Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 (ώρα Ελλάδος), όπου καλούνται να προσέλθουν 59,2 εκατομμύρια πολίτες με 29 κόμματα να διεκδικούν την ψήφο των Γερμανών.Στις 19:00 με το κλείσιμο της ψηφοφορίας τα exit poll

Όλα τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στη Γερμανία όπου 59,2 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση εν μέσω μιάς ταραχώδους διεθνούς συγκυρίας .

Συνολικά τη ψήφο των εκλογέων ζητούν 29 κόμματα την Ένας στους πέντε από τα 60 σχεδόν εκατομμύρια ψηφοφόρων θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ακόμα και πίσω από το παραβάν ποιο κόμμα θα επιλέξουν. Είναι και αυτό ένα δείγμα της κρισιμότητας αυτών των εκλογών αλλά και της ρευστότητας του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Χριστιανική Ένωση του Φρίντριχ Μερτς θα είναι πρώτο κόμμα. Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η φερόμενη άνοδος του ακροδεξιού AfD το οποίο φαίνεται να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Τρίτοι προβλέπεται να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολάφ Σολτς.

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα κατορθώσουν τελικά να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

Ψήφισαν Στάινμαιερ, Σόλτς και Μέρτς
Ένας από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως μεταδίδει η dw , ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, στη συνοικία Τσέλεντορφ του Βερολίνου, στις οκτώ και τέταρτο το πρωί. Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να προσέλθουν όλοι στις κάλπες. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε, έχοντας υπόψη ότι από τη δική σας ψήφο μπορεί να εξαρτάται το αποτέλεσμα των εκλογών» δήλωσε ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Σχεδόν την ίδια ώρα, γύρω στις έντεκα το πρωί, ψήφισαν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, που είναι και το φαβορί για τη νίκη. Οι περισσότερες τηλεοπτικές κάμερες βρέθηκαν στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφιζε ο Μερτς, ο οποίος εμφανίστηκε σε ιδιαίτερα χαλαρή διάθεση.

Πολιτικές δηλώσεις δεν είθισται να γίνονται βέβαια την ώρα της κάλπης. Όμως το κλίμα της πόλωσης διατηρείται μέχρι την τελευταία στιγμή. Χθες το βράδυ στο Μόναχο ο Μερτς έκλεισε τον προεκλογικό αγώνα του σε υψηλούς τόνους, λέγοντας: «Η εποχή των αριστερών και των ‘Πράσινων’ τρελαμένων έχει περάσει». Άμεση ήταν η αντίδραση των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, που κατηγορούν τον Μερτς για «διχαστικό λόγο». Ο γενικός γραμματέας του SPD, Ματίας Μιρς, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Όποιος θέλει να γίνει καγκελάριος δεν μιλάει έτσι. Έτσι μιλάει μόνο ένας μικρός Τραμπ».

Σόλτς: Τζόκινγκ πριν ψηφίσει
Ο Όλαφ Σολτς (SPD) ξεκίνησε την πιο κρίσιμη ημέρα για την πολιτική του καριέρα όπως σχεδόν κάθε άλλη. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος βγήκε το πρωί των εκλογών για τζόκινγκ, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του, στην πόλη που κατοικεί και εκλέγεται, το Πότσνταμ (Βρανδεμβούργο). Ο Σολτς εδώ και πολλά χρόνια κάνει τζόκινγκ και κωπηλασία αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε να δίνει συνέντευξη στο δωμάτιό του στην Καγκελαρία πάνω σε ένα μηχάνημα κωπηλασίας.

DW: Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα

Όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα κατεβαίνουν στις εκλογές με διακηρυγμένους στόχους και κρυφές προσδοκίες, που θα κρίνουν όχι μόνο την σύνθεση της επόμενη κυβέρνησης, αλλά και το μέλλον των ίδιων των κομμάτων και των ηγεσιών τους.

Για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς ο στόχος είναι σαφής. Η πρωτιά θεωρείται δεδομένη, αλλά ένα ποσοστό κάτω από το 30% θα θεωρηθεί αποτυχία για έναν εδώ και μήνες «εν αναμονή καγκελάριο». Και θα δυσκολέψει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς το ζητούμενο θα είναι το θαύμα. Η πρώτη θέση θεωρείται άπιαστο όνειρο. Ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 20%. Αν μπορούσαν να περάσουν την AfD και να έρθουν δεύτεροι θα είχαν λόγο να ανοίξουν σαμπάνιες.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει στρογγυλοκαθίσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση και πάνω από το 20%. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί από την ηγεσία της ως αποτυχία.

Οι Πράσινοι δείχνουν μια τάση, που για κάποιους αποκαλείται σταθερότητα και για άλλους στασιμότητα. Συνήθως βρίσκονται κάτω από το ποσοστό τους το 2021 (14,7%) και θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να το ξεπεράσουν.

Για τους Φιλελεύθερους (FDP)του Κρίστιαν Λίντνερ στόχος είναι να αποφευχθεί η καταστροφή, ο αποκλεισμός τους δηλαδή από την επόμενη Βουλή αν δεν υπερβούν το 5%. Από το 11,4% του 2021 μοιάζουν να έχουν περάσει αιώνες.

Η Αριστερά (Die Linke) ξαφνικά απέκτησε μεγαλύτερες προσδοκίες. Εκεί που φαινόταν να δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή δείχνει τώρα στις δημοσκοπήσεις μια σταθερότητα από το 7% και πάνω. Στόχος λοιπόν όσο γίνεται ψηλότερα.

Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) απώλεσε τη δυναμική περασμένων μηνών. Ξεκάθαρος μίνιμουμ στόχος να περάσει το κατώφλι του 5%. Πιθανώς θα χρειαστεί να ξενυχτήσουν απόψε.

DW: Τι είχε γίνει το 2021

Περιμένοντας να κλείσουν οι κάλπες ευκαιρία να θυμηθούμε τι είχε συμβεί το 2021.

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 25,7% και 206 έδρες

Χριστιανική Ένωση 24,1% και 197 έδρες

Πράσινοι 14,7% και 118 έδρες

Φιλελεύθεροι 11,4% και 91 έδρες

Εναλλακτική για τη Γερμανία 10,4% και 83 έδρες

Η Αριστερά 4,9% 39 έδρες

Είναι σαφές ότι τα σημερινά αποτελέσματα δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα παραπάνω

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις