Το ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιουλίου και θα έχει όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες - Μεγαλύτερη επιδότηση στο κοινωνικό τιμολόγιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια – κίτρινα και πράσινα – ενώ δεν περιλαμβάνονται τα μπλε που είναι σταθερά.

Η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα έχει όριο την κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα. Επίσης προβλέπεται μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης για όσους βρίσκονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, όπως είχε γίνει και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το ακριβές ποσό της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν έχει οριστεί ακόμα. Θα οριστεί την 1η Αυγούστου, όταν και θα βγουν, όταν θα βγουν τα τιμολόγια για τον Αύγουστο από τους παρόχους.

Μέχρι στιγμής πάντως με τις τιμές να ανεβαίνουν κάθε μέρα με τον αλγόριθμο που υπήρχε, αν ένας πάροχος τον Ιούλιο είχε τιμή κιλοβατώρας στα 13,5 λεπτά, τον Αύγουστο θα είναι τουλάχιστον 19 χωρίς την επιδότηση.
Τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Αρχικά για ένα μήνα, τον Αύγουστο,

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω εκτάκτου φόρου στα υπερκέρδη που θα έχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ωστόσο όπως το ύψος της επιδότησης δεν έχει ανακοινωθεί επί του παρόντος έτσι και για το ύψος της εισφοράς των παρόχων δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που εκτινάχτηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος:

«Στην ευρωπαϊκή αγορά διαμορφώνονται από το κόστος του ρεύματος και τη ζήτηση. Στηρίζεται στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά και ισχύει για όλες τις χώρες που είναι μέλη. Δεν μπορείς να έχεις μονοπώλιο.»

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα αντιδράσει με τρία βασικά μέτρα:
1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με χρήση φυσικού αερίου για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί, όταν μετρηθεί το φαινόμενο, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

2. Επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά τον Αύγουστο του 2024. Το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.

3. Ενσωμάτωση νέας κοινοτικής οδηγίας και πρόσθετη ρύθμιση για επιβολή μηχανισμού παρέμβασης για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά. Θα αρχίσουμε μία κουβέντα με την Κομισιόν για τις ενδημικές αδυναμίες, μπορεί να κρατάνε 20 μέρες αλλά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Ο κος Σκυλακάκης ανέφερε πως πρόκειται για οδηγία, όχι κανονισμός και άρα έχει ελευθερία στην εφαρμογή.

Η έκτακτη εισφορά επί της ποσότητας του φυσικού αερίου ανά θερμική μεγαβατώρα θα αφορά κάθε παραγωγό και θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ, δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Ενέργειας.

Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα γίνει η επιδότηση για τον Αύγουστο (για όλες τις κατοικίες) για τους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, πράσινα και κίτρινα.

Το όριο κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι πρώτες 500 κιλοβατώρες και μετά η χρέωση θα “τρέχει” κανονικά

Οι τιμές διαμορφώνονται, μεταξύ άλλων, από τους εξής παράγοντες
• Τιμές των ρύπων. Στα 19 ευρώ το 2019 και 68 ευρώ σήμερα.

• Τιμές φυσικού αερίου πανευρωπαϊκού. Το 2019 ήταν 17 ευρώ και σήμερα 33 ευρώ.

• Διακυμάνσεις καιρού. Σε περιόδους καύσωνα, μειώνεται η απόδοση των φωτοβολταϊκών. Το ίδιο συμβαίνει άνυδρο χειμώνα, που σημαίνει πως δεν έχουμε αρκετά νερά.

• Διασυνδέσεις. Εμείς επιδιώκουμε μεγαλύτερες διασυνδέσεις. Αυτό, όμως, που σημαίνει που υπάρχουν περιόδου που ανεβαίνει η ζήτηση στο εξωτερικό και έτσι ανεβαίνουν οι τιμές.

Αυτά τα οποία έχει κάνει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Η μεταρρύθμιση των χρωματιστών τιμολογίων

2. Έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων για ηλεκτρικό ρεύμα

3. Θέσπιση τιμολογίου ΓΑΙΑ για αγρότες. “Αυτή τη στιγμή συμφέρει τους αγρότες να μπουν στο ΓΑΙΑ χθες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024”, δήλωσε ο κος Σκυλακάκης. Τους εξασφαλίζει τιμές προ κρίσης, σημείωσε. Παράλληλα, μπορούν να κάνουν ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη.

4. Αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών.

5. Μηνιαία καταμέτρηση

6. Ολοκληρώθηκε η επιδότηση των ΑΠΕ

7. Πρόγραμμα για κοινωνικά ευάλωτους

8. Διαγωνισμοί για μπαταρίες

Μεσοσταθμικά μέχρι και Ιούλιο, για 7μηνο, 130 ευρώ οι τιμές, κάτω από τις τιμές επί επιδοτήσεων.
Από την 11η Ιουλίου, ήλθε ένας συνδυασμός ένας μη αναμενόμενος καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, από την Ουκρανία έως τα Βαλκάνια, αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω καταστροφών στις υποδομές από τον πόλεμο με τη Ρωσία, μη εκτόνωση ζήτηση από Ρουμανία και Ουγγαρία. Οι διασυνδέσεις προς τη Δύση είναι πιο αδύναμες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχετε την Αυστρία με τιμές 100 ευρώ τη στιγμή που η Ουγγαρία έχει 800. Γιατί γεμίζουν τα καλώδια και αποσύζευξη των δύο ενεργειακών συστημάτων. Παύει να μπορεί να εισάγει φθηνή ενέργεια και οι ακριβές τιμές που δημιουργούνται στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία κατεβαίνουν προς Νότο και πιέζουν και τις δικές μας τιμές. Αυτό προβλέπεται πως θα κρατήσει ακόμα μερικές ημέρες. Δεν αναμένεται να έχουμε αυτό το φαινόμενο και τον Αύγουστο. Ποιες είναι οι συνέπειες. Εχουμε εκτίναξη σε ημερήσιες τιμές
.
Ο μηχανισμός πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει τελειώσει στις 30 Ιουνίου του 2024. Η νέα οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά έχει όρους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς θέλει τρεις μήνες να διαρκέσει η κρίση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook