Οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς οι μετοχές βυθίστηκαν λόγω του σαρωτικού νέου δασμολογικού σχεδίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αν υπήρχε ένα σταθερό μήνυμα από οικονομικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ την Κυριακή το πρωί, ήταν το εξής ένα, παρατηρεί το Axios: Δεν ανησυχούμε για τη βουτιά του χρηματιστηρίου και το ιππικό δεν έρχεται να σας σώσει από τους δασμούς.

Οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς οι μετοχές βυθίστηκαν λόγω του σαρωτικού νέου δασμολογικού σχεδίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds, Μπιλ Άκμαν, φοβούνται ότι η κατάσταση στις αγορές μπορεί να είναι τρομερή τη Δευτέρα, εάν ο Τραμπ δεν κάνει κάτι εκ των προτέρων για να χαλαρώσει τις εμπορικές εισφορές.

Η οικονομική ομάδα του Τραμπ κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να υπολογίζει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση της τελευταίας στιγμής από τους αμοιβαίους δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν την Τετάρτη.

“Οι δασμοί έρχονται. Το ανακοίνωσε (ο Τράμπ) και δεν αστειευόταν. Οι δασμοί έρχονται, φυσικά και έρχονται”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ σημείωσε στο ίδιο μήκος κύματος στο «Meet the Press» του NBC, όταν ρωτήθηκε εάν ο Τραμπ ήταν ανοιχτός στη διαπραγμάτευση των δασμών: “Όχι. Όχι, όχι, όχι. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε την πορεία προς τα εμπρός. Γιατί, ξέρετε, μετά από 20, 30, 40, 50 χρόνια κακής συμπεριφοράς, δεν μπορείτε απλώς να κάνετε σα να μην συμβαίνει τίποτε”, είπε ο Μπέσεντ.

Η ενιαία στάση της κυβέρνησης την Κυριακή – από τους Λούτνικ, Μπέσεντ τον επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ και τον ανώτερο εμπορικό σύμβουλο Πίτερ Ναβάρο -ήταν ότι οι καθημερινοί Αμερικανοί ανησυχούν λιγότερο για τις διακυμάνσεις της αγοράς από τα μέσα ενημέρωσης.

«Οι Αμερικανοί που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη στιγμή, οι Αμερικανοί που έχουν αφήσει για χρόνια τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τους, εγώ – νομίζω ότι δεν εξετάζουν τις καθημερινές διακυμάνσεις αυτού που συμβαίνει», είπε ο Μπέσεντ.

Ο Χάσετ , από την πλευρά του, απέρριψε οποιαδήποτε άπόψη ότι η πτώση της αγοράς ήταν μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου για την πτώση των μετοχών. “Δεν είναι μια στρατηγική για να καταρρεύσουν οι αγορές. Είναι μια στρατηγική για τη δημιουργία μιας χρυσής εποχής για τον Αμερικανό εργάτη”, είπε στο ABC .

Το συμπέρασμα ωστόσο είναι ότι : Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ευρέως ότι οι δασμοί, εάν δεν αρθούν, θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού και πτώση της ανάπτυξης και τελικά θα οδηγήσουν σε ύφεση στις ΗΠΑ και αλλά και παγκόσμια, ίσως ακόμη και ένα τρομερό στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον ανόδου των τιμών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μετά τη σαρωτική προσπάθεια του Τραμπ να ανατάξει την παγκόσμια οικονομία.

Αλλά ο Λουτνίκ αγνοεί αυτές τις επιπτώσεις, και θεωρεί τους δασμούς ως τον μόνο τρόπο για την αποκατάσταση της αμερικανικής παραγωγής ως θέμα εθνικής ασφάλειας. «Δεν υπάρχει αναβολή», είπε. «Ο πρόεδρος πρέπει να επαναφέρει το παγκόσμιο εμπόριο».

Οι Αμερικανοί θα ωφεληθούν περισσότερο από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και τα επιτόκια παρά θα πληγούν από την πτώση των τιμών των μετοχών ως αποτέλεσμα των δασμών του προέδρου Τραμπ, δήλωσε επίσης την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις