Οι πρώτες κυρώσεις κατά ρωσικών τραπεζών και ολιγαρχών, επιβλήθηκαν από τον Μπόρις Τζόνσον για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα και η ΕΕ επεξεργάζεται ένα πακέτο μέτρων και κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Την επιβολή κυρώσεων σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και το πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα περικλείει το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε.

Επιπροσθέτως, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.

Το πακέτο συζητήθηκε το πρωί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών (Coreper) και θα συζητηθεί ξανά το απόγευμα, μετά την παρουσίαση των νομικών εγγράφων από την Κομισιόν, τόσο από το Coreper όσο και από τους υπουργούς Εξωτερικών στο Παρίσι, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο το πρωί μέσω γραπτής διαδικασίας, ή λίγο αργότερα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υφιστάμενο πακέτο έχει τη στήριξη των 26 κρατών-μελών, με τον Ούγγρο πρέσβη να μιλά για την ανάγκη περαιτέρω διπλωματικών επαφών με τη Μόσχα και να ζητά να διαβουλευτεί με τη Βουδαπέστη πριν πάρει τελική θέση.

Παράλληλα, η Κομισιόν προετοιμάζει πακέτο το οποίο θα εστιάζει σε άτομα και οντότητες εντός των αποσχισθεισών περιοχών, ενώ η Ε.Ε. επιφυλάσσεται για την ενεργοποίηση ενός σφοδρότερου πακέτου, ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων

Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.
Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του πλήρους πακέτου των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της Βρετανίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Ρωσία παραβίασε ένα σημαντικό όριο.

Στην ομιλία του ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της ρωσικής επιθετικότητας που είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Για την ώρα, είπε, η Ρωσία έχει διαπράξει μία «ανανεωμένη εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία και ο Πρόεδρος Πούτιν δημιουργεί πρόσχημα για την πλήρη εισβολή.

«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε διπλωματική λύση έως την ύστατη δυνατή στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα λόγια μας να μην έχουν αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Πούτιν να είναι τελείως αποφασισμένος για μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μία «παρατεταμένη κρίση», καθώς αν και του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει πώς το έτος 2022 ένα εθνικός ηγέτης μπορεί με ηρεμία και πρόθεση να σχεδιάζει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα, «παρόλα αυτά οι αποδείξεις με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε πως οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχουν και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνουν».

O πρωθυπουργός του ΗΒ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Βερολίνου να παγώσει την πιστοποίηση του NordStream 2.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε εκ νέου όσους Βρετανούς υπηκόους έχουν παραμείνει στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εν μέσω φόβων για διευρυμένη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Μέσω Twitter η κα Τρας επανέλαβε το κάλεσμα του Foreign Office, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία των Βρετανών στην Ουκρανία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτό «συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

Η Γερμανία σταματά τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι η Γερμανία έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία, μεταδίδει η DW. O κ. Σόλτς είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η κυβέρνησή του έλαβε το μέτρο ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ακούγεται τεχνικό, αλλά είναι το απαραίτητο διοικητικό βήμα, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει πιστοποίηση του αγωγού και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο αγωγός αποτέλεσε πηγή διαμάχης με τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί αλλά δεν είναι ακόμη λειτουργικός καθώς αναμένει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και της ΕΕ.

Ντι Μάιο: Απόλυτα πεπεισμένη η Ιταλία ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός των κυρώσεων

Στη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία και στην ανάγκη υιοθέτησης κυρώσεων, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η αναγνώριση των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, είναι απαράδεκτη και η Ιταλία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός των κυρώσεων», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας από το Παρίσι.

Λαβρόφ: Οι κυρώσεις από τη Δύση θα έρθουν έτσι ή αλλιώς

Ο Σεργκέι Λαβρόφ με δηλώσεις του αψήφησε τις κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΕ.
«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες να τιμωρήσουν την Ρωσία», σημείωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μας απειλούν με όλου του είδους τις κυρώσεις και όπως λένε τώρα με τη “μητέρα όλων των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς λόγο».

Τι θα γίνει με τις στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ουκρανία

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρουντένκο έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που οι Ρώσοι βουλευτές συζητούσαν και επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για τις συνθήκες φιλίας με τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις