Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, όπως προανήγγειλε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια».

Αυτό προανήγγειλε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η κατάργηση αυτή θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025.

Πριν από λίγο, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είναι ότι σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν ένα τέλος επιτηδεύματος 400 ή 500 ευρώ.

Με βάση την εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών, από την επόμενη χρονιά περίπου 25.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είχαν εξαιρεθεί από τις μειώσεις του τέλους επιτηδεύματος των προηγούμενων ετών, οι οποίες είχαν εφαρμοστεί μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών με βάση τον οποίο είχε ανακοινωθεί η πλήρης κατάργηση το επόμενο έτος του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κατάργηση αυτή αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά και νομικά πρόσωπα (έως 3 εργοδότες) ή το 75% των χρημάτων που εισπράττουν προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση προχωρά σε μειώσεις φόρων και επεσήμανε ότι αυτές οι μειώσεις θα συνεχιστούν και το 2025. Υπογράμμισε επίσης ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται στην “ανάπτυξη και την μεγέθυνση της πίτας”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025 :
• Στο 6μηνο του 2024 με πληθωρισμό 3% τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%. Το 7,3% της αύξησης συνεπώς οφείλεται στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής π.χ. με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

• Συνολικά το 2024 αναμένεται υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού από φόρους κατά 5,2%. Το 60% της αύξησης των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 26% στην αύξηση των αμοιβών.

• Το 2025 υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 3,7% πρωτίστως λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και χωρίς καμία αύξηση φόρων παρά μόνο με μειώσεις. Με κυριότερο παράδειγμα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αυξάνει τα χρήματα που βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι.

-Για τον πληθωρισμό: «Πράγματι την τελευταία τριετία είναι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα παγκοσμίως. Όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι σε αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις με ελέγχους, πρόστιμα για αισχροκέρδεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων που επιχειρούν να μετριάσουν το βάρος για τα νοικοκυριά», επεσήμανε ο υπουργός. Ενώ ειδικότερα για το θέμα του ΦΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί η Ισπανία, επανέλαβε αφενός ότι ο πληθωρισμός εκεί ήταν υψηλότερος από τη χώρα μας και αφετέρου ότι η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε μερική κατάργηση του μέτρου ανεβάζοντας και πάλι τους χαμηλούς συντελεστές.

-Για τις κοινωνικές δαπάνες: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης για την περίοδο 2019-2023, «από αυτήν την αδιάφορη και δήθεν αντιλαϊκή κυβέρνηση» οι δαπάνες για την παιδεία αυξήθηκαν κατά 15%, για τα ασφαλιστικά ταμεία 16%, για την υγεία 46,5% και για τα νοσοκομεία 97,9%.

«Προχωρούμε με ένα μείγμα πολιτικής που επιβραβεύεται στην πράξη και δεν δεχόμαστε την ισοπεδωτική κριτική γιατί η χώρα ανεβαίνει», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. «Το μαρτυρούν τα στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών, οι διεθνείς οργανισμοί που διατυπώνουν προβλέψεις ορισμένες φορές πιο αισιόδοξες από τις δικές μας, οι οίκοι αξιολόγησης που όλοι ανεξαιρέτως αναβαθμίζουν την Ελλάδα και οι ίδιοι οι πολίτες που έχουν μεν τα παράπονά τους αλλά συνολικά είναι περισσότερο προσανατολισμένοι προς τη Νέα Δημοκρατία. Με σοβαρότητα, σεμνότητα και αυτοπεποίθηση θα συνεχίσουμε συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με την φιλοαναπτυξιακή πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και να ανεβάσουμε την Ελλάδα αρκετά σκαλιά ψηλότερα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook