Ανάλυση CNN: H στρατηγική πίσω από την ξαφνική ανακοίνωση εκεχειρίας της Ρωσίας – «Νεύμα στον Τράμπ»

Για τους υποστηρικτές της Ρωσίας, η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο έμοιαζε με νεύμα προς τον Τραμπ
Ως απόδειξη του άγριου κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει την ειρήνη η Μόσχα , χαρακτηρίζει το CNN την ανακοίνωση της εκεχειρίας από την Ρωσία για τις μέρες του Πάσχα
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα ήρθε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν ότι θα χρειάζονταν τις επόμενες ημέρες ένα επείγον σημάδι ότι το Κρεμλίνο εννοούσε σοβαρά, την πρόθεση του για ειρήνη
.
Για τους υποστηρικτές της Ρωσίας, η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο μοιάζει με ένα νεύμα στον Τραμπ -αλλά η ξαφνική δήλωση είναι τόσο ασαφής πρακτικά, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι το Κίεβο δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος.
Θα είναι ένας εφιάλτης υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις δυνάμεις της Ουκρανίας να σταματήσουν ξαφνικά, αμέσως τις μάχες κατ’ εντολή του Πούτιν. Ορισμένες θέσεις στην πρώτη γραμμή μπορεί να βρίσκονται στη μέση σφοδρών συγκρούσεων όταν τεθεί σε ισχύ αυτή η εντολή, και μια παύση αυτού του είδους πιθανότατα απαιτεί ημέρες προετοιμασίας και ετοιμότητας.
Η παραπληροφόρηση είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει σύγχυση στα στρατεύματα σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας, τον τρόπο αναφοράς ή αντίδρασης σε παραβιάσεις, ακόμη και τι πρέπει να κάνουν όταν αυτή φτάσει στο τέλος της.
Παρότι είναι πιθανό η εκεχειρία αυτή να αποδείξει ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να σταματήσουν τη βία για σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό οι δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν τις παραβιάσεις και τη σύγχυση για να ισχυριστούν ότι ο αντίπαλός τους δεν είναι αξιόπιστος. Ήδη υπάρχουν αναφορές από Ουκρανούς αξιωματούχους που δηλώνουν ότι τα ρωσικά πλήγματα συνεχίστηκαν σε περιοχές της πρώτης γραμμής, ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του.
Η συνεχιζόμενη 30ήμερη εκεχειρία που περιορίζεται στις ενεργειακές υποδομές γεννήθηκε σε συνθήκες πλήρους χάους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η «ενέργεια και οι υποδομές» καλύπτονταν, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι σταμάτησαν αμέσως τις επιθέσεις σε «ενεργειακές υποδομές» και η Ουκρανία δήλωσε ότι η εκεχειρία ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα από ότι υποστήριζε το Κρεμλίνο. Η εκτέλεσή της έχει βυθιστεί εξίσου στη δυσπιστία και στις κατηγορίες για παραβιάσεις.
Η Μόσχα προέβη σε παρόμοια μονομερή δήλωση τον Ιανουάριο του 2023, ζητώντας μια ημέρα ειρήνης για να επιτραπεί στους Ορθόδοξους Χριστιανούς να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα – μια κίνηση που το Κίεβο και οι Δυτικοί ηγέτες απέρριψαν τότε ως στρατηγική κίνηση για στρατιωτικούς σκοπούς.
Μια γνήσια εκεχειρία απαιτεί διαπραγμάτευση και προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί. Η αιφνιδιαστική εκεχειρία που ανακοίνωσε ο Πούτιν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου και να στείλει στον Τραμπ το σημάδι προθυμίας που περίμενε από την Ρωσία.
Επιπλέον πιθανότατα θα ενισχύσει τις κατά καιρούς φιλο-ρωσικές τοποθετήσεις του Τραμπ όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Επίσης ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμη «επιχείρημα» για την Ουάσιγκτον, όταν θα την κατηγορεί ότι δεν σεβάστηκε τη χειρονομία καλής θέλησης από τη Μόσχα.
Τα παραπάνω, όπως υποστηρίζει η ανάλυση του CNN , υποδηλώνουν ότι αυτή η αιφνιδιαστική, σύντομη και πιθανώς εντελώς θεωρητική, διακοπή του τριετούς πολέμου είναι πιθανό να βλάψει περισσότερο τον ρόλο της διπλωματίας τους επόμενους μήνες, παρά να τον υποστηρίξει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις