Οι προπαππούδες μας, οι υπήκοοι της «Φλαφλαγωνίας», άλλαξαν ένα βράδυ του 1843 με την επανάστασή τους το πολίτευμα της χώρας, ζητώντας έντονα από τον βασιλιά Όθωνα να τους παραχωρήσει Σύνταγμα.

To Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας, «Διηγήσεις – Ιστορίες και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά»» με τη Μαρία Καραγιαννάκη-Ιωνά, παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στην επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ο βασιλιάς Μακρυπωγωνάτος και το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο» της Αιμιλίας Εμμανουήλ.

Οι προπαππούδες μας, οι υπήκοοι της «Φλαφλαγωνίας», άλλαξαν ένα βράδυ του 1843 με την επανάστασή τους το πολίτευμα της χώρας, ζητώντας έντονα από τον βασιλιά Όθωνα να τους παραχωρήσει Σύνταγμα. Έκαναν την πρώτη μεγάλη αρχή, καταλύοντας το πολίτευμα της απόλυτης μοναρχίας, αλλάζοντάς το σε συνταγματική. Ως πολίτες, πλέον, και όχι ως υπήκοοι, απέκτησαν δικαιώματα γραμμένα στο πρώτο βιβλίο που ονόμασαν Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε το 1864. Έκτοτε η χώρα μας άλλαξε αρκετά Συντάγματα. Σήμερα, χρησιμοποιείται το Σύνταγμα του 1975, το οποίο έχει αναθεωρηθεί. Η μεγάλη πλατεία όπου έγινε η εξέγερση μπροστά στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα ονομάστηκε «Πλατεία Συντάγματος», διατηρώντας το όνομά της έως και σήμερα, ενώ το κτήριο των τότε ανακτόρων αποτελεί σήμερα την έδρα της Βουλής των Ελλήνων!

Παραγωγή – παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη-Ιωνά

Μετάδοση: Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, στις 17:00 – 18:00 ώρα Ελλάδας

 Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store.
  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
  • Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece».
  • Μέσω του ERTFLIX International
  • Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook