Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει θέμα τις φουσκωμένες τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη (16/7) στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, στην οποία θα συμμετέχει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει θέμα τις φουσκωμένες τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα που προκαλούν σοκ στο τιμολόγια γοα τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «ράλι ανατιμήσεων» στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας.

Από την κυβέρνηση τονίζεται πως εξετάζονται τόσο όλα τα δεδομένα αλλά και οι παράμετροι για το ζήτημα της ακρίβειας.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε κάποια επιχείρηση αν παρουσιαστεί κίνδυνος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ στην κατεύθυνση να εξομαλυνθεί το βάρος για τους καταναλωτές προσανατολίζεται περάσει ρύθμιση προκειμένου να επωφεληθεί από τα πρόσφατα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα υπερβάλλοντα κέρδη για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, στα πρότυπα αντίστοιχων περιόδων της ενεργειακής κρίσης, όταν είχε γίνει το ίδιο. Η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη από το ΥΠΕΝ διότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φτάσει πλέον κατά μέσο όρο πάνω από τα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο και η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί για όσο παραμένει ο καύσωνας και τα προβλήματα στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη που επηρεάζουν τη χώρα μας.

Η εικόνα των τιμών

Για την άνοδο της χονδρικής τιμής το ΥΠΕΝ επιρρίπτει ευθύνες στο διασυνοριακό εμπόριο και συγκεκριμένα στην μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ Ουγγαρίας και υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας καθώς επίσης και στην συντήρηση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία που αφαιρεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας από την αγορά.

Η συνεχής όμως άνοδο των τιμών δημιουργεί αυξημένη επαγρύπνηση στην κυβέρνηση καθώς οι τιμές αυτές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προεξοφλώντας αυξήσεις στο ρεύμα για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου που αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση δεν αποκλείεται να δούμε να επιστρέφουν εκτάκτως οι επιδοτήσεις. Μάλιστα από την περασμένη Πέμπτη οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής η οποία διερευνά ζητήματα κερδοσκοπίας.

Για σήμερα 15 Ιουλίου η τιμή του ρεύματος τις μεσημεριανές ώρες που παράγεται η φθηνή ηλιακή ενέργεια των φωτοβολταικών κυμάνθηκε από 60 ευρώ έως 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές εκτινάσσονται τις βραδινές ώρες που μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου καθώς το δίωρο από τις 8 έως τις 10 το βράδυ η τιμή της χονδρεμπορικής θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook