Κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία , που διεξάγονται πρόωρα μετά την κατάρρευση προ εξαμήνου του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται ενώ δεύτερο κόμμα είναι το ακροδεξιό που ανεβαίνει στο 21%, ενώ φαίνεται σε στασιμότητα καταγράφονται οι σολδημοκράτες του Σολτς με 15%- 16%,

Οι κάλπες στη Γερμανία  ανοίγουν στις 09:00 το πρωί της Κυριακής με 29 κόμματα να διεκδικούν την ψήφο 59,2 εκατομμυρίων πολιτών.

Οι εκλογές διενεργούνται σχεδόν έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς στις 6 Νοεμβρίου 2024 κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αποτελείτο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00, οπότε και αναμένεται η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll). Λίγη ώρα αργότερα θα αρχίσει και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται αλλά καταγράφουν πτώση δύο μονάδων στο 28%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι το ακροδεξιό που ανεβαίνει στο 21%, ενώ φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα στην πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς με 16%, οι Πράσινοι του Χάμπεκ με 14%.

Την έκπληξη φαίνεται να κάνει η Αριστερά Ντι Λίνκε που φτάνει στο 8% και φαίνεται να εξασφαλίζει άνετα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Εκτός της γερμανικής Βουλής κινδυνεύουν να βρεθούν ωστόσο οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ, όσο και το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, και οι δύο με 4,5%.

Από την είσοδο ή όχι στη Βουλή αυτών των δύο κομμάτων θα επηρεαστούν και οι συσχετισμοί για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη Γερμανία. Η μάχη τώρα επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της ψήφου των αναποφάσιστων, που υπολογίζονται, πέριξ του 28% .

Πολωμένη προεκλογική περίοδος στην σκιά «τυφλών» επιθέσεων
«Μια πολωμένη προεκλογική περίοδος σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων». Έτσι περιγράφει εύστοχα η γερμανική ραδιοφωνία αυτή την πρωτόγνωρη προεκλογική περίοδο που σήμερα ολοκληρώνεται. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι τέσσερις υποψήφιοι καγκελάριοι, Φρίντριχ Μερτς, Όλαφ Σολτς, Αλίς Βάιντελ και Ρόμπερτ Χάμπεκ δίνουν τη μάχη να προσεγγίσουν κυρίως τους αναποφάσιστους που ανέρχονται στο 28%.

Άλλη μια επίθεση χθες βράδυ στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Βερολίνου, με ένα Ισπανό τουρίστα βαριά τραυματισμένο, επισκιάζει τις τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες. Ο συλληφθείς είναι ένας 19χρονος από τη Συρία που ζούσε σε προσφυγική δομή της Λειψίας. Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος απέχει λίγα μέτρα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Και στο Βρανδεμβούργο μια άλλη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται μετά τη σύλληψη ενός 18χρονου Ρώσου κοντά στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, και συγκεκριμένα στην Πρεσβεία του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, σε όλη τη Γερμανία είναι προγραμματισμένες σήμερα μεγάλες διαδηλώσεις με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της Ακροδεξιάς, από το Αμβούργο και την Ερφούρτη στη Θουριγγία, όπου πρώτο κόμμα σε κοινοβουλευτική ισχύ είναι η Ακροδεξιά, αλλά και πολλές πόλεις της δυτικής Γερμανίας, όπως το Έσσεν ή το Βούπερταλ.

Μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις
Σε κλίμα πόλωσης, μαζικών απεργιών στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα και ενόψει διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις, η Γερμανία οδεύει στις εκλογές. Θα είναι ιστορικές από κάθε άποψη, με πρωτοφανή διακυβεύματα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας: από την ύφεση, στην οποία έχει διολισθήσει η οικονομία εδώ και μια διετία, μέχρι τα μεγάλα διεθνή θέματα.

Από το νέο κεφάλαιο στις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά την πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και την ανοιχτή πλέον επίθεση της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, μέχρι τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, κάτι που προκρίνει ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, που προηγούνται δημοσκοπικά, μέχρι μια μελλοντική αποστολή Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής.

Σημειωτέον, οι εκλογές διεξάγονται 23 αύριο Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, μία μόλις μέρα πριν από τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχεδόν 60 εκατ. Γερμανοί εκλέγουν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου τους 630 βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ). Στις τελευταίες εκλογές του 2021 οι βουλευτές ήταν 736 λόγω διαφορετικού συστήματος κατανομής. Ο καγκελάριος εκλέγεται από τη νέα βουλή.

Για να μπουν στην ομοσπονδιακή βουλή τα κόμματα θα πρέπει να υπερβούν το όριο του 5% ή να διασφαλίσουν τους περισσότερους σταυρούς σε τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Κάθε ψηφοφόρος έχει στη διάθεσή του δύο ψήφους: Με την πρώτη ψηφίζει έναν/μια πολιτικό της εκλογικής του περιφέρειας και με τη δεύτερη ένα κόμμα.

Συνδικάτα και ενώσεις βιομηχάνων απευθύνουν έκκληση για σταθερότητα την επόμενη μέρα, που προδιαγράφεται εξίσου δύσκολη, ακόμα και με μεγάλο συνασπισμό πρώτου και τρίτου κόμματος, δεδομένου ότι στη μέση πάντα θα υπάρχει το ισχυρό φρένο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με άλλα λόγια μιας ενδυναμωμένης και με ισχυρή κοινοβουλευτική εντολή Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Πέρα από τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι και σήμερα το βράδυ, αύριο αναμένονται και μαζικές διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς, με μεγαλύτερη στο Αμβούργο. Εκεί οι αρχές αναμένουν στους δρόμους έως και 65.000 διαδηλωτές, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Forsa: Στο 29% η Χριστιανική Ένωση
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το δίκτυο RTL καταγράφει πτώση στο ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU που κινείται στο 29%. Ενισχυμένη κατά μία μονάδα στο 21% η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν στο 15% χωρίς διακυμάνσεις, όπως και οι Πράσινοι στο 13%. Η Αριστερά ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις με 13%, ενώ οι Φιλελεύθεροι αγγίζουν το όριο του 5%. Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (ένα αριστερό κόμμα με αντιμεταναστευτικές θέσεις, εγγύτητα με τη Ρωσία κ.ο.κ) κινείται στο 3%.

Πάνω από 800 συγκεντρώσεις κατά της Ακροδεξιάς φέτος

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί στη Γερμανία πάνω από 800 συγκεντρώσεις ενάντια στην Ακροδεξιάκαι στο ναζισμό με τη συμμετοχή πάνω από 1.800.000 πολιτών. Τον υπολογισμό αυτό έκανε η εφημερίδα του Βερολίνου taz, με αφορμή και τις σημερινές αντίστοιχες εκδηλώσεις, που δίνουν και ένα εντελώς διαφορετικό χρώμα στις εκλογές. Αν μάλιστα δεχτεί κανείς τους υπολογισμούς των διοργανωτών ο αριθμός των μετεχόντων ήταν 2,2 εκατομμύρια. Ανάλογες συγκεντρώσεις προβλέπονται και για τις επόμενες ημέρες.
Οι περισσότερες και πιο εντυπωσιακές ήταν στο Βερολίνο και στο Αμβούργο, αλλά και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Κολωνία, Ντύσελντορφ, Βόννη, Λεβερκούζεν και αλλού). Η πιο μεγάλη ήταν εκείνη στο Μόναχο, πριν από δυό εβδομάδες με συμμετοχή 250.000 ανθρώπων. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας, αφού πολλές φορές ήταν δικές της οργανώσεις, όπως οι «Fridays 4 Future», που απηύθυναν το σχετικό κάλεσμα. Αξιοσημείωτο όμως ότι κόσμος κατέβηκε ακόμα και σε πλατείες μικρών κωμοπόλεων ακόμα και… χωριών.
Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως όσα συνέβησαν εντός Βουλής για το άσυλο και τη μετανάστευση έδωσαν σε πολλούς την αίσθηση ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι για τη Δημοκρατία, να μην αφήσουν τους ακροδεξιούς να αλωνίζουν στους δρόμους. Αυτό ήταν το πιο νέο και ποιο ποιοτικό στοιχείο αυτών των εκλογών.

Η Die Linke πρόθυμη για συνομιλίες συνασπισμού

Ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς, Γιαν φαν Άκεν, εξέφρασε την καταρχήν προθυμία του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, εάν το κόμμα του εκλεγεί στην Βουλή. «Λοιπόν φίλοι, αν πάμε καλά το βράδυ της Κυριακής είμαι έτοιμος για συνομιλίες συνασπισμού», δήλωσε ο φαν Άκεν στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του, σε αίθουσα κινηματογράφου στην περιοχή Φριντριχσχάιν του Βερολίνου.

Το σύνθημα του κόμματός του είναι «Όλοι θέλουν να κυβερνήσουν. Εμείς θέλουμε την αλλαγή». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αριστερά δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, λέει ο φαν Άκεν. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα, ωστόσο, είναι η εκπροσώπηση στη Μπούντεσταγκ. Και το κόμμα του στοχεύει πρωτίστως σε αυτό, όπως τόνισε. Παρά τα σταθερά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός του, «τίποτα δεν έχει κερδιθεί ακόμη».

Η Γερμανία ψηφίζει νέο κοινοβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου. Πολλοί Έλληνες που ζουν χρόνια στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου. Ας δούμε τι είπαν κάποιοι από αυτούς για τις εκλογές. Ρεπορτάζ από την Κολωνία.

Πηγή: dw.com/el

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook