Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών η ΕΕ ενέκρινε την κατοχύρωση του χαλουμιού ως πιστοποιημένο προϊόν της Κύπρου.

Για την επόμενη ημέρα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως πιστοποιημένο προϊόν της Κύπρου, μετά την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Σε διάδραση» και την Αρετή Μπίτα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Κώστας Καδής.

Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών η ΕΕ ενέκρινε την κατοχύρωση του χαλουμιού ως πιστοποιημένο προϊόν της Κύπρου, μια κατάληξη που σύμφωνα με τον κ. Καδή ενέχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ενόψει του διαλόγου που ξεκινά στη Γενεύη, με την πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στα τέλη Απριλίου.

«Μετά από προσπάθειες πολλών ετών και μεγάλες καθυστερήσεις, στις 12 Απριλίου θα εγκριθεί και τυπικά το νομικό κείμενο από τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ και η κατοχύρωση θα ολοκληρωθεί άμεσα, εντός Απριλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου» επεσήμανε ο κ. Καδής. Όπως ανέφερε «στο μεσοδιάστημα θα εξουσιοδοτηθεί διεθνής οργανισμός για να πιστοποιεί τα προϊόντα που θα φέρουν το όνομα του χαλουμιού και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους, στα κατεχόμενα θα διενεργούνται από διεθνή οργανισμό, ενώ στις ελεύθερες περιοχές τους υγειονομικούς ελέγχους θα διενεργούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες».

Σχετικά με το τι άλλαξε τώρα και είχαμε θετική απόφαση στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως πιστοποιημένο προϊόν Κύπρου, ο κ. Καδής απάντησε ότι «η υπόθεση του φακέλου αντιμετωπίστηκε διαφορετικά τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Στο παρελθόν υπήρχε σύγχυση και διγλωσσία ανάμεσα σε διαφορετικές υπηρεσίες της ΕΕ. Με την υποστήριξη και της  Στέλλας Κυριακίδου, Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και έγινε κατορθωτό να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και να φτιάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της κατοχύρωσης του προϊόντος. Το χαλούμι παράγεται σε ολόκληρη την Κύπρο και αυτή η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνετέλεσε στο να συνταχθεί ένα τελικό κείμενο, το οποίο ήταν πολύ κοντά στις δικές μας προσδοκίες. Έτσι «ξεκλείδωσε» η υπόθεση και προχωρήσαμε σε θετική κατάληξη».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η επίλυση της δικοινοτικής διάστασης του χαλουμιού θα αποτελέσει ένα καλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενόψει της έναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό και αν υπάρχει σύνδεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού τη δεδομένη στιγμή, που αναμένουμε την πραγματοποίηση της άτυπης πανταμερούς διάσκεψης στις 27 Απριλίου ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου είπε: «θεωρώ ότι αυτή η κατάληξη μπορεί α δώσει μηνύματα και ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν.Είναι πλέον εμφανές και για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους ότι μέσα από τις διαδικασίες της Ε.Ε και μέσα από μια ενωμένη πατρίδα μπορούν και εκείνοι να έχουν πολλά οφέλη. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την περίπτωση του χαλουμιού. ¨Αρα και ως συμβολισμός αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ θετική κα ενδεχομένως να διευκολύνει και την όλη προσπάθεια που γίνεται ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις