Ο πρώτος που επιβεβαίωσε ότι είναι νεκρός ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ.

Εκτός από τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ και ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, αρχιτέκτονα της σφαγής 7ης Οκτωβρίου, Γιαχία Σινουάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ επιβεβαίωσε πως ο Γιαχία Σινουάρ έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών των IDF.

Σε μήνυμά του προς ομολόγους του σε όλο τον κόσμο, ο Κατζ έγινε ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που ανακοίνωσε επίσημα την εξουδετέρωση του αρχηγού της Χαμάς.

«Ο μαζικός δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν», συνεχίζει. Ο Κατζ λέει επίσης ότι η δολοφονία «δημιουργεί μια πιθανότητα» για την άμεση απομάκρυνση των ομήρων και τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τη Χαμάς και τον ιρανικό έλεγχο. «Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Κατζ.

Επίσημη επιβεβαίωση και από τις IDF
Εκτός από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, και οι IDF προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσαν ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός.

Είχε προηγηθεί εξέταση DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η σορός που εντοπίστηκε στην περιοχή Ταλ Αλ Σουλταν, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ράφα, (σημείο όπου πραγματοποιήθηκε χτύπημα του Ισραήλ) ανήκει στον ηγέτη της Χαμάς.

Κοινή ανακοίνωση IDF και Σιν Μπετ: Ο Σινουάρ είναι νεκρός

Την εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Ράφα, επιβεβαίωσαν ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, εξαλείφθηκε. Οι IDF και η Σιν Μπετ επιβεβαιώνουν ότι μετά από καταδίωξη ενός έτους, χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες από τη Νότια Διοίκηση εξουδετέρωσαν τον Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, σε μια επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του σώματος, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Yahya Sinwar εξαλείφθηκε, σημειώνεται επίσης.

Στο μεταξύ, φωτογραφία που διαδόθηκε στο ίντερνετ, δείχνει στρατιώτες των IDF να μεταφέρουν σορό, που πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης της Χαμάς, από το κτίριο στο οποίο σκοτώθηκε στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Gantz: Ο θάνατος του Sinwar είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι το τέλος του πολέμου

Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν στη Γάζα για τα επόμενα χρόνια Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα», αλλά δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου, δηλώνει ο επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας και πρώην υπουργός πολεμικών υπουργείων Benny Gantz. Το IDF «θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας για τα επόμενα χρόνια» και το Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσει τα πρόσφατα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του Sinwar, «για να επιτύχει την επιστροφή των ομήρων και την αντικατάσταση της εξουσίας της Χαμάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της jpost.

«Αυτή την ημέρα, πρέπει επίσης να θυμόμαστε το οδυνηρό τίμημα του πολέμου – όλους τους δολοφονημένους και τους πεσόντες», λέει, προσφέροντας την υποστήριξή του στους στρατιώτες του Ισραήλ «που εργάζονται για πάνω από ένα χρόνο σε όλα τα μέτωπα για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ πάλι.”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid χαιρετίζει τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς Yahya Sinwar, αποκαλώντας τον «έναν από τους χειρότερους τρομοκράτες του κόσμου» και συγκρίνοντάς τον με τους ηγέτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γιαχία Σινουάρ «αφιέρωσε τη ζωή του σε μια κακή ιδεολογία του μίσους και του θανάτου. Ήταν η ενσάρκωση του κακού», έγραψε ο Λάπιντ στο Twitter. «Το όνομά του ανήκει στον [Οσάμα] Μπιν Λάντεν και [Ιμπραχίμ Αουάντ Ιμπραήμ Αλί] αλ Μπαγκντάντι για τον τρόμο και τη δυστυχία που προκάλεσαν στον κόσμο. Η δικαιοσύνη αποδόθηκε».

Όλοι οι εχθροί μας θα χαθούν», προσθέτει σε άλλο tweet. «Ας γνωρίζουν όλοι οι εχθροί μας σε κάθε μέτωπο, σε κάθε σήραγγα, σε κάθε σπίτι ότι θα είναι το τέλος τους αν πάνε ενάντια στο κράτος του Ισραήλ. Ειδικά σήμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε, 101 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Αυτή είναι η στιγμή να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να τους φέρουμε σπίτι».

Ο Νετανιάχου ζήτησε να ενημερώσουν τις οικογένειες των ομήρων πως ο Σινουάρ είναι νεκρός

Να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των ομήρων και να τους ενημερώσουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, ζήτησε από τους βοηθούς του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12, χωρίς να επικαλείται πηγές. Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναφερθεί εκτός απροόπτου, στο θέμα με τον ηγέτη της Χαμάς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook