Πλην της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπάρχουν πλέον των 280 επιχειρήσεων των δήμων που έχουν την δική τους τιμολόγηση, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Στη διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα (16.09.2024) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε κατηγορηματικά στην κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν ισχύει πως όλα τα τιμολόγια του νερού από όλους τους παρόχους θα αυξηθούν έως το όριο του πληθωρισμού.

Όπως εξήγησε, το ύψος του πληθωρισμού λειτουργεί μόνο ως ένας πρώτος «κόφτης» για τις αυξήσεις των τιμών από τους παρόχους.

Παράλληλα ανέφερε πως πλην της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπάρχουν πλέον των 280 επιχειρήσεων δήμων που έχουν την δική τους τιμολόγηση.

Οι προωθούμενες αλλαγές και η ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή οδηγία αφορά στην πλήρη ανάκτηση του κόστους και μόνο, και όχι στην αποκόμιση κέρδους. Μέχρι στιγμής, μόνο η επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανακτούν το κόστος τους.

Το πρόβλημα είναι πως περί το 40-50% του νερού κατά μέσο όρο χάνεται από διαρροές στα δίκτυα. Το ποσοστό αυτό στην ΕΥΔΑΠ πέφτει στο 23%, υπάρχουν και πάροχοι με μεγαλύτερες απώλειες ενώ κρίσιμο είναι και το ζήτημα της εισπραξιμότητας.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανές σημειακές αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού, και οι όποιες πιέσεις για υπερκοστολόγηση αφορούν κυρίως στη περιφέρεια καθώς η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν ήδη πλήρη ανάκτηση κόστους. . Όπως είπε:

«Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που δεν σου λέει τίποτα άλλο πέραν του ότι οφείλεις να έχεις ρύθμιση κόστους, χωρίς κέρδος στο νερό. Το πρόβλημά μας είναι ότι πανελλαδικά χάνεται μέχρι 40-50% του νερού στα δίκτυα».

Επίσης όσον αφορά στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα εκτίμησε ότι οι τιμές μεσομακροπρόθεσμες θα πάνε σε αποκλιμάκωση.

Για το ατύχημα στις Αφίδνες με τα κομμένα δένδρα
«Δεν υπήρχε αίτημα του ΟΣΕ για καθαρισμό», όπως αποκάλυψε μετά το περιστατικό πτώσης δέντρου στις γραμμές του τρένου στις Αφίδνες.

Αναφορικά με τη δασική υπηρεσία μετά την πτώση δέντρων στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Αφιδνών, εξήγησε πως «υπάρχει ένας νόμος από το ’79 που λέει ότι ο σιδηρόδρομος υποχρεούται να καθαρίζει 10 μέτρα εκατέρωθεν όταν αυτό απαιτείται», προσθέτοντας:

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα του ΟΣΕ για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δώσει εντολή καθαρισμού του δάσους από τον Απρίλιο για αποφυγή πυρκαγιών, με προτροπή μάλιστα της δασικής υπηρεσίας. Μόνο φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει μέχρι τώρα 50 εκατομμύρια καθαρισμούς γύρω από τις κολόνες και προφανώς όπου υπάρχει συγκοινωνιακό έργο κατά μείζονα εκεί θα κόψουμε. Διότι εκεί είναι και φυσική αντιπυρική ζώνη. Πλέον προσπαθούμε να έχουμε τη λογική της προστασίας του δάσους κι όχι του δέντρου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook