Πάνω από 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία παρευρέθηκαν 166 αρχηγοί κρατών και διεθνείς αντιπροσωπείες.

Ο Κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, προήδρευσε της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου .

Η μακρά νεκρώσιμη πομπή ήταν μέρος της τελετής της «μεταφοράς της σορού» στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore. Το φέρετρο θάφτηκε ιδιωτικά σε έναν απλό τάφο ανάμεσα στο «Παρεκκλήσι Παολίνα» και το «Παρεκκλήσι Σφόρτσα», σύμφωνα με τις επιθυμίες που εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος.

Vatican Press: «150.000 άνθρωποι κατά μήκος της διαδρομής από το Βατικανό προς τη Βασιλική της Santa Maria Maggiore»
Κατά μήκος της διαδρομής από το Βατικανό προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι περίπου 150.000 άνθρωποι ήταν παρόντες για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού.


Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, που πλέον ετάφη στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη, εκεί που αγαπούσε να προσεύχεται και επέλεξε να ξεκουραστεί για πάντα, σπάζοντας ένα ακόμη πρωτόκολλο, που θέλει την ταφή των ταγών της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι πλέον θαμμένος στην Σάντα Μαρία Ματζόρε. Μετά την νεκρώσιμη λειτουργία, η σορός του Πάπα Φραγκίσκου μεταφέρθηκε στη Ρώμη στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε όπου τάφηκε κοντά στην εικόνα της Παναγίας.

Μετά από μια επίσημη αλλά όμορφη λειτουργία, τα λείψανα του Πάπα Φραγκίσκου διέσχισαν την Αιώνια Πόλη και κατευθύνθηκαν προς τον τελευταίο τόπο ανάπαυσής του: τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε . 150.000 άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος την Κυριακή, μια μέρα πριν πεθάνει, είχε οδηγήσει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το παπικό όχημα, όπου, ίσως άθελά του, αποχαιρέτησε τους πιστούς.

Η νεκρική πομπή διέσχισε τα αρχαία ερείπια της Ρώμης, περνώντας από το μνημείο των πεσόντων στρατιωτών στην Πιάτσα Βενέτσια , από την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά και το Κολοσσαίο, όπου οι όμορφοι στοχασμοί του για τη Via Crucis, καταγγέλλοντας την οικονομία της αδιαφορίας και ζητώντας μια οικονομία ειρήνης, είχαν αναγνωστεί μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματόρε , όπου το φέρετρό του ανασηκώθηκε προς το πλήθος για το τελευταίο αντίο. Μέσα στη Βασιλική, επίσης, το φέρετρο του Πάπα κρατήθηκε για λίγα λεπτά μπροστά στο παρεκκλήσι του Παύλου, απέναντι από την εικόνα της Παναγίας προτού μεταφερθεί στο διπλανό παρεκκλήσι για να ταφεί.

Στις 13:00 ξεκίνησε η Τελετή της Ταφής του φέρετρου του Ρωμαίου Ποντίφικα.

Η τελετή έλαβε χώρα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ordo Exsequiarum Romani Pontificis, υπό την προεδρία του Καρδινάλιου Camerlengo, παρουσία όσων αναφέρονται στην σχετική Ανακοίνωση του Γραφείου Λειτουργικών Τελετών και των μελών της οικογένειας του αποβιώσαντος Πάπα. Ολοκληρώθηκε στις 1:30 μ.μ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναπαύεται τώρα στην ταφική κόγχη στον πλαϊνό διάδρομο μεταξύ του Παρεκκλησίου Σφόρτσα και του Παρεκκλησίου Παύλου, κρατώντας την εικόνα της Παναγίας. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι δυο τους δεν θα φύγουν ποτέ ο ένας από το πλευρό του άλλου, αναφέρει καταλήγοντας το άρθρο του vaticannews , περιγράφοντας την ταφή του ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος λατινοαμερικανός ποντίφικας, είχε ζητήσει λιγότερες τιμές στην κηδεία του, απλούστερες διαδικασίες. Ωστόσο, ο κόσμος του επιφύλαξε αποχαιρετισμό αντάξιο της προσωπικότητας και της προσφοράς του. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ ακόμη περισσότεροι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκήνωμά του. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον τελευταίο αποχαιρετισμό με τον προσήκοντα σεβασμό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πάπας των φτωχών, των μεταναστών, των φυλακισμένων, πέρασε στην Ιστορία. Η Καθολική Εκκλησία ανοίγει νέα σελίδα. Σύντομα θα φανεί αν ο νέος ποντίφικας που θα αναδειχθεί από το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα βαδίσει στα χνάρια του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κοσμικό όνομα του Φραγκίσκου) ή θα στρίψει σε άλλες ρότες το τιμόνι της εκκλησίας του 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.

Η σορός έφτασε στην αγαπημένη εκκλησία του Πάπα Φραγκίσκου με πομπή έξι χιλιομέτρων, μέσα από το ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, και την οποία περίμεναν σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο Πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο. Ο καθένας θα αφήσει πάνω στον τάφο ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Η τελετή της ταφής στη Σάντα Μαρία Ματζιόρε ήταν ιδιωτική και η εκκλησία θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όπου είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού Πάπα.
Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Μετά από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα Πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.

Από την Μελόνι μέχρι τον Τραμπ, δείτε πώς είναι οργανωμένες οι αντιπροσωπείες

Οι 160 αντιπροσωπείες που έφτασαν στη Ρώμη από όλο τον κόσμο για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου πήραν τις θέσεις τους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου σύμφωνα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τις κηδείες του Πάπα Βοϊτίλα και του Ομότιμου Ποντίφικα Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Η ιταλική αντιπροσωπεία, συνολικά 20 άτομα, αποτελείται μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με την κόρη του Λάουρα, και την Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Γερουσίας και της Βουλής, Ιγνάτσιο Λα Ρούσα και ο Λορέντζο Φοντάνα. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Τζιοβάνι Αμορόζο, ο Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και ο υφυπουργός προεδρίας του Συμβουλίου, Αλφρέντο Μαντοβάνο.

Δέκα άτομα εκπροσωπούν την Αργεντινή, από τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι μέχρι την αδελφή του Καρίνα, γενική γραμματέα, και τον υπουργό Εξωτερικών Χεράρντο Βέρτχαϊν.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στην πρώτη σειρά βρίσκονται οι εν ενεργεία ηγεμόνες της καθολικής θρησκείας, όπως ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίθια Ορτίθ, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο Αλβέρτος Β΄ του Μονακό, και ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος της Μάλτας, Τζον Τίμοθι Ντάνλαπ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μη Καθολικοί ηγεμόνες όπως ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας, ο Πρίγκιπας Γουλιέλμος του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας.

Οι έδρες των άλλων αντιπροσωπειών κατανεμήθηκαν με γαλλική αλφαβητική σειρά, ξεκινώντας από τους αρχηγούς κρατών της Γερμανίας και της Αυστρίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Στη συνέχεια ο Αλβανός Bajram Begaj και ο Αγκολανός João Manuel Gonçalves Lourenço. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρών με τη σύζυγό του Μελάνια, κάθεται ανάμεσα στον αρχηγό του Εσθονικού κράτους Άλαρ Κάρις και τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Σταμπ, ακολουθούμενοι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Πιο μακριά βρίσκεται ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνοδεύεται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Για τον ΟΗΕ, υπάρχει ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ η Κίνα εκπροσωπείται από τον Αντιπρόεδρο Τσεν Τσιν-Τζεν.

Από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και τη Via della Conciliazione, το πλήθος που έφτασε για να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο γέμισε επίσης την Piazza Pia και ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Castel Sant’Angelo. Πιστοί που διασχίζουν τις εισόδους από την αυγή για να παρακολουθήσουν την κηδεία του «Πάπα του τελευταίου», του «Πάπα της ειρήνης», όπως και όσοι ταξίδεψαν μια νύχτα ή αρκετές ημέρες για να βρεθούν εδώ στην επανάληψη του Αγίου Πέτρου. Οι τέσσερις γιγαντιαίες οθόνες που είχαν στηθεί κατά μήκος της Via della Conciliazione, οι δύο στην Piazza Pia και εκείνες γύρω από το Castel Sant’Angelo πμετέδιδαν εικόνες από την κηδεία στην οποία παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες και αρχές από όλο τον κόσμο.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, βρέθηκε και ο εγγονός του Πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στην Ρώμη, αλλά δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι. Ωστόσο κατάφερε να παραστείθ τελικά, στην κηδεία χάρη σε ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στην σύζυγό του.

«Παρά την ευθραυστότητά του, έδωσε τον εαυτό του μέχρι το τέλος» 

Ο επικεφαλής στην τελετή της κηδείας Καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε είπε γοα τον Πάπα Φραγκίσκο:
Παρά την τελική του ευθραυστότητα και τα βάσανά του, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι της προσφοράς μέχρι την τελευταία ημέρα της επίγειας ζωής του». Αυτό δήλωσε ο Καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, Κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, στο κήρυγμα της νεκρώσιμης λειτουργίας του Πάπα Φραγκίσκου. «Ακολούθησε τα βήματα του Κυρίου του, του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τα πρόβατά του μέχρι του σημείου να δώσει και την ίδια του τη ζωή γι’ αυτά», τόνισε. Και συνέχισε:

«Έχω την εικόνα του στην καρδιά μου ανάμεσα στο πλήθος το Πάσχα» «Η τελευταία του εικόνα, η οποία θα μείνει στα μάτια και στις καρδιές μας, είναι αυτή της περασμένης Κυριακής, της εορταστικής ημέρας του Πάσχα, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, ήθελε να μας μεταδώσει την ευλογία του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια κατέβηκε σε αυτήν την πλατεία για να χαιρετήσει το μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για τη Θεία Λειτουργία του Πάσχα από το ανοιχτό αυτοκίνητο του Πάπα».

Με την ιδιοσυγκρασία και την ποιμαντική του ηγεσία, και μέσω της αποφασιστικής προσωπικότητάς του, είπε ο Καρδινάλιος Ρε, «άφησε αμέσως το στίγμα του στη διακυβέρνηση της Εκκλησίας». «Ήταν ένας Πάπας ανάμεσα στον λαό», με ανοιχτή καρδιά προς όλους, ιδιαίτερα προς τους περιθωριοποιημένους, τους λιγότερο σημαντικούς ανάμεσά μας, αλλά «επίσης ένας Πάπας που έδινε προσοχή στα σημεία των καιρών και σε όσα το Άγιο Πνεύμα ξυπνούσε στην Εκκλησία». Με το χαρακτηριστικό του λεξιλόγιο και γλώσσα, επιδίωκε πάντα να ρίχνει φως στα προβλήματα των δύσκολων καιρών μας με τη σοφία του Ευαγγελίου, ενθαρρύνοντας τους Χριστιανούς να ζουν την πίστη τους εν μέσω αυτών των προκλήσεων και αντιφάσεων, τις οποίες του άρεσε να περιγράφει ως «εποχική αλλαγή».

Η εικόνα που είχε για την Εκκλησία ως «νοσοκομείο εκστρατείας» χαρακτήριζε μια Εκκλησία που ασχολείται ενεργά με τις πληγές του κόσμου.

Η προσέγγισή του προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως αποδεικνύεται από τις επισκέψεις στη Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, ήταν βαθιά συμβολική της αλληλεγγύης του προς τα βάσανα. «Οι χειρονομίες και οι προτροπές του υπέρ των προσφύγων και των εκτοπισμένων είναι αμέτρητες. Η επιμονή του να εργάζεται για λογαριασμό των φτωχών ήταν συνεχής.»

Μεταξύ των 47 Αποστολικών του Ταξιδιών, ο Καρδινάλιος Re τόνισε την επίσκεψή του στο Ιράκ, η οποία, όπως είπε, ξεχώρισε ως «ποιμαντικό βάλσαμο» και ως έκκληση για διαθρησκευτικό διάλογο. Τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο τον έφεραν συχνά σε μέρη με βαθιά ανάγκη και συγκρούσεις, με αποκορύφωμα την επίσκεψή του στην περιοχή Ασίας-Ωκεανίας το 2024, η οποία επέκτεινε την παρουσία της Εκκλησίας στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες.

Η αδιάκοπη έμφαση που δίνει στο έλεος

Ο Καρδινάλιος Re τόνισε επίσης την αδιάκοπη έμφαση του Πάπα Φραγκίσκου στο έλεος —με επίκεντρο την κήρυξη του Έκτακτου Ιωβηλαίου του Ελέους το 2016— και την επίμονη υπεράσπισή του για μια «κουλτούρα συνάντησης» ενάντια στην επικρατούσα «κουλτούρα της σπατάλης».

Η έκκλησή του για ανθρώπινη αδελφοσύνη, ιδίως στην Εγκύκλιό του «Fratelli tutti» και στην κοινή Διακήρυξη του Άμπου Ντάμπι του 2019 για την Ανθρώπινη Αδελφότητα για την Παγκόσμια Ειρήνη και τη Συνύπαρξη, υπογράμμισε την επιθυμία του για παγκόσμια αλληλεγγύη και ειρήνη. Μια δυνατή φωνή για την ειρήνη

Η περιβαλλοντική διαχείριση, που εκφράζεται στην Εγκύκλιο «Laudato si», συνέχισε ο Καρδινάλιος Re, διεύρυνε περαιτέρω το πεδίο της ηθικής του καθοδήγησης, τονίζοντας την διασύνδεση όλης της δημιουργίας και την κοινή μας ευθύνη για τον πλανήτη.

Σε περιόδους παγκόσμιας βίας και πολέμου, η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου ξεχώριζε ως φωνή ειρήνης, επιμένοντας πάντα ότι «ο πόλεμος είναι μια ήττα για την ανθρωπότητα». Τα λόγια του Καρδινάλιου Ρε σχετικά με τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις του εκλιπόντος Πάπα για παγκόσμια ειρήνη προκάλεσαν θερμά χειροκροτήματα από το πλήθος που ήταν παρόν.

Πάπα Φραγκίσκο, προσευχήσου για εμάς από τον ουρανό!

Ο καρδινάλλιος Ρε έκλεισε την ομιλία του επικαλούμενος τα γνωστά λόγια με τα οποία ο Πάπας Φραγκίσκος τελείωνε πάντα τις ακροάσεις και τις συναντήσεις του: «Μην ξεχνάτε να προσεύχεστε για μένα».
Με περισσότερα χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους, ο Καρδινάλιος Re είπε τώρα, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος παραμένει στην αγκαλιά του Θεού, οι πιστοί να αντιστρέψουν αυτό το αίτημα, ζητώντας από τον αγαπημένο τους Πάπα να μεσολαβήσει για την Εκκλησία, για τη Ρώμη και ολόκληρο τον κόσμο από τον ουρανό.
«Αγαπητέ Φραγκίσκο, σε παρακαλούμε τώρα να προσευχηθείς για εμάς. Είθε να ευλογήσεις την Εκκλησία, να ευλογήσεις τη Ρώμη και να ευλογήσεις ολόκληρο τον κόσμο από τον ουρανό, όπως έκανες την περασμένη Κυριακή από το μπαλκόνι αυτής της Βασιλικής σε μια τελευταία αγκαλιά με όλο τον λαό του Θεού, αλλά και να αγκαλιάσεις την ανθρωπότητα που αναζητά την αλήθεια με ειλικρινή καρδιά και κρατά ψηλά τη δάδα της ελπίδας».

«Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τελετή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα -Μητσοτάκη, τιμώντας την κληρονομιά του Ποντίφικα, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση και ταπεινότητα την Καθολική Εκκλησία. Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού υπογραμμίζει τη σημασία των διπλωματικών και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βατικανού, καθώς και την αναγνώριση του έργου του Πάπα Φραγκίσκου για την προώθηση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του διαθρησκειακού διαλόγου.

Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες
Η κηδεία του Πάπα σηματοδότησε την πρώτη από τις εννέα ημέρες πένθους για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Άλλη μια πένθιμη λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή. Αυτή θα γίνει υπό τον Ιταλό καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για την παπική θέση.

Τις επόμενες ημέρες, το Βατικανό θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης του κονκλάβιου που θα επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου. Αυτή η μυστική συνάντηση των καρδιναλίων είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τις 6 Μαΐου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook