Ο Γκέρσκοβιτς είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία από ρωσικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση σε σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας.

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal (WSJ) συνελήφθη για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι για ρεπορτάζ στην πόλη Εκατερίνμπουργκ, περίπου 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι εργαζόταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), κατηγορίες που ο Γκέρσκοβιτς, η WSJ και οι ΗΠΑ αρνούνται έντονα.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία στη Ρωσία από τότε που έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Για επαίσχυντη καταδίκη, έκαναν λόγο ο εκδότης και η αρχισυντάκτρια της Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι ο Έβαν πέρασε 478 ημέρες στη φυλακή, κρατήθηκε παράνομα, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του, μόνο και μόνο επειδή έκανε την δουλειά του

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πιέσουμε για την απελευθέρωση του Έβαν και να στηρίξουμε την οικογένειά του. «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αφεθεί ελεύθερος. Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα», δήλωσαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Γκέρσκοβιτς «δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα» και «στοχοποιήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση επειδή είναι δημοσιογράφος και Αμερικανός». «Ο Έβαν υπέμεινε τη δοκιμασία του με αξιοσημείωτη δύναμη», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. “Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία και παγκοσμίως, και να σταθούμε ενάντια σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν στον Τύπο ή να στοχοποιήσουν δημοσιογράφους», συμπλήρωσε.

Πηγή: BBC

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook