Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5% έως 5% φέτος και 9% έως 9,5% το 2021. Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί προς τα πάνω την αρχική του πρόβλεψη (Οκτωβρίου 2021), στην οποία έκανε λόγο για ανάπτυξη 4%-4,5%. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,5% για φέτος.
“Αναθεωρούμε την ανάπτυξη λίγο προς τα πάνω, καθώς η οικονομία δείχνει ισχυρή δυναμική”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικής βάσης, της προσαρμοστικότητας της οικονομίας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα αποκτούν πλέον επείγοντα χαρακτήρα.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ΙΟΒΕ αναμένει και φέτος ισχυρές επιδόσεις με τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν το 80% έως 90% του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019. Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στο 13,5% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 5,1% τον Δεκέμβριο κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5%-2% το 2022. “Αυτό το ποσοστό πληθωρισμού δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί η οικονομία”, τόνισε ο κ. Βέττας.
Ωστόσο βασική πηγή ανησυχίας για το ΙΟΒΕ αποτελούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Πρόκειται τόσο για το συνολικό έλλειμμα, όσο για το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, διευκρίνισε ο κ. Βέττας. Σε αυτή την παράμετρο θα πρέπει να προστεθεί και η αναμενόμενη γενική άνοδος των επιτοκίων, η οποία θα είναι κρίσιμο να μην συνοδεύεται με αύξηση αλλά με μείωση του κόστους χρηματοδότησης (spread).
Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του ΙΟΒΕ, εντοπίζονται τέσσερις πηγές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία:
· Πληθωρισμός: ορισμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ως έναν βαθμό αναμενόμενες, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα να εισέλθει σε ένα αρνητικό «σπιράλ» υψηλού πληθωρισμού. Ο κ. Βέττας δεν αποκλείει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στη χώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 – πιθανότατα κοντά στα επίπεδα του 5% – ωστόσο προβλέπει αποκλιμακωση του στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, σε πλήρη συνάρτηση πάντοτε από την πορεία του ενεργειακού κόστους. Σε ερώτηση εάν ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή ξεπεράσει ακόμη και το 5% τους επόμενους μήνες, σκαρφαλώνοντας στο 6% ή ακόμη και στο 7%, ο κ. Βέττας παραδέχθηκε πως «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», ωστόσο αυτό «δεν είναι το βασικό σενάριο».
· Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας: η εξέλιξη των διαβουλεύσεων για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα διέπουν τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών στην μετα-Covid Ευρώπη θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα της κάθε χώρας ως προς τη δημοσιονομική ευελιξία της.
· Ενίσχυση εξαγωγών και τόνωση των επενδύσεων. Θετικά κρίνονται σημάδια για το ενδιαφέρον των ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών, αλλά και η ανθεκτικότητα του τουρισμού, ωστόσο πιέσεις προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων.
· Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις μελλοντικές κρίσεις: το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για νέες κρίσεις με υγειονομική, χρηματοοικονομική, γεωπολιτική ή άλλου είδους πηγή που δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον.