Η Ιρανοαμερικανίδα Αριάν Ταμπαταμπάι έχει μπει στο στόχαστρο ως ύποπτη κατασκοπείας υπέρ του Ιράν. Είχαν στείλει επιστολή Αμερικανοί γερουσιαστές στον υπουργό Άμυνας.

Οι υποψίες για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην Τεχεράνη στρέφονται προς το άμεσο περιβάλλον του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν την Τρίτη (22/10) από αξιωματούχο του Πενταγώνου στο Sky News Arabia.

Το άτομο που φέρεται να εμπλέκεται έχει πρόσβαση σε άκρως ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς κατέχει εξουσιοδότηση ασφαλείας και υπηρετεί ως διευθυντής στο γραφείο του βοηθού υπουργού Άμυνας για ειδικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα IsraelHayom, η εν λόγω γυναίκα είναι η Αριάν Ταμπαταμπάι, Ιρανοαμερικανίδα και επικεφαλής του προσωπικού του βοηθού υπουργού Άμυνας για τις ειδικές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από αναφορές που έκαναν λόγο για έρευνες των ΗΠΑ σχετικά με τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών που αφορούν τα σχέδια του Ισραήλ για πιθανά αντίποινα κατά του Ιράν.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αναρτήθηκαν στο Telegram από λογαριασμό με την ονομασία «Middle East Spectator» και φέρουν ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου. Απευθύνονταν μόνο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δηλαδή την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέλη της ομάδας «Five Eyes».

Ποια είναι η Αριάν Ταμπαταμπάι
Η Αριάν Ταμπαταμπάι είναι Ιρανοαμερικανίδα επιστήμονας πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι απόφοιτη του King’s College του Λονδίνου και κόρη του Τζαβάντ Ταμπαταμπάι, Ιρανού φιλοσόφου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Η Ταμπαταμπάι είναι επίσης πρώην ερευνήτρια της δεξαμενής σκέψης RAND Corporation, διευθύντρια του προγράμματος σπουδών και αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, διεθνής πολιτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ ενώ συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

Η Ταμπαταμπάι, σε άρθρο της στο περιοδικό Foreign Policy πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η οικονομία του Ιράν είναι εύθραυστη και θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, να συμφωνήσει και να κάνει παραχωρήσεις, απαιτώντας από τον νικητή υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ να μην επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία και να πιέσει για περισσότερα σημεία.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021, εντάχθηκε στην ομάδα διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αλλά μαζί με τον Ρίτσαρντ Νίφιου αποχώρησε από την ομάδα μετά από λίγους μήνες λόγω διαφωνιών με τον Ρόμπερτ Μάλεϊ, τον επικεφαλής της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και επειδή πίστευε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν πάρα πολλές κυρώσεις στο Ιράν και κατά συνέπεια η πιθανή συμφωνία δεν θα είναι αρκετά ισχυρή.

Έχει ξεκινήσει έρευνα από το FBI
Το FBI με τη σειρά του επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για μια φερόμενη διαρροή ευαίσθητων εγγράφων, μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία άκρως απόρρητων πληροφοριών των ΗΠΑ που περιγράφουν λεπτομερώς τα πιθανά σχέδια του Ισραήλ για ένα αντίποινα στο Ιράν.

«Το FBI ερευνά την εικαζόμενη διαρροή απόρρητων εγγράφων και συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας στο Υπουργείο Άμυνας και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε η υπηρεσία. «Καθώς πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (21/10), λέγοντας ότι παραμένει ασαφές αν τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα λόγω διαρροής ή παραβίασης στον κυβερνοχώρο.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη διαβαθμισμένου υλικού.
Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, που είχε στείλει και επιστική μαζί με άλλους γερουσιαστές στον ΑΣμερικανό υπουργό Άμυνας, έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter για να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την Αριάν Ταμπαταμπάι, την επικεφαλής του προσωπικού του βοηθού υπουργού Άμυνας για τις ειδικές επιχειρήσεις.

Ο Γουίκερ σημείωσε ότι η Ταμπαταμπάι, η οποία έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες, είχε εμπλακεί σε προηγούμενη επιχείρηση επιρροής του Ιράν.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν είχε ανασταλεί η εξουσιοδότηση ασφαλείας της, αναφέροντας ότι η πρόσφατη διαρροή αντικατοπτρίζει την ανοχή της διοίκησης στις εσωτερικές απειλές.
«Η τελευταία προφανής διαρροή σε ένα ιρανικό κανάλι Telegram αντικατοπτρίζει την ανοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις στις εσωτερικές απειλές», έγραψε ο Γουίκερ στο X.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις