«MEGA Stories»: Ιστορίες παρένθετης μητρότητας – Πέμπτη 1η Μαίου στις 00:00
Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά δύο γυναίκες που επέλεξαν να βιώσουν τη διαδικασία της παρένθετης κύησης: τη μητέρα που αναζητούσε το παιδί που δεν μπορούσε να κυοφορήσει και την παρένθετη μητέρα, που προσφέρθηκε να της το χαρίσει.
Ελπιδοφόρα επιλογή για άτομα και ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί ή μήπως μια νέα μορφή αναπαραγωγικής εκμετάλλευσης που εργαλειοποιεί τα προβλήματα γονιμότητας και την επιθυμία για τη διαιώνιση του είδους; Το MEGA Stories ανοίγει τον φάκελο της παρένθετης μητρότητας και ρίχνει φως στις ορατές και αθέατες όψεις, ενός σύνθετου και πολυσυζητημένου ζητήματος.
Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά δύο γυναίκες που επέλεξαν να βιώσουν τη διαδικασία της παρένθετης κύησης: τη μητέρα που αναζητούσε το παιδί που δεν μπορούσε να κυοφορήσει και την παρένθετη μητέρα, που προσφέρθηκε να της το χαρίσει. Οι δύο γυναίκες μιλούν ανοιχτά για τα κίνητρα, τους ενδοιασμούς, τις προσδοκίες και τα βαθύτερα συναισθήματα, που συνοδεύουν μια σχέση ζωής.
Το νομικό και ηθικό πλαίσιο που περιβάλλει την παρένθετη μητρότητα, ανάμεσα σε εκείνους που την αντιμετωπίζουν ως ύψιστη πράξη ανθρωπιάς και σε όσους τη βλέπουν ως αναπαραγωγική εκμετάλλευση, αναλύουν η Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που έχει ασχοληθεί με θέματα Βιοηθικής,Ελένη Ρεθυμιωτάκη, και ο επίκουρος καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ και δικηγόρος, Κωνσταντίνος Ρόκας, ο οποίος εστιάζει τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές νομικό πλαίσιο.
Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Βασίλης Κουφομιχαήλ περιγράφει τους ιατρικούς λόγους και τις συνθήκες που οδηγούν μια γυναίκα στην επιλογή της παρένθετης κύησης, εξηγώντας αναλυτικά κάθε στάδιο της διαδικασίας. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι Ζαΐρα Παπαληγούρα και Μαρία Σουροπάνη φωτίζουν το ψυχολογικό αποτύπωμα της εμπειρίας τόσο στις μητέρες, όσο και στο ίδιο το παιδί.
Κίνηση αλτρουισμού και ελπίδας ή επικίνδυνη εμπορευματοποίηση της γυναικείας αναπαραγωγής και της ίδιας της ζωής; Το MEGA Stories ανοίγει τη συζήτηση για την παρένθετη μητρότητα με σεβασμό, νηφαλιότητα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος
Υπεύθυνη Έρευνας και Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Δανέζη
Έρευνα: Κώστας Μπουρούσης
Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Μπότη
Κινηματογράφηση: ΝoNamesFilmingteam
Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς, Αφροδίτη Ταυρή
Ενδυματολόγος: Ηρώ Τσούρτου
«MEGA STORIES» ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 00:00
#MegaStories
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις