο στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τον IDF, στο πρώην σχολείο Αμπού Χασάν ήταν παρόντες 12 τρομοκράτες, οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και σε επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο στρατός τόνισε ότι λήφθηκαν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους αμάχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ο αξιωματούχος, Μετχάτ Αμπάς, δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει νερό για να σβήσουν τη φωτιά. Δεν υπάρχει τίποτα».

Πανηγυρισμοί σε παραλία του Ισραήλ – Φωνάζουν «bye bye Σινουάρ»

Την ίδια ώρα, μόλις ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η πληροφορία για τον θάνατο του Σινουάρ, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές σε παραλία του Τελ Αβίβ. Όπως φαίνεται και από σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, από τα μεγάφωνα φωνάζουν «bye bye Σινουάρ» με τους λουόμενους να φωνάζουν και να χειροκροτούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook