«Βγήκε από τη Γάζα, αλλά η Γάζα δεν βγήκε από αυτόν»: Ισραηλινοί στρατιώτες που επέστρεφαν από τον πόλεμο παλεύουν με ψυχικά τραύματα και αυτοκτονία
Ο Ισραηλινός έφεδρος στρατιωτικός, πατέρας τεσσάρων επέστρεψε ένα διαφορετικό άτομο, τραυματισμένο από όσα είχε δει στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα, είπε η οικογένειά του στο CNN.
Ένας 40χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Ελιράμ Μιζράχι πολέμησε στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.Ήταν έφεδρος στρατιωτικός και 6 μήνες μετά την αποστολή του στο πόλεμο της Γάζας και την επιστροφή του στο σπίτι, πάλευε με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) προτού αυτοκτονήσει, τον περασμένο Ιούνιο. Ο Ισραηλινός έφεδρος στρατιωτικός επέστρεψε ένα διαφορετικό άτομο, τραυματισμένο από όσα είχε δει στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα, είπε η οικογένειά του στο CNN.
«Βγήκε από τη Γάζα, αλλά η Γάζα δεν βγήκε από αυτόν. Και πέθανε μετά από αυτό, λόγω του μετατραύματος», είπε η μητέρα του, Τζένυ Μιζράχι.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες στρατιώτες που πάσχουν από PTSD ή ψυχικές ασθένειες που προκαλούνται από τραύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν είναι σαφές πόσοι έχουν αυτοκτονήσει, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν έχουν δώσει επίσημο αριθμό.
Ένα χρόνο μετά, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη λωρίδα, με τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.
Ο πόλεμος, που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς που σκότωσε 1200 ανθρώπους και πήρε 250 ομήρους, στις 7 Οκτωβρίου 2023 είναι ήδη ο μεγαλύτερος του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους. Και καθώς τώρα επεκτείνεται στον Λίβανο, ορισμένοι στρατιώτες λένε ότι φοβούνται να στρατευτούν σε μια ακόμη σύγκρουση. «Πολλοί από εμάς φοβόμαστε πολύ να πάμε ξανά σε έναν πόλεμο στον Λίβανο», δήλωσε στο CNN ένας γιατρός του IDF που υπηρέτησε τέσσερις μήνες στη Γάζα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Πολλοί από εμάς δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», είπε.
Οι ισραηλινές αρχές –με σπάνιες εξαιρέσεις– έχουν κλείσει τη Γάζα σε ξένους δημοσιογράφους εκτός και αν είναι υπό τη συνοδεία των Ισραηλινών Στρατιωτικών Δυνάμεων , καθιστώντας δύσκολη την πλήρη καταγραφή του πόνου των Παλαιστινίων ή των εμπειριών των στρατιωτών εκεί. Ισραηλινοί στρατιώτες που πολέμησαν στον θύλακα είπαν στο CNN ότι έγιναν μάρτυρες φρίκης που ο έξω κόσμος δεν μπορεί ποτέ πραγματικά να κατανοήσει. Οι λογαριασμοί τους προσφέρουν μια σπάνια ματιά στη βαρβαρότητα αυτού που οι επικριτές αποκαλούν «αιώνιο πόλεμο» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Για πολλούς στρατιώτες, ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένας αγώνας για την επιβίωση του Ισραήλ και πρέπει να κερδηθεί με κάθε μέσο.
Αλλά η μάχη έχει επίσης ένα ψυχικό τίμημα που μένει πολλές φορές αθέατο.
Οι συνεντεύξεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, έναν ιατρό και την οικογένεια του Μιζράχι, του εφέδρου που αυτοκτόνησε, παρέχουν ένα παράθυρο στο ψυχολογικό βάρος που ρίχνει ο πόλεμος στην ισραηλινή κοινωνία.
Ο Μιζράχι αναπτύχθηκε στη Γάζα στις 8 Οκτωβρίου πέρυσι και του ανατέθηκε να οδηγήσει μια μπουλντόζα D-9, ένα θωρακισμένο όχημα 62 τόνων που μπορεί να αντέξει σφαίρες και εκρηκτικά.
Ήταν πολιτικός για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, εργαζόμενος ως διευθυντής σε μια ισραηλινή κατασκευαστική εταιρεία. Αφού είδε τις σφαγές που διέπραξε η Χαμάς, ένιωσε την ανάγκη να πολεμήσει, είπε η μητέρα του η Τζένι Μιζράχι στο CNN.
Ο έφεδρος πέρασε 186 ημέρες στον θύλακα έως ότου τραυματίστηκε στο γόνατό του, ενώ έπαθε και βλάβη στην ακοή του τον Φεβρουάριο όταν μια πυραυλική χειροβομβίδα (RPG) χτύπησε το όχημά του, είπε η οικογένειά του.
Αποσύρθηκε από τη Γάζα για θεραπεία και τον Απρίλιο διαγνώστηκε με PTSD (μετατραυματικό στρές) ,ακολουθώντας εβδομαδιαία θεραπεία με ομιλία . Η θεραπεία του δεν βοήθησε. «Δεν ήξεραν πώς να τους συμπεριφέρονται (στρατιώτες)», είπε η Τζένι, που ζει στον ισραηλινό οικισμό Ma’ale Adumim, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Αυτοί (οι στρατιώτες) είπαν ότι ο πόλεμος ήταν τόσο διαφορετικός. Είδαν πράγματα που δεν είχαν δει ποτέ στο Ισραήλ». Όταν ο Μιζράχι ήταν σε άδεια, υπέφερε από κρίσεις θυμού, εφίδρωσης, αϋπνίας και κοινωνικής απόσυρσης, είπε η οικογένειά του.
Είπε στην οικογένειά του ότι μόνο όσοι ήταν μαζί του στη Γάζα μπορούσαν να καταλάβουν τι περνούσε. «Πάντα έλεγε, κανείς δεν θα καταλάβει τι είδα», είπε στο CNN η αδελφή του, Σιρ.
Η Τζένη αναρωτήθηκε αν ο γιος της σκότωσε κάποιον και δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Είδε πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν. Ίσως και να σκότωσε κάποιον. (Αλλά) δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κάνουν τέτοια πράγματα», είπε. «Λοιπόν, όταν το έκανε αυτό, κάτι σαν αυτό, ίσως ήταν ένα σοκ για εκείνον».
Ο Guy Zaken, φίλος του Mizrahi και συνοδηγός της μπουλντόζας, έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εμπειρία τους στη Γάζα. «Είδαμε πολύ, πολύ, πολύ δύσκολα πράγματα», είπε ο Ζάκεν στο CNN. «Πράγματα που είναι δύσκολο να αποδεχτείς». Ο πρώην στρατιώτης έχει μιλήσει δημόσια για το ψυχολογικό τραύμα που υπέστησαν τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα. Σε κατάθεσή του στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, τον Ιούνιο, ο Ζάκεν είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις, στρατιώτες χρειάστηκε να «ξεπεράσουν τρομοκράτες, νεκρούς και ζωντανούς, κατά εκατοντάδες». «Τα πάντα ξεφεύγουν», πρόσθεσε. Ο Ζάκεν λέει ότι δεν μπορεί πλέον να τρώει κρέας, καθώς του θυμίζει τις φρικιαστικές σκηνές που είδε από την μπουλντόζα του στη Γάζα και αγωνίζεται να κοιμηθεί το βράδυ, με τον ήχο των εκρήξεων να ηχεί στο κεφάλι του. «Όταν βλέπεις πολύ κρέας έξω, και αίμα… και δικό μας και δικό τους (Χαμάς), τότε σε επηρεάζει πραγματικά όταν τρως», είπε στο CNN, αναφερόμενος στα σώματα ως «κρέας».
Υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς που συνάντησε ήταν «τρομοκράτες». «Τους πολίτες που είδαμε, σταματήσαμε και τους φέραμε νερό να πιουν και τους αφήσαμε να φάνε από το φαγητό μας», θυμάται, προσθέτοντας ότι ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μαχητές της Χαμάς πυροβολούσαν εναντίον τους. «Έτσι, δεν υπάρχει αυτό που λέμε πολίτες», είπε, αναφερόμενος στην ικανότητα των μαχητών της Χαμάς να συνδυάζονται με πολίτες. «Αυτό είναι τρομοκρατία». Ωστόσο, όταν οι στρατιώτες συναντούν πολίτες, πολλοί αντιμετωπίζουν ένα ηθικό δίλημμα, σύμφωνα με τον ιατρό του IDF που μίλησε στο CNN ανώνυμα.
Υπήρχε μια «πολύ ισχυρή συλλογική στάση» δυσπιστίας μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ειδικά στην αρχή του πολέμου, είπε ο γιατρός. Υπήρχε η αντίληψη ότι οι κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, «είναι κακοί, ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς, ότι βοηθούν τη Χαμάς, ότι έκρυβαν πυρομαχικά», είπε ο γιατρός. Στο πεδίο, ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές άλλαξαν «όταν βλέπεις πραγματικά πολίτες της Γάζας μπροστά στα μάτια σου», είπαν.
Το IDF έχει πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, μεταξύ άλλων με την αποστολή μηνυμάτων κειμένου, την πραγματοποίηση τηλεφωνημάτων και τη ρίψη φυλλαδίων εκκένωσης για να προειδοποιήσει τους αμάχους πριν από επιθέσεις. Ακόμα κι αν ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι υψηλότερος, είπε, η αναλογία μέχρι στιγμής «είναι αρκετά ίδια με το προηγούμενο έτος, επειδή έχουμε περισσότερους στρατιώτες». «Δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση περισσότερων αυτοκτονιών», είπε ο Bechor στο CNN. Δεν έδωσε στο CNN τον αριθμό των αυτοκτονιών ή το ποσοστό τους. «Κάθε περίπτωση για εμάς είναι αποκαρδιωτική», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις