Όπως όλα δείχνουν ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας της ανάκαμψης.

Παρόλο που η κατάσταση στις ΜΕΘ και τις κλίνες COVID παραμένει ασφυκτική, υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι που κρίνουν επιτακτική την ανάγκη για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων: (1) η ψυχολογική κόπωση του κόσμου και (2) το γεγονός ότι οι αντοχές των κρατικών ταμείων δεν είναι απεριόριστες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ το 35% των πολιτών επιθυμούν άμεση χαλάρωση, με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο (42%), τα σχολεία (30%) και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (14%). Από την άλλη, οι δαπάνες της Κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 11,5 δισ., όταν ο αρχικός προϋπολογισμός για το 2021 έφτανε τα 7,5 δισ. Κι αυτός, φυσικά, ήταν ο λόγος που βγήκαμε στις αγορές και αντλήσαμε ποσό 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου, που κατά τ’ άλλα ήταν μια θετική εξέλιξη. Μια έκδοση τόσο μακράς διάρκειας είχε να συμβεί από το 2008.

Το ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα μετά το διαφαινόμενο άνοιγμα είναι σχετικά με την επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία. Τα σοβαρά προβλήματα δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί και “κρύβονται” κάτω από τον μανδύα των επιδομάτων και των κρατικών ενισχύσεων. Οι λιγότεροι αισιόδοξοι βλέπουν επιδείνωση σε πολλούς δείκτες: ιδιωτικό χρέος, εξωτερικό χρέος, έσοδα ασφαλιστικών ταμείων, έλλειμμα και κυρίως τα εισοδήματα των εργαζομένων. Η Ελλάδα απώλεσε πέρσι το 27% της παραγωγής της, ενώ 41 δισ. χάθηκαν μόνο στο εμπόριο. Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε το πρώτο δίμηνο του 2021 “μαύρη τρύπα” στα έσοδα του της τάξεως των 600 εκ, Και είναι λογικό τα λιγότερα έσοδα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να αντιστοιχούν σε λιγότερα έσοδα και για το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό τα επόμενα μέτρα στήριξης δε θα αφορούν γενικά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά εκείνες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Συνεπώς, τα βήματα για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας δε σημαίνει ότι θα οδηγήσουν ταυτόχρονα και σε οικονομική ανάταση. Όμως, στη λογική ότι ο καιρός φτιάχνει, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν εμβολιαστεί, και ότι τα self tests θα είναι έως τις 10 Απριλίου διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, η οικονομία θα ανοίξει για να σωθεί ότι σώζεται. Και το σημαντικότερο είναι ότι δε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στην τουριστική σεζόν, η οποία επίσημα ξεκινάει στις 14 Μαΐου. Εκεί ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή τα 8-9 δισ. με 15 εκ. επισκέπτες (πέρσι ήρθαν στη χώρα μας 7,5 εκ. τουρίστες). Σημαντικό ρόλο, επίσης, για την επανεκκίνηση του τουρισμού θα παίξουν το “ψηφιακό πράσινο διαβατήριο” αλλά και οι διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, επειδή βρισκόμαστε σε καλύτερα επίπεδα εμβολιασμών και έχουμε λιγότερο κρούσματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2020 για τον τουρισμό.

Για τον απλό κόσμο θα είναι;

*Οικονομολόγος / Διδάσκων στο Τμήμα Logistics του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις