Ο Γκιουλέν βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων προσώπων της Τουρκίας με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πέθανε σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνιατων ΗΠΑ, όπου ζούσε, σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μεγάλος εχθρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε θεωρηθεί εγκέφαλος της απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους της Τουρκίας ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (Fethullah Terrorist Organization).

Ο Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, γεννημένος στις 27 Απριλίου 1941 ‘ηταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν και είχε αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι το 2013, όταν κατηγορήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο ότι υποκίνησε τις έρευνες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, στο οποίο ενεπλάκησαν κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γκιουλέν, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1971 βάσει του άρθρου 163 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για «προπαγάνδα» για την καταστροφή της κοσμικής τουρκικής τάξης και την ίδρυση «θρησκευτικού κράτους». Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κράτηση για 6,5 μήνες.

Παρά τα εμπόδια από το στρατιωτικό νόμο και την αυτοεξορία από τη Σμύρνη στο Edremit, τα κηρύγματα του Γκιουλέν συνεχίστηκαν μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου το 1980. Μετά το πραξικόπημα, το όνομα του Γκιουλέν προστέθηκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων ατόμων από την Τουρκία κι εκείνος βρισκόταν υπό συνεχή μετακίνηση ώσπου τελικά συνελήφθη, το 1986.

Μετά το 1986-87 παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ημέρα που πήγε στην Αμερική το 1999. Το όνομα του Γκιουλέν άρχισε να αναφέρεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β‘, οι συναντήσεις του με αντιπολιτευόμενους πολιτικούς όπως η Τανσού Τσιλέρ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αλλά και η αύξηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κίνημα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενίσχυαν συνεχώς τη φήμη του.

Εν μέσω εκστρατείας συκοφαντίας και απειλών  εναντίον του ο Γκιουλέν προτίμησε να μην επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το μήνυμά του κατά της βίας χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρο: «Κάθε μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και κάθε τρομοκράτης δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος».
Παρά τις διώξεις που βίωσε αυτός και τα συγγενικά του πρόσωπα, επέμεινε ότι η βία δεν είναι ποτέ μέρος της λύσης.

Οι κατηγορίες για την  απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου
Το 2016, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα. Η Άγκυρα τον χαρακτήρισε ηγέτη της «γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης» και απαίτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όπου ζούσε από το 1999.

Παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, οι αμερικανικές αρχές δεν προχώρησαν στην έκδοσή του.
Το κίνημα του, γνωστό για τη μεγάλη επιρροή του στην εκπαίδευση και τα μέσα ενημέρωσης, υπέστη σοβαρά πλήγματα μετά το πραξικόπημα, με μαζικές συλλήψεις και κλείσιμο οργανώσεων στην Τουρκία. Ωστόσο, το δίκτυο των υποστηρικτών του παρέμεινε ενεργό διεθνώς, ιδίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις