Η οικογένεια της κατηγορεί το κράτος του Ισραήλ ότι δεν της παρείχε τη βοήθεια που είχε ανάγκη λόγω μετατραυματικού στρές

Η Σιρέλ Γκολάν, η οποία έκλεισε τα 22 της χρόνια την Κυριακή, έπρεπε να περάσει την ημέρα γιορτάζοντας τα γενέθλιά της με την οικογένειά της. Αντίθετα, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην κοινότητα Ποράτ, κοντά στη Νετάνια, με το τηλέφωνό της γεμάτο α ευχές από φίλους που της εύχονταν για τα γενέθλια της .

Ο θάνατός της πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση από τον αδερφό της Γκολάν, τον Εγιάλ, ο οποίος κατηγόρησε το κράτος ότι απέτυχε να της προσφέρει βοήθεια για συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα που είχε λόγω μετατραυματικού στρές μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Αν το κράτος την είχε φροντίσει, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί», φέρεται να είπε στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. «Το κράτος του Ισραήλ σκότωσε την αδερφή μου δύο φορές: Μια φορά τον Οκτώβριο, ψυχικά, και δεύτερη φορά σήμερα, στα 22α γενέθλιά της, σωματικά».

Η Γκολάν και ο σύντροφός της Άντι ήταν μεταξύ των χιλιάδων παρευρισκόμενων που κατάφεραν να ξεφύγουν από το υπαίθριο φεστιβαλ της Nova, καθώς τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς άρχισαν να σφαγιάζουν τον κόσμο στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αρχικά έφτασαν σε ένα όχημα και προσπάθησαν να φύγουν από την περιοχή, αλλά εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο μόλις κατέστη σαφές ότι δεν μπορούσαν να διαφύγουν.

Το ζευγάρι κρυβόταν κάτω από έναν θάμνο για ώρες έως ότου τους βρήκε τελικά ο αστυνομικός Ρέμο Σαλμάν Ελ-Χοζαγιέλ, ο οποίος με ένα όχημα επιχείρησε να σώσει τους παρευρισκόμενους κάτω από τα πυρά, σώζοντας τελικά περίπου 200 ανθρώπους σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Όπως είχε πεί σε συνέντευξη της η Γκολάν οι επιβαίνοντες στο όχημα που τελικά εκείνη και ο σύντροφος της δεν ανέβηκαν, τ σκοτώθηκαν ή απήχθησαν όλοι από τους τρομοκράτες της Χαμάς, Σύμφωνα με τις αρχές, 364 άτομα στο υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής και χορού κοντά στο Κιμπούτζ Ρέϊμ στο νότιο Ισραήλ σφαγιάστηκαν και πολλοί από αυτούς υποβλήθηκαν σε άλλες φρικαλεότητες, όπως ομαδικούς βιασμούς και ακρωτηριασμούς. Δεκάδες άλλοι στο φεστιβάλ απήχθησαν και σύρθηκαν στη Γάζα.

Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν την επίθεση, η Γκολάν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα PTSD ( μετατραυματικό στρές), συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης και της απόσυρσης, και νοσηλεύτηκε δύο φορές, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκε ως πάσχουσα από PTSD, είπε η οικογένειά της.

Ο Εγιάλ είπε ότι όταν την παρατήρησε να αποσύρεται από τους ανθρώπους και της ζήτησε να ζητήσει βοήθεια, εκείνη απάντησε ότι δεν είχε λάβει καμία βοήθεια από το κράτος και ότι οποιαδήποτε βοήθεια είχε προερχόταν από την ένωση που ιδρύθηκε από συναδέλφους επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων μετά την επίθεση. Είπε ότι η οικογένεια προσπάθησε να τη φροντίσει η ίδια όσο καλύτερα μπορούσε.

Η μητέρα μου αναγκάστηκε να πάρει πρόωρη σύνταξη για να είναι δίπλα στην κόρη της. Δεν απομακρυνθήκαμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτήν και η μόνη φορά που την αφήσαμε μόνη ήταν σήμερα και αποφάσισε να αυτοκτονήσει», είπε ο Εγιάλ, στο Channel 12 News.

Ο Εγιάλ Γκολέν κατηγόρησε το κράτος πρέπει να «ξυπνήσει», διαφορετικά θα Θα υπάρξουν περισσότερα περιστατικά αυτοκτονίας: «Έχασα την αδερφή μου αλλά θέλω να φωνάξω ώστε να μην χάσουν και άλλοι τους αγαπημένους τους».

Από την πλευρά του το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ισραήλ απάντησε ότι «παρέχουμε μέτρα βοήθειας και στήριξης με πολλούς τρόπους σε όσους επέζησαν του φεστιβάλ» καλώντας όσους επιζήσαντες της επίθεσης της Χαμάς νιώθουν την ανάγκη για βοήθεια να επικοινωνούν με το υπουργείο είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook