«Αν είχε ξεσπάσει στο Βέλγιο η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων η ίδια η δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στους δημοσιογράφους- θα είχε απευθυνθεί στους παρόχους να βρει τα στοιχεία και αν είχε αποκαλυφθεί ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν υπό παρακολούθηση κάποιος απ’ τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι δυνατόν να παρακολουθείται εδώ και ένα χρόνο υπουργός και να μην το ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Δημήτρη Καμπουράκη. Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός «δεν είναι βλαξ, αλλά συνένοχος».

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αφιερωμένο στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και στην υπόθεση Καϊλή, που συνέδεσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχω αρχίσει και αισθάνομαι σαν ΜένουμεΕυρωπαίος. Τι καλά που θα είμασταν στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και η δικαιοσύνη στο κέντρο της Ευρώπης. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα, το Βέλγιο. Βλέπουμε εκεί ότι ακόμη και αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κ. Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν» είπε με νόημα για την υπόθεση Καϊλή. Όπως εξήγησε, στο Βέλγιο, δεν θα μπορούσαν να βρίσκουν αδιευκρίνιστα ποσά σε υπουργούς και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο, να υπάρχει το σκάνδαλο Novartis και ούτε ένας υπουργός ή μεγαλογιατρός να διώκεται και αντίθετα να κάθεται στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο.

«Αν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, θα είχε η ίδια η δικαιοσύνη απευθυνθεί στους παρόχους. Όχι να πετάμε το μπαλάκι στους δημοσιογράφους» συνέχισε. «Κάποιος θα είχε παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός δεν θα είχε πού να σταθεί. Εδώ όμως είμαστε λίγο Βαλκάνια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αύγουστο, που υπήρξε το πρώτο σοκ όπως είπε με την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη, κρύβεται και προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο.

«Είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι πράγματι υπάρχουν παρακολουθήσεις. Δεν το επέλεξε, έχασε την ευκαιρία και προς ώρας φαίνεται να τη χάνουν και άλλοι θεσμοί της Δημοκρατίας» σημείωσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη που έκανε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ις. Ντογιάκο.

«Η Le Soir στο Βέλγιο έκανε αποκαλύψεις, δεν της ζήτησαν να πάει να συλλάβει την κ. Καϊλή με σακούλες με χαρτονομίσματα. Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να βρει αποδείξεις. Υπάρχουν στους παρόχους
που έχουν υποχρέωση να κρατάνε αρχείο για δύο χρόνια, υπάρχουν υπογραφές εισαγγελέων, υπάρχουν διατάξεις σε αρχείο στην ΑΔΑΕ» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός τι γίνεται στην ΕΥΠ, την οποία με δική του πρωτοβουλία την πήρε στο γραφείο του. «Αν δεν είχε δυνατότητα γνωρίζει τι ποιεί ο άνθρωπος που τοποθέτησε εκεί αλλάζοντας νόμο και ο ανιψιός του, και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα των παράνομων και νόμιμων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για πρωθυπουργό επικίνδυνα ανεπαρκή. Αν είναι συνένοχος, γιατί αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά του, τότε είναι ένας πρωθυπουργός επικίνδυνος» συνέχισε.

«Δεν ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν είναι ωραίο αντί για υπουργός να είσαι ο στόχος 5046c» είπε με νόημα για τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας.


Όπως ανέφερε, για να παρακολουθείται επί ένα χρόνο ο κ. Χατζηδάκης, η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου θα έπρεπε να έχει βάλει 6 υπογραφές, αφού οι σχετικές εντολές ανανεώνονται ανά δύο μήνες. «Θα βγει η κ. Βλάχου να πει ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας που υπέγραψε παρακολούθηση ενός υπουργού; Εάν είναι ύποπτος για την εθνική ασφάλεια, γιατί παραμένει στη θέση του;» διερωτήθηκε. «Τότε η κ. Βλάχου πρέπει να πάει στη δικαιοσύνη, όχι η κ. Τουλουπάκη» σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά ήταν όλα στο φως σε ό,τι αφορά την ΕΥΠ, αλλά ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε και σχεδόν σε μόνιμη φάση τον διοικητή ΕΥΠ να ενημερώνει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη.

«Είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με ανοικτή την υπόθεση;» σημείωσε για άλλη μια φορά για το γεγονός ότι δεν έχει εξηγηθεί ο λόγος παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. «Κάποιο λάκκο έχει φάβα. Καθόλου βλαξ δεν είναι ο πρωθυπουργός. Είναι συνένοχος, γι’ αυτό κρύβεται όλους αυτούς τους μήνες» ανέφερε.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί δεν παρακολουθούσε και τον ίδιο η ΕΥΠ. «Κι εγώ έχω αναρωτηθεί. Περισσότερο τους ενδιέφερε διαχείριση εξουσίας και επιτήρηση ροής του χρήματος. Αυτό αποδεικνύεται» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν βρίσκεται το όνομά του στις λίστες αποδεικνύει ότι είναι έγκυρα όσα δημοσιεύονται.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ακόμη ότι από το 2015 έως το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «ούτε αγόρασε, ούτε επινοικίασε, ούτε ήρθε σε διαπραγμάτευση για χρήση παράνομου λογισμικού», απαντώντας σε δημοσιεύματα για το παράνομο λογισμικό Pegasus.

Παράλληλα, σχολίασε και το δημοσίευμα των New York Times για την εξαγωγή του Predator από τη χώρα μας με άδεια του υπουργείου Εξωτερικών. «Βγήκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και το επιβεβαίωσε και άλλη μέρα έχασε τη δουλειά του. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμική χώρα. Έδιωξαν τον άνθρωπο που είπε αλήθεια» είπε. «Τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε στον κ. Χατζηνικολάου, έδινε άδεια να το εξάγουν σε άλλες χώρες. «Εξάγαγαμε το Predator σαν να ήταν start-up» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το άνετο προβάδισμα που δίνουν στην κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις. Τόνισε δε ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν μια κόκκινη γραμμή. «Θα περίμενε κανείς και η ίδια η ΝΔ να έχει αίσθηση αυτοσυντήρησης» είπε, προσθέτοντας ότι αν το κυβερνών κόμμα πήγαινε σε «αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω», θα είχε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να πάει καλύτερα στις εκλογές.

«Εγώ προτιμώ όμως να είναι πρωθυπουργός αυτός που έχει διαπράξει τη μεγαλύτερη εκτροπή» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι οι 156 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ είναι πλέον συνένοχοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις