Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης, αποφάσισε η κυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:
Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
– Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
– Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
– Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.
Προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη . προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.
Εδώ και ημέρες ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, καθώς είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η οικογένειά του βρισκόταν σύσσωμη στο πλευρό του. Τόσο τα πέντε παιδιά, όσο και τα εννιά εγγόνια του έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα από κάθε μεριά της Γης.
Τι ζήτησαν τα παιδιά του από την κυβέρνηση
Οι γιοί του Παύλος και Νικόλαoς, όμως, είναι αυτοί που, έχουν αναλάβει να διευθετήσουν και μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες, εκπροσωπώντας έτσι την οικογένεια. Για τον λόγο αυτό συνεργάζονται και με ένα γνωστό δικηγορικό γραφείο. Πριν από λίγες ημέρες και όταν οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι η υγεία του πατέρα τους έχει πάρει μία μη αναστρέψιμη τροπή, επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη. Αν και κανείς δεν σχολίασε το περιεχόμενο της συζήτησης, σειρά δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για αίτημα των παιδιών του, ώστε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους στη Μητρόπολη της Αθήνας.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επικρατεί το σενάριο της κηδείας δημοσία δαπάνη με τιμές αρχηγού κράτους κάτι που θα σήμαινε να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα, αλλά και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Το βασικό επιχείρημα ως προς αυτό είναι ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.
Η ταφή της Φρειδερίκης στο Τατόι
Η ταφή, πάντως, πιθανολογείται ότι θα γίνει στο Τατόϊ. Εκεί θάφτηκε εξάλλου, , και η μητέρα του, Φρειδερίκη, παρότι άφησε την τελευταία της πνοή στα ισπανικά ανάκτορα όπου φιλοξενείτο από την κόρη της βασίλισσα Σοφία.
Η βασιλεία είχε ήδη καταργηθεί στην Ελλάδα οκτώ χρόνια, με το δημοψήφισμα του 1974, αλλά το κλίμα ήταν πολύ πιο τεταμένο από ό,τι σήμερα και οι αναμνήσεις ακόμα νωπές. Η οικογένεια Γλυξμπουργκ τότε είχε μεν χάσει τον θρόνο και ζούσε στο εξωτερικό, αλλά δεν είχε χάσει ούτε την ελληνική ιθαγένεια, ούτε την προσωπική της περιουσία. Το Τατόι, όπου βρίσκεται και το βασιλικό κοιμητήριο, ακόμα τους ανήκε. Η Φρειδερίκη είχε ζητήσει να ταφεί εκεί, δίπλα στον συζυγό της Παύλο. Το γεγονός, όμως, πολιτικοποιήθηκε, ειδικά μετά την απαίτηση του γιού της Κωνσταντίνου να κηδευθεί στη Μητρόπολη και μετά να ταφεί στο Τατόϊ.
Μετά από την ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε, του ζητήθηκε να γίνει και η κηδεία και η ταφή στο Τατόϊ, όπερ και εγένετο. Ο Κωνσταντίνος έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από το δημοψήφισμα του 1974 στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 γθα την κηδεία και η η περιοχή γύρω από το Τατόϊ αποκλείστηκε από χιλιάδες αστυνομικούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις