Ο Τραμπ αποκαλεί τον Ζελένσκι «δικτάτορα» αφού ο ηγέτης της Ουκρανίας τον κατηγόρησε ότι ζει σε «φούσκα παραπληροφόρησης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα», κλιμακώνοντας τον δημόσιο πόλεμο λέξεων μεταξύ των δύο ηγετών που ξεκίνησε όταν ο Τραμπ κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η επίθεση του Τραμπ, που δημοσιεύτηκε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Ζελένσκι τον κατηγόρησε για επανάληψη της ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα ή δεν πρόκειται να του απομείνει χώρα», έγραψε μεταξύ άλλων ο Τραμπ στο μήνυμά του.

Όπως αναφέρει: «Σκεφτείτε το, ένας μετρίως επιτυχημένος κωμικός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μπουν σε έναν Πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει, αλλά έναν Πόλεμο που ο ίδιος, χωρίς τις ΗΠΑ και τον «ΤΡΑΜΠ», δεν θα μπορέσει ποτέ να διευθετήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη, και τα χρήματα της Ευρώπης είναι εγγυημένα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάρουν τίποτα πίσω. Γιατί ο υπναράς Τζο Μπάιντεν δεν απαίτησε εξισορρόπηση, με την έννοια ότι αυτός ο Πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς – Έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο Ωκεανό ως διαχωρισμό. Συν τοις άλλοις, ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι τα μισά από τα χρήματα που του στείλαμε «ΛΕΙΠΟΥΝ». Αρνείται να κάνει εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις ουκρανικές δημοσκοπήσεις και το μόνο πράγμα στο οποίο ήταν καλός ήταν να παίζει τον Μπάιντεν “σαν βιολί”[…] Ένας δικτάτορας χωρίς Εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν πρόκειται να του απομείνει Χώρα. Εν τω μεταξύ, διαπραγματευόμαστε με επιτυχία τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο «ΤΡΑΜΠ» και η κυβέρνηση Τραμπ μπορούν να κάνουν. Ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε ποτέ, η Ευρώπη απέτυχε να φέρει την Ειρήνη, και ο Ζελένσκι μάλλον θέλει να συνεχίσει το «τρένο της σπατάλης». Αγαπώ την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει μια απαίσια δουλειά, η χώρα του είναι διαλυμένη και εκατομμύρια έχουν πεθάνει άσκοπα – Και έτσι συνεχίζεται…..».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι απέρριψε αρκετούς αβάσιμους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ την Τρίτη, ενώ ενίσχυσε τη θέση της Ουκρανίας ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου χρειαζόταν τη συμμετοχή της. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Τραμπ – τον σέβομαι πολύ ως ηγέτη ενός έθνους που τρέφουμε μεγάλο σεβασμό, τον αμερικανικό λαό που πάντα μας υποστηρίζει – δυστυχώς ζει σε αυτόν τον χώρο παραπληροφόρησης», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος καταλόγισε στον Ζελένσκι ευθύνες για τον πόλεμο και του ζήτησε να πάει σε εκλογές με τον Ουκρανό πρόεδρο να τον κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς ότι υιοθετεί τις θέσεις της Ρωσίας. Για υστερική αντίδραση του Κίεβου έκανε λόγο ο Πούτιν, στην πρώτη του δημόσια δήλωση, μετά το Ριάντ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στο Ριάντ να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου και δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων.

Ο Βολοντιμρ Ζελένσκι επανέλαβε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν ήταν ευχαριστημένη με τον αποκλεισμό, λέγοντας ότι ενώ οποιαδήποτε χώρα έχει το δικαίωμα να συζητήσει διμερή ζητήματα με τη Σαουδική Αραβία, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία «βοήθησε τον Πούτιν να βγει από τη μακροχρόνια απομόνωσή του».

Οι ΗΠΑ ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, παρέχοντας στη χώρα στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Όμως ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει πλέον να στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς να λάβουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, πρότεινε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλούσια ορυκτά της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τη μελλοντική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να «χαρίσει» το 50% των σπάνιων ορυκτών της, χωρίς να προσφέρει καμία εγγύηση ασφάλειας ως αντάλλαγμα. Και ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι απέρριψε αυτή την ιδέα, λέγοντας: «Δεν μπορώ, δεν μπορώ να πουλήσω το κράτος μας».

Η άτυπη Σύνοδος στο Παρίσι

Την ίδια ώρα το Παρίσι φιλοξενεί τη δεύτερη άτυπη Σύνοδο για το Ουκρανικό. Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική πλευρά, στο Παρίσι είναι παρόντες εκτός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετέχουν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Στη συνάντηση μετέχουν οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, ενώ όλοι υπόλοιποι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook