Φορολογικό νομοσχέδιο: Δεν θα ισχύει το τεκμήριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αν δεχθούν έλεγχο – Οι πιθανές αλλαγές
Στις 10 απόψε το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2.000 σχόλια πολιτών και φορέων επί των άρθρων του. Ποιές αλλαγές δρομολογούνται για την «παράκαμψη» του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.
Αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών βάσει των τεκμηρίων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν των αντιδράσεων των θιγόμενων φορολογουμένων.
Στις 10 απόψε το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2.000 σχόλια πολιτών και φορέων επί των άρθρων του. Τα μισά εξ αυτών όμως, αφορούν αποκλειστικά στις διατάξεις για το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο θα φορολογηθούν για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024.
Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στη διαβούλευση, θα φανεί μόλις εισαχθεί το τελικό κείμενο προς ψήφιση στην Βουλή, αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη. Ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μελετούν ήδη τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν.
Oι αλλαγές στο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών
Τις αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, δεν απέκλεισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την περασμένη βδομάδα στη δημόσια τηλεόραση.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα δίνει το ελεύθερο στους φορολογουμένους επαγγελματίες, να αρνούνται και να απορρίπτουν το τεκμαρτό ποσό, το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα γι αυτούς η φορολογική αρχή.
Ο όρος του φορολογικού ελέγχου για να καταρριφθεί το τεκμαρτό εισόδημα
Όσοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, το αίτημά τους θα γίνεται δεκτό, αλλά αφού θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν στην εφορία ότι λένε αλήθεια και δεν είχαν τίποτα να κρύψουν!
Στην προκειμένη περίπτωση την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο φορολογούμενος. Προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει 300 ή 500 ή 1.000 ευρώ επιπλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ουσιαστικά θα πρέπει να προκαλέσει φορολογικό έλεγχο στον εαυτό και στην επιχείρησή του, αλλά και διάφορες στα περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις του, από τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει προσαυξήσει το εισόδημά του περισσότερο, από όσο ο ίδιος δηλώνει στην εφορία ότι βγάζει κάθε χρόνο από το επάγγελμά του.
Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης :
1. Η μείωση του τεκμηρίου για τους επαγγελματίες που είναι κοντά στη σύνταξη και διατηρούν το κατάστημα ή τη δραστηριότητά τους, απλά, για να συμπληρώσουν τον συντάξιμο χρόνο.
2. Η μείωση του τεκμηρίου για όσους ασκούν περιστασιακή δραστηριότητα και όχι σε 12μηνη βάση.
3. Το «κούρεμα» της προσαύξησης του ελάχιστου τεκμαρτώς φορολογητέου εισοδήματος μετά τον 6ο χρόνο άσκησης της δραστηριότητας. Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου, το ελάχιστο εισόδημα αυξάνεται κατά 10% από τα 7-9 έτη, κατά 20% από τα 10-12 έτη και κατά 30% από το 13ο έτος και πάνω.
4. Η μείωση του βάρους της μισθοδοσίας στη διαμόρφωση του τελικού φορολογητέου εισοδήματος, ώστε να μην αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης ή για απολύσεις ή για μειώσεις μισθών. Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη το ελάχιστο ποσό φορολόγησης, θα συγκρίνεται με το ποσό του ανώτερου ετήσιου μισθού που καταβάλλεται στο προσωπικό. Το ποσό σύγκρισης δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερο των 30.000 ευρώ. Όποιο από τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο θα λαμβάνεται αυτό υπόψη ως ελάχιστη αμοιβή, για τον περαιτέρω αντικειμενικό προσδιορισμό του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος. Παράδειγμα, αν το ελάχιστο εισόδημα προσδιορίζεται σε 12.000 ευρώ, αλλά η επιχείρηση απασχολεί υπάλληλο που λαμβάνει ετήσιο μισθό 14.000 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί (η επιχείρηση) για 14.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το αντικειμενικά προσδιοριζόμενο με το νέο αυτό σύστημα φορολογητέο εισόδημα είναι τα 50.000 ευρώ.
5. Η μείωση των τεκμηρίων για επαγγελματίες που έχασαν πελατεία λόγω ανωτέρας βίας, όπως π.χ. κατασκευή δημοσίων έργων. Φυσικά, θα πρέπει να το αποδεικνύουν με έγγραφα.
6. Ο μη συνυπολογισμός του διπλού τεκμηρίου, εάν πρόκειται για ζευγάρι ελευθέρων επαγγελματιών.
7. Η μείωση του τεκμηρίου για όσους επαγγελματίες έχουν ταυτόχρονα εισοδήματα και από ακίνητα.
8. Η εξαίρεση από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εγκύων γυναικών που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, το τεκμήριο μειώνεται μόνο για όσους έχουν παράλληλα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες, αλλά η λίστα θα διευρυνθεί και οι αλλαγές θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις