Ευρωβουλή: Το ψήφισμα για τα Δ. Βαλκάνια – Τι ζητούν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ζητάει συνέχιση των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων
Η Ευρωβουλή στρέφεται υπέρ τως ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας ωστόσο την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία.
Αλβανία
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον σαφή στρατηγικό προσανατολισμό και την αφοσίωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ζητούν την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, σε συνέχεια της πλήρους συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπογραμμίζουν ότι οι γενικές εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 στην Αλβανία θα αποτελέσουν κλειδί για την εδραίωση και την ανανέωση των δημοκρατικών διεργασιών στη χώρα, ενώ παράλληλα προειδοποιούν ότι η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η έκθεση υιοθετήθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 45 αποχές.
Κόσοβο
Το ΕΚ παροτρύνει τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να απέχουν από οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Σημειώνοντας ότι πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το Κόσοβο, το ΕΚ επαναλαμβάνει το αίτημα του προς αυτές να το πράξουν, τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη. Η αναγνώριση από τα υπολειπόμενα κράτη μέλη, επιχειρηματολογούν οι ευρωβουλευτές, θα ωφελούσε την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και θα διευκόλυνε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στις δύο χώρες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από το Συμβούλιο να προχωρήσει επειγόντως στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες του Κοσόβου.
Η έκθεση υιοθετήθηκε με 471 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 104 αποχές.
Βόρεια Μακεδονία
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, το ΕΚ τονίζει ότι η χώρα έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο και διατηρεί έναν επίσης σταθερό ρυθμό στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, ζητά η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Βόρεια Μακεδονία (η οποία θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν έρθει ακόμα σε συνεννόηση για τα εκκρεμή διμερή τους ζητήματα και τις ενθαρρύνουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό με βάση ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Υπενθυμίζουν παράλληλα τις συστάσεις του ΕΚ της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου όσον αφορά τη διακριτική μεταχείριση έναντι πολιτών που εκφράζουν ελεύθερα την βουλγαρική τους ταυτότητα ή το εθνοτικό τους υπόβαθρο και σημειώνουν την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή τους.
Η έκθεση υιοθετήθηκε με 558 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 59 αποχές.
Σερβία
Το ΕΚ προειδοποιεί ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, όπως και ο ειλικρινής σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εσωτερικό των χωρών, αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό του ρυθμού της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του ως προς την αποτελεσματική λειτουργία του νέου Κοινοβουλίου της Σερβίας, όπου δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και του οποίου η νομιμότητα αμφισβητείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη σημασία της ευθυγράμμισης της Σερβίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ένωσης, δεδομένου ότι η Σερβία το πράττει σε μικρότερο βαθμό από οποιαδήποτε χώρα της περιοχής. Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία ως προς την ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και ενθαρρύνει τη σερβική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η έκθεση υιοθετήθηκε με 538 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 79 αποχές.
Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις διεύρυνσης αποτελούν την απάντηση του Κοινοβουλίου στις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για τις υποψήφιες και πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Τα ψηφίσματα που υιοθετούνται στην ολομέλεια αποτελούν την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τις σχέσεις με τις εν λόγω χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις