Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στo διάγγελμά του ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ τόνισε πως θα άρει τον στρατιωτικό νόμο καθώς το κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε την ακύρωσή του και πως οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν. Λίγο αργότερα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο που αποφάσισε και επίσημα την άρση του.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.

Ο ηγέτης του κόμματος του Γιουν Σουκ Γεολ προέτρεψε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να εξηγήσει την «τραγική» απόφασή του να θεσπίσει στρατιωτικό νόμο και ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας της χώρας. «Ως κυβερνών κόμμα, νιώθουμε βαθιά λύπη για το κοινό», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα.

«Ο πρόεδρος πρέπει να εξηγήσει άμεσα και διεξοδικά αυτή την τραγική κατάσταση», πρόσθεσε. «Ο υπουργός Άμυνας, που συνέστησε αυτόν τον στρατιωτικό νόμο, θα πρέπει να απολυθεί αμέσως και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν αυστηρά». Το Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας είχε αντιταχθεί αμέσως στην κίνηση του προέδρου να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό.

Στο μεταξύ dιαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».

Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

«Δέχτηκα την απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευση για τη διάλυση και την άρση του στρατιωτικού νόμου», είπε σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας στο έθνος που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεχόταν πιέσεις από την αντιπολίτευση, ώστε να άρει τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε νωρίτερα με διάταγμά του. Η Βουλή είχε καταψηφίσει τον νόμο ενώ, ακόμα και το κυβερνών κόμμα του προέδρου, τον καλούσε να άρει τον στρατιωτικό νόμο.

Μετά την απόφαση του προέδρου να άρει τον στρατιωτικό νόμο, πλήθος κόσμου έξω από το Κοινοβούλιο ξέσπασε σε πανηγυρισμούς.

CNN: Έξω από τη Βουλή παραμένουν οι διαδηλωτές
Δεν υποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψει η Νότια Κορέα σε εποχές στρατοκρατίας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο.

Παρά το ότι ο πρόεδρος είπε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, το πλήθος παραμένει, αναφέρει το CNN. Κάποιοι κρατούν σημαίες και πλακάτ και άλλοι ζητούν την καθαίρεση του προέδρου. Όποια όμως και αν είναι η εξέλιξη των γεγονότων στη χώρα, το πολιτικό μέλλον του προέδρου Γιουν παραμένει αβέβαιο.

Πρόεδρος Γιουν: Ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί μόλις βρεθούν οι υπουργοί
Νωρίτερα; σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είπε ότι προσπάθησε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να άρει τον στρατιωτικό νόμο, αλλά λόγω της ώρας ( ξημερώματα στη Σεούλ) δεν τα κατάφερε. Ο νόμος θα αρθεί όταν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός των υπουργών.

Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου – Εικόνες χάους
Στρατιώτες επιχείρησαν νωρίτερα να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμa

Ο Γέολ εξήγησε ότι η απόφασή του είχε ως στόχο να «προστατεύσει» τη χώρα από τις «βορειοκορεατικές κομμουνιστικές δυνάμεις και να εξοντώσει στοιχεία εχθρικά προς το κράτος».

Στόχος του προέδρου ήταν η αντιπολίτευση και ιδίως το Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) που έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει σε πολλές διαδικασίες καθαίρεσης μελών της κυβέρνησης καθώς και του ίδιου του προέδρου, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά. Οργάνωσε επίσης μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και για να ζητήσει να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει μια υπόθεση χειραγώγησης μετοχών στο Χρηματιστήριο, στην οποία ενδέχεται να εμπλέκεται η Πρώτη Κυρία της χώρας, Κιμ Κέον Χέε.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου.

Σε εικόνες διακρίνονταν οι στρατιώτες, που επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και οι υπάλληλοι της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.

Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ
Ο Γέολ ανήκει στο Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές νικώντας τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ, με μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την πιο οριακή εκλογική αναμέτρηση από τότε που η Νότια Κορέα ξεκίνησε τις άμεσες εκλογές το 1987.


Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σύζυγό του, όπως η φερόμενη χειραγώγηση μετοχών και η ήρθε αντιμέτωπος αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας Dior. Τον περασμένο μήνα, ο Γέολ ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η σύζυγός του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.

Ο Γέολ δυσκολεύεται επίσης, να προωθήσει τα σχέδιά του στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

\
Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook