Μετά από πολλές μέρες διακοπής, ξεκινά η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με τη φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα.

Κυβέρνηση, λοιμωξιολόγοι και έμποροι ευελπιστούν ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων είτε θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, είτε θα μειωθεί και δεν θα ξεκινήσουν εκ νέου την ανοδική πορεία, κάτι που όπως έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους, θα οδηγήσει σε ένα τρίτο – και πιο βαρύ, σε επίπεδο οικονομικών συνεπειών, lockdown.

Στο “κόκκινο” η αγωνία των εμπόρων

Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων έχει ήδη χαθεί, οι απώλειες σε τζίρους είναι υψηλές και η συσσώρευση οφειλών δυσβάστακτη. Μάλιστα, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επιβεβαιώνουν ότι μετά το πέρας των εκπτώσεων, στις 27 Φεβρουαρίου, θα “κάνουν ταμείο” για να διαπιστώσουν αν διαθέτουν τις αντοχές να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματά τους ή θα πρέπει να τις κλείσουν.

Εάν, βεβαίως, έρθει ένα νέο lockdown, τότε τα δεδομένα για την αγορά θα είναι ακόμη χειρότερα και η επιστροφή αδύνατη για ακόμη μεγαλύτερο μέρος επιχειρήσεων.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης εκτίμησε ότι εάν δεν επαναλειτουργήσει κανονικά το λιανεμπόριο το συντομότερο δυνατόν και δεν ληφθούν γενναιότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής οφειλών, τουλάχιστον για όσους ήταν συνεπείς προ πανδημίας, μπορεί να οδηγηθεί εκτός του κλάδου μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με τον εφιάλτη του λουκέτου
Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), τον «εφιάλτη του λουκέτου», το ενδεχόμενο δηλαδή να μην ανοίξουν την επιχείρησή τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αντιμετωπίζει το 23% των επιχειρηματιών, με τα ποσοστά στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης να ανέρχονται σε 34% και 41,7% αντιστοίχως.

Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί μαζικά λουκέτα οφείλεται στο ότι αρκετές επιχειρήσεις επιβιώνουν ακόμη με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, καταβολή μειωμένων ενοικίων και αναστολή συμβάσεων εργασίας για το προσωπικό τους), μέτρα σημαντικά μεν, αλλά που για κάποιες επιχειρήσεις τελικά θα μοιάζουν απλώς σαν αυτές να βρίσκονταν σε «μηχανική υποστήριξη» για μεγάλο διάστημα και θα πάψουν να ζουν μόλις «βγουν από την πρίζα».

Οι περιορισμοί, άλλωστε, που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν –για παράδειγμα ο αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται σε ένα κατάστημα–, σε συνδυασμό με το μειωμένο διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, αναμένεται να οδηγήσουν πολλούς επιχειρηματίες στο να μην ανοίξουν ποτέ ξανά την επιχείρησή τους ή να την ανοίξουν για λίγο, πριν το οριστικό λουκέτο.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Tα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ δίνουν ανάγλυφη την εικόνα :

Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό κλειστών καταστημάτων ήταν τον Σεπτέμβριο 25,78%,
Στο κέντρο του Πειραιά 36,31%,
στην Καλλιθέα ανέβηκε στο 44,89% από 44,12% τον Σεπτέμβριο του 2019,
Στη Γλυφάδα το ποσοστό κλειστών καταστημάτων ανέβηκε στο 15,05% από 12,84% τον Σεπτέμβριο του 2019,
Στη Νέα Ιωνία, όταν τον Ιούλιο του 2020 το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2012 το 30%, η αύξηση των λουκέτων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό ποσοστό να ανεβαίνει στο 32,86%.
Στο Μαρούσι, στο 22,41% επί του συνόλου έναντι 21,22% έναν χρόνο νωρίτερα αυξήθηκαν τα κλειστά καταστήματα.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που χτυπήθηκε ισχυρά από την COVID-19, τα κλειστά καταστήματα ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2020 σε 29,57% από 28,16% τον Σεπτέμβριο του 2019.
Πάνω από δις ευρώ οι απώλειες για το λιανεμπόριο στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2020 ο τζίρος του ελληνικού λιανεμπορίου διαμορφώθηκε σε 34,77 δισ. ευρώ έναντι 37,79 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Εχασε δηλαδή πάνω από 3 δισ. ευρώ ή η υποχώρηση ήταν της τάξης του 8,09%.

Εάν, μάλιστα, αφαιρέσει κάποιος τις κατηγορίες του λιανεμπορίου των οποίων η λειτουργία δεν ανεστάλη, όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, η συμπερίληψη των οποίων αλλοιώνει τη γενική εικόνα, τότε οι απώλειες είναι της τάξης του 17,63%.

Μόνο δε από τα στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις που υποχρεούνται να τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι απώλειες τον Νοέμβριο στο εμπόριο ήταν συνολικά της τάξης των 546 εκατ. ευρώ.

Οσο για τον τζίρο των εορτών, η αγορά εκτιμά ότι μετά βίας έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ την εορταστική περίοδο 2019-2020.

Με πληροφορίες από το economico

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις