ΕΡΤ1: «Η δική μας μεταπολίτευση» – «Τα χρόνια της χλιδής (1990-2004)» – Η ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ του Στάθη Καλύβα και του Παναγή Παναγιωτόπουλου
Το 1990 επιστρέφει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία και αρχίζει να εφαρμόζει ένα φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα που θα μείνει ημιτελές, καθώς μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ.
«Τα χρόνια της χλιδής (1990-2004)» είναι το θέμα του τέταρτου επεισοδίου της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η δική μας μεταπολίτευση», που επιμελούνται και παρουσιάζουν ο Στάθης Καλύβας και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος και μεταδίδεται την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024, στις 21:00 από την ΕΡΤ1.
Το 1990 επιστρέφει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία και αρχίζει να εφαρμόζει ένα φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα που θα μείνει ημιτελές, καθώς μετά από τρία χρόνια επιστρέφει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει κάνει μια μεγάλη στροφή στην οικονομική του πολιτική. Και τα δύο κόμματα θέτουν πλέον ως κεντρικό στόχο της χώρας την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Η δημοσιονομική πολιτική αλλάζει και η οικονομία αρχίζει να επιστρέφει στην ανάπτυξη. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η είσοδος μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών κυρίως από την Αλβανία ενισχύουν αυτή την τάση. Παράλληλα, η ιδεολογική σύγκλιση των δύο κομμάτων δημιουργεί ένα πολιτικό κενό που σπεύδουν να καλύψουν διάφορα κοινωνικά κινήματα, όπως για παράδειγμα η κινητοποίηση γύρω από το Μακεδονικό. Η εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης, το 1989, αλλάζει τα δεδομένα και τροφοδοτεί, μαζί με την φούσκα του χρηματιστηρίου, μια κουλτούρα πολυτελούς κατανάλωσης και διασκέδασης που θα περιγραφεί ως κουλτούρα του lifestyle. Είναι τα χρόνια της χλιδής.
Η περίοδος αυτή θα κορυφωθεί το 2004, όταν η είσοδος της χώρας στην ευρωζώνη και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγούν στην κυριαρχία μιας αίσθησης πως η Ελλάδα έχει πλέον τελεσίδικα αλλάξει προς το καλύτερο. Το 2004 είναι ίσως η καλύτερη χρονιά της Μεταπολίτευσης, αλλά η πραγματικότητα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σενάριο-παρουσίαση: Στάθης Καλύβας, Παναγής Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ
Σκηνοθεσία πλατό: Αλέξανδρος Μερκούρης
Επιμέλεια σεναρίου: Ρέα Αποστολίδη, Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ
Μοντάζ: Γιούρι Αβέρωφ
Φωτογραφία: Γιάννης Κανάκης
Ηχοληψία: Θεόφιλος Μποτονάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Αγγουριδάκη
Έρευνα αρχείου: Κατερίνα Καταμπελίση
Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Εκτέλεση παραγωγής: Anemon Productions
Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο ERTFLIX, μετά τη μετάδοσή τους στην ΕΡΤ1.
Σενάριο-παρουσίαση: Στάθης Καλύβας, Παναγής Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ
Σκηνοθεσία πλατό: Αλέξανδρος Μερκούρης
Επιμέλεια σεναρίου: Ρέα Αποστολίδη, Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ
Μοντάζ: Γιούρι Αβέρωφ
Φωτογραφία: Γιάννης Κανάκης
Ηχοληψία: Άρης Καφεντζής
Διεύθυνση παραγωγής: Εβίτα Νικολάκη
Έρευνα αρχείου: Φοινίκη Παπαδοπούλου
Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Εκτέλεση παραγωγής: Anemon Productions
Παραγωγή: ERTFLIX
«Η δική μας μεταπολίτευση»
Η ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ «Η δική μας μεταπολίτευση», παραγωγής ERTFLIX που επιμελούνται και παρουσιάζουν ο Στάθης Καλύβας και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 21:00, από την ΕΡΤ1.
Η σειρά ντοκιμαντέρ, που αποτελείται από πέντε επεισόδια, πιάνει το νήμα της ελληνικής Ιστορίας από τον Ιούλιο του 1974 φθάνοντας στο σήμερα. Καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της Δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο. Βασισμένη στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ, η σειρά ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με πρωτότυπο τρόπο τα καθοριστικά γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Αφηγείται, αλλά και ερμηνεύει ολόκληρη την ιστορική περίοδο που αποκαλούμε Μεταπολίτευση.
Στόχος της σειράς δεν είναι η πλήρης, λεπτομερειακή και εγκυκλοπαιδική καταγραφή μιας σύνθετης ιστορικής πορείας μισού αιώνα, αλλά η ανάδειξη και ο σχολιασμός του στίγματος και της αίσθησης που δημιούργησαν οι πέντε αυτές δεκαετίες, έτσι όπως αποτυπώθηκαν τότε και ερμηνεύονται σήμερα.
Πώς, δηλαδή, έζησαν και κατανόησαν οι άνθρωποι τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα την στιγμή ακριβώς που διαδραματίζονταν; Πώς τα μεταβόλισαν μέσα από την καθημερινότητά τους, αλλά και την κουλτούρα που κατασκεύασαν; Και πώς τα ερμηνεύουμε από την σκοπιά του σήμερα, με τη γνώση δηλαδή των γεγονότων που μεσολάβησαν;
Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση προέκυψε μέσα από την συνεργασία ενός πολιτικού επιστήμονα, του Στάθη Καλύβα και ενός κοινωνιολόγου, του Παναγή Παναγιωτόπουλου. Το αφήγημά τους, καρπός εξαντλητικής έρευνας στα Αρχεία της ΕΡΤ, που αποτελούν μοναδική και σπάνια ιστορική παρακαταθήκη, ανατρέχει στις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και αξιακές τομές που προκάλεσε η Μεταπολίτευση, κυρίως μέσα από την αμεσότητα της πρωτότυπης εικόνας και του λόγου των ανθρώπων–πρωταγωνιστών, αλλά και ανωνύμων.
Κάθε επεισόδιο αποτελεί ένα ζωντανό, βιωματικό, συναρπαστικό και συχνά αναπάντεχο πορτρέτο της εποχής που πραγματεύεται. Πυροδοτεί, με τον τρόπο αυτό, τις αναμνήσεις των παλαιότερων και τη φαντασία των νεότερων, επιδιώκοντας να προκαλέσει ένα διαγενεακό διάλογο για το περιεχόμενο και τη σημασία των τελευταίων 50 ετών.
Ολες οι Ειδήσεις
- Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ από κάμερα σούπερ μάρκετ – Έντρομοι οι υπάλληλοι (βίντεο)
- Ολυμπιακός – Λαμία 1-0: Ο Ζέλσον Μάρτινς έδωσε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους» και τους κράτησε στην κορυφή
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Το μήνυμα της συζύγου του, Μαρίας Πανογοπούλου μια μέρα μετά την κηδεία του
- Μιμή Ντενίση: «Θα μπορούσα να έχω πολλά εγγόνια, μου λείπουν από το σπίτι αλλά η Μαριτίνα είναι πολύ μικρή ακόμα» (βίντεο)
- ΕΡΤNEWS: «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – «Δύο νησιά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
- Σημαντική βράβευση για το YouTube κανάλι της ΕΡΤ
- Το Happy Traveller στη Βαυαρία και το Μόναχο Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στον ΣΚΑΪ
- Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Αιτωλοακαρνανία, έγινε αισθητός στο Αγρίνιο και την Πάτρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook