Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία συζητά την ουδετερότητα και την αποστρατικοποίηση τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που συνομιλεί σε καθημερινή βάση με τους εκπροσώπους της Ουκρανίας.

Όπως είπε ο Μεντίνσκι  στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Νωρίτερα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για το ενδσεχόμενο συμβιβασμού. Και λίγο μετά ήρθε το Κρεμλίνο να διαμηνύσει ότι αν το Κίεβο δεχτεί το μοντέλο Αυστρίας ή Σουηδίας, τότε αυτό θα μπορούσε να φέρει το τέλος του πολέμου, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ιδέα να δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία όπως η Αυστρία θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός που θα έφερνε το τέλος του πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Είναι μια περίπτωση που συζητείται και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένας συμβιβασμός» είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria.

Η δήλωση από το Κρεμλίνο ήρθε αφού ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι “πολύ δύσκολες” αλλά υπάρχει σίγουρα “χώρος για συμβιβασμό”.

Οι όροι της αποστρατικοποίησης που θα περίμενε η Ρωσία, δεν είναι σαφείς αλλά φαίνεται να προτείνεται η Ουκρανία να διατηρήσει ένα ουδέτερο καθεστώς, αλλά να συνεχίσει να έχει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Κίεβο: «Θέλουμε πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας»

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απαντώντας στην ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.
«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Το μοντέλο της Αυστρίας

Η Αυστρία έχει το δικό της στρατό αλλά είναι δεσμευμένη σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το Σύνταγμά της, το οποίο της απαγορεύει να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες (όπως το ΝΑΤΟ) και να έχει στο έδαφός της στρατιωτικές βάσεις άλλων χωρών.

Υπ’ αυτό το καθεστώς, η Ουκρανία δεν θα ενταθεί στο ΝΑΤΟ, όπως έχει ήδη “ομολογήσει” ο Ζελένσκι και δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Το ΝΑΤΟ, από το 2008, είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία την ένταξη της στη Συμμαχία, μελλοντικά. Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις