Ε.Ε.: Ποιές χώρες παίρνουν οι αποστάσεις για την απελευθέρωση των πατεντών

Άμεση αύξηση παραγωγής ζητούν από το Πόρτο οι ευρωπαίοι ηγέτες
Η ιδέα άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 φαίνεται πως διχάζει πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν πως η λύση περιορισμού της πανδημίας βρίσκεται στην παραγωγή περισσοτέρων εμβολίων.
Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες η Γερμανία Καγκελάριος εμφανίστηκε αρνητική απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν διπλωματικά απάντησε πως το τρέχον ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία, αλλά η διαδικασία παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Δανίας εκφράζουν εν μέρει τη διαφοροποίησή του μέσω επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εμανουέλ Μκρόν, Αλεξάντερ ντε Κρόο, Στέφαν Λόβφεν, Πέδρο Σάντσεθ και Μέτε Φρέντερικσεν επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες μέσω ενίσχυσης της παραγωγής και της διανομής των εμβολίων.
Στην επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζουν ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση.
«Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη. Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά» αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή.
Η επιστολή επισημαίνει «την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών».
Τέλος, επισημαίνεται ότι «εκτός από τον παγκόσμιο μηχανισμό κοινής χρήσης COVAX, πρέπει να αναπτυχθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν επίσης να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική. Είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης. Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύ
Ολες οι Ειδήσεις
- Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα
- Θρήνος στη Ναύπακτο για την 27χρονη Μαρία: Έπεσε με το ΙΧ από γκρεμό στη θάλασσα – Πώς έγινε το τροχαίο (βίντεο)
- Πρώτη η Κατερίνα Παναγοπούλου και το δελτίο του MEGA – Αναλυτικά η τηλεθέαση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων
- Ρόδος: Εισαγγελική πρόταση – καταπέλτης για το κύκλωμα της Πολεοδομίας – Πακτωλός μετρητών και πληθώρα ακινήτων
- Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά, Μ. Παρασκευή και Μ.Σάββατο
- Tροχαίο-σοκ στη Μαγνησία: Νεκρή 25χρονη που εκτινάχτηκε από το IX, σώθηκαν με τραύματα οι γονείς – Πως έγινε το δυστύχημα
- Ντόναλντ Τράμπ: Έπλεξε το εγκώμιο της Μελόνι στον Λευκό Οίκο – «Θα υπάρξει 100% συμφωνία με την ΕΕ για τους δασμούς»
- Υπουργείο Ναυτιλίας: Επτά δικογραφίες για ΜΚΟ που εμπλέκονται σε κυκλώματα δουλεμπόρων – «Έλεγχοι παντού» λέει ο Κικίλιας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook