Κάμψη τζίρου 7,95% στα καταστήματα εντός του Νοεμβρίου
Με μείωση 7,9% έκλεισε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, μείωση η οποία φαινομενικά είναι μικρή, δεδομένου ότι από τις 7 Νοεμβρίου 2020 επιβλήθηκε πανελλαδικά αναστολή λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου, πλην των κλάδων τροφίμων και φαρμάκων.
Από τα επιμέρους στοιχεία, άλλωστε, φαίνονται οι σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά κλάδο του λιανεμπορίου, με τα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα να εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, την ένδυση – υπόδηση να έχει χάσει πάνω από το 50% του τζίρου, ενώ την ίδια στιγμή το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται κατά 60,5%. Η χθεσινή ανακοίνωση, πάντως, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο κατά τον μήνα Νοέμβριο προκάλεσε την παρέμβαση του Ινστιτούτου Εμπορίου και υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει υποτιμήσει τη συρρίκνωση του τζίρου στην ένδυση – υπόδηση, δηλαδή ότι η πραγματική αρνητική επίπτωση στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη από 56,5% που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 7,9% τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 6,9%. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, η μείωση του κύκλου εργασιών τον Νοέμβριο του 2019 ήταν 12,3%.
Στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 14,5%, στα φαρμακεία αύξηση κατά 29,8% και στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων (σ.σ. πρόκειται κυρίως για το ηλεκτρονικό εμπόριο) αύξηση του τζίρου κατά 60,5%. Από την άλλη, τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στην κατηγορία της ένδυσης – υπόδησης (56,5%) και ακολουθούν τα πρατήρια καυσίμων (31,1%), τα πολυκαταστήματα (18,2%), τα καταστήματα επίπλων – οικιακού εξοπλισμού (16,9%), τα βιβλιοπωλεία (15,9%) και τα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (2%).
Το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ αποδίδει την υποτίμηση της συρρίκνωσης του τζίρου στην ένδυση – υπόδηση στα εξής: πρώτον, ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στηρίζονται σε δείγμα επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 140.000 ευρώ και δεν καταγράφουν τις απώλειες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι η πλειονότητα, δεύτερον, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εμπειρία και υποδομή για ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Από την Καθημερινή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις