H καλή σχέση του δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα είναι κάτι που ήταν γνωστό, καθώς και ότι εκείνος αντιπαθούσε την Καμίλα.

Μάλιστα, ο Φίλιππος ήταν ο μοναδικός ίσως από την βασιλική οικογένεια που την στήριξε τόσο πριν όσο και μετά το διαζύγιο με τον Κάρολο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

«Υπάρχει μια πολύ όμορφη στιγμή στην τέταρτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς The Crown στην οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος παίρνει την Νταϊάνα Σπένσερ υπό την προστασία του, την ώρα που εκείνη περνά ένα σαββατοκύριακο στο σκωτσέζικο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας», αναφέρει το Marie Claire.

Σύμφωνα με τη επίσημη βιογραφία του εκλιπόντος πρίγκιπα, με τίτλο «Prince Philip Revealed», από την Ινγκριντ Σιούαρντ, «όταν η Νταϊάνα μπήκε για πρώτη φορά στη βασιλική οικογένεια, ο Φίλιππος ήταν αυτός που συνέτρεξε προς βοήθειά της, συνοδεύοντάς την σε επίσημα δείπνα και μαθαίνοντάς της την τέχνη της συζήτησης».

Ο πρίγκιπας Φίλιππος διατήρησε επίσης κρυφή αλληλογραφία με την Νταϊάνα, όπως προκύπτει από τη συνέχιση της προδημοσίευσης αποσπασμάτων του βιβλίου του θαλαμηπόλου της, Πολ Μπάρελ. Παρ’ ότι παλαιότερα εθεωρείτο από τα πιο εχθρικά διακείμενα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όσον αφορά στη νύφη του, η αλληλογραφία των δύο, όπως καταγράφεται στο βιβλίο του Μπάρελ, ήταν τρυφερή. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θα σε άφηνε εσένα για να παντρευτεί την Καμίλα», έγραφε, χωρίς όμως να της χαρίζεται.

«Πρέπει να κοιτάξεις βαθιά στην καρδιά σου και να δεις αν μπορείς να ισχυρισθείς ότι η δική σου συμπεριφορά δεν ευθύνεται για τη διάλυση του γάμου σας και τον εξωσυζυγικό δεσμό Καρόλου – Καμίλας» και με αρκετή αυστηρότητα συνεχίζει: «Δεν εγκρίνουμε την ύπαρξη εραστών για κανέναν από τους δύο σας». Δεν χαρίζεται ούτε και στο γιο του. «O Κάρολος ήταν ανόητος που διακινδύνευσε τα πάντα για την Καμίλα. Ποτέ δεν είχαμε σκεφθεί ότι μπορεί να σε άφηνε για εκείνη. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ούτε σαν σκέψη στο μυαλό μας», καταλήγει ο Φίλιππος.

Και αυτήν τη στάση εκτίμησε και η Νταϊάνα.

Ο Φίλιππος είχε τη συμπάθεια των Βρετανών 

Ο Φίλιππος ήταν γνωστός για το συχνά παράτολμο χιούμορ του που έφερνε σε δύσκολη θέση τους συνομιλητές του, με αποτέλεσμα να του προσδοθεί ο χαρακτηρισμός του «γκαφατζή», όμως είχε πάντα τη συμπάθεια της πλειοψηφίας των Βρετανών.

Παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, πολύ πριν από την πανδημία ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Το πιθανότερο είναι η σορός του να τοποθετηθεί μέχρι την κηδεία στο Παλάτι του St James, όπως είχε γίνει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.

Ακόμα και η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα γίνει σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.

Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά από εκτεταμένη περίοδο πένθους 30 ημερών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook