Οι τελικές ανακοινώσεις και η εξειδίκευση των μέτρων μετά τις αυξήσεις σοκ στις τιμές του ρεύματος θα γίνιουν αύριο Τετάρτη από το υπουργείο Περιβάλλονοτος και Ενέργειας.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ράλι ανόδου του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου., καθώς η κυβέρνηση έχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια .

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Σχετικές ανακοινώσεις αλλά και εξειδίκευση των μέτρων αναμένονται αύριο το πρωί από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Δεν αποκλείεται όμως ένα πρώτο στίγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων της κυβέρνησης να δώσει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, ακόμη και η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα ενώ υπό συζήτηση είναι και το σενάριο για επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων που εξετάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία που είχε εφαρμοστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Στελέχη του ΥΠΕΝ αρνούνται ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς των επιδοτήσεων ωστόσο ενδεικτική της κυβερνητικής στάσης είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων στο ρεύμα το κράτος θα είναι εδώ» προσθέτοντας ωστόσο ότι «δε βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείo”.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, «κλείδωσαν» παρεμβάσεις, όπως απευθείας επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να κρατηθεί στα 0,16 ευρώ.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα στήριξης αναλάβει η κυβέρνηση για να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του ρεύματος δεν θα είναι οριζόντια και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τυχόν περιστατικά αισχροκέρδειας στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου προσκλήθηκαν σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ σε διαδοχικές συναντήσεις όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, εντός της ίδιας ημέρας. Η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά το τελευταίο διάστημα.

Επίθεση από την αντιπολίτευση
O πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε δήλωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδέχεται την ευθύνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. «Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμη μια φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση όλων των υπερκερδών στην ενέργεια, στον μέγιστο συντελεστή του 90%, με τα οφέλη να επιστρέφουν δίκαια στους καταναλωτές», τονίζει ο κ. Φάμελλος.

ΠΑΣΟΚ: «Την κυβερνητική αλαζονεία του 41% και τους ερασιτεχνισμούς τα πληρώνει ο ελληνικός λαός ετεροχρονισμένα και πανάκριβα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος»
Πρώτα το «αλαλούμ» με τις επιστροφές χρημάτων των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα η εκτόξευση στις τιμές της χονδρεμπορικής, επιβεβαιώνουν την παντελή αποτυχία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και προστίθεται:

Για άλλη μία φορά, αναδεικνύεται ο επικοινωνιακός χαρακτήρας διακυβέρνησης. Ενώ το πρόβλημα των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών είναι γνωστό, τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα, έπρεπε οι τιμές να «πετάξουν» στα 650 €/MWh! (τιμή στην προ-ημερήσια αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου για τις 16/07/2024, στις 20:00-21:00 CET) για να κινητοποιηθεί το αρμόδιο Υπουργείο, συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη με την ΡΑAEΥ.

Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
Το Υπουργείο, μέσω διαρροών επιδιώκει να επαναφέρει το μηχανισμό πλαφόν στη χονδρεμπορική ή τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια, σε μια περίοδο που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, διότι ακόμη και την εποχή που μπορούσε να γίνει αυτό στην ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση τα έκανε «μπάχαλο». Είδαμε τι έγινε με την επιστροφή 800 εκ. € στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, έρχονται ακόμη 130 εκ € επιστροφές επιδοτήσεων για το τέλος ΑΠΕ και αναμένονται άλλα 120εκ € ακόμη! Σύνολο πάνω από 1 δις € σε επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος, επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε με λάθος τρόπο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Δυστυχώς, την κυβερνητική αλαζονεία του 41% και τους ερασιτεχνισμούς, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός ετεροχρονισμένα και πανάκριβα.

Η ενεργειακή κρίση με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου έχει τελειώσει, αλλά οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και τώρα. Αυτό συμβαίνει, διότι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, κατά κύριο λόγο εξαρτάται από την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς και τις στρεβλώσεις της. Φαίνεται εξάλλου, από το γεγονός ότι οι ακραίες τιμές εμφανίζονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (βραδινές), όταν παύουν να προσφέρουν ενέργεια οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) και στο ενεργειακό μίγμα εισέρχονται οι μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες και καθορίζουν τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς.

Προφανώς, η κυβέρνηση θα προφασιστεί ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά εξωγενές – για πολλοστή φορά. Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός φρόντισε να συνδέσει τις υψηλές τιμές, με το ότι βρίσκεται εκτός ο μεγάλος πυρηνικός σταθμός στο Κοζλουντούι στην Βουλγαρία καθώς και στις μειωμένες μεταφορικές ικανότητες των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή π.χ Σερβίας – Ουγγαρίας & Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

ΚΚΕ: Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής της «απελευθέρωσης», των χρηματιστηρίων ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης»
«Αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνειδητά εξαπάτησαν τον λαό, προεξοφλώντας πριν από λίγο καιρό δήθεν τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και την “εξομάλυνση” της αγοράς, τώρα, μπροστά στη νέα “εκτίναξη”, δίνουν υποσχέσεις για μέτρα που… θα ανακοινωθούν» σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτό, όμως, που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά είναι η πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής της “απελευθέρωσης” και των χρηματιστηρίων ενέργειας, καθώς και της λεγόμενης “πράσινης” μετάβασης, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, στη βάση των οδηγιών της ΕΕ. Είναι η χρεοκοπία του αφηγήματος των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ, ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διευρυμένης ευρωενωσιακής αγοράς, θα έριχνε τις τιμές» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Μόνη λύση είναι η σύγκρουση με την πολιτική που έχει μετατρέψει την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο χρηματιστηριακό προϊόν, έχει “θάψει” τις φθηνές εγχώριες πηγές ηλεκτροπαραγωγής προς όφελος της άναρχης επέκτασης των ΑΠΕ και του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου, οδηγώντας μέχρι και στον “τραγέλαφο” των αυξήσεων στην τιμή της χονδρικής, επειδή οι ιδιώτες παραγωγοί εξάγουν το πλεόνασμα ενέργειας σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook