Ν. Δένδιας: Δεν έχει υπάρξει περίοδος μεγαλύτερης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης στα ελληνοτουρκικά
Οι σχέσεις με την Τουρκία διαχρονικά είναι δύσκολες , είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε ότι τελευταία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς «κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη και αυτό δεν το έχουμε ξαναζήσει»
Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων περίοδος όπως αυτή που διανύουμε “με 3,5 χρόνια διαρκούς κρίσης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της διαρκούς επιτροπής εκλογικής περιφέρειας Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Άμφισσα.
Όπως υπενθύμισε, o Νίκος Δένδιας, οι σχέσεις με την Τουρκία διαχρονικά είναι δύσκολες με επανειλημμένες κρίσεις, που όμως “ήταν χρονικά περιορισμένες”.
Η μεγάλη διαφορά αυτών των τρεισήμισι χρόνων, είναι η διάρκεια της κρίσης”, σημείωσε και “κάθε μέρα να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αυτά που λέγονται σήμερα να είναι χειρότερα από αυτά που λέχθηκαν εχθές. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό το πράγμα”.
Δεν τους φοβόμαστε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πού είμαστε και γιατί. Το παράδειγμα της Ρωσίας, αν το προβάλλετε στη γειτονιά μας είναι ακριβώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός. “Με τη δύναμη επιδιώκω να αλλάξω τα σύνορα”. Όχι! 100 φορές όχι!(από την ομιλία στην εκδήλωση ΔΕΕΠ Φωκίδας #ΝΔ). pic.twitter.com/xkC7N0IiJV
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 22, 2023
“Αυτό επέβαλλε μια διαρκή δραστηριοποίηση για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάσχεσης μιας αντίληψης αναθεωρητισμού, δηλαδή αλλαγής των συνθηκών των συνόρων, των όρων που προσπαθούσε η Τουρκία μέσω εκφοβισμού μας να επιβάλει και θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανος, γιατί νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά”, σημείωσε και πρόσθεσε:
“Θα έχουμε την τεράστια τιμή όταν παραδώσουμε, να παραδώσουμε την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη απ’ ό,τι την παραλάβαμε και αυτό είναι τεράστια περηφάνεια”.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων. “Δεν σταθήκαμε στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια όπως συνήθως γίνεται. Διευρύναμε το αποτύπωμά μας”.
“Κάναμε μία πολιτική, εγώ την λέω πολιτική των 6 κύκλων που αλληλοτέμνονται: Ευρώπη, από εκεί και πέρα η ευρύτερη περιοχή μας – Ισραήλ, Αίγυπτος, Αραβικός κόσμος, Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια. Πέρα από αυτά, η υπόλοιπη Αφρική. Η Ελλάδα δεν είχε ασχοληθεί με την Αφρική σχεδόν ποτέ στην ιστορία της”.
Αύριο άλλωστε, ο ίδιος μεταβαίνει στη Νότια Αφρική, όπου “έχει να πάει Έλληνας υπουργός 25 χρόνια. Και όμως, στη Νότια Αφρική έχουμε, πέραν ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην αφρικανική ήπειρο, έχουμε μια τεράστια και ισχυρή ομογένεια, που φαίνεται να μην τη θυμόμαστε πολύ καλά”.
Στη συνέχεια θα πάει στη Μοζαμβίκη, που είναι η επομένη πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και η Καμπόν (όπου βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα), ήταν η προηγούμενη πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Γκάνα (όπου ήταν την προηγούμενη μέρα) ήταν η προηγούμενη.
“Καταλαβαίνετε, όταν έχει κρίση με την Τουρκία, πόσο σημαντικό είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα πράγματα. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σε έναν μικρόκοσμο” είπε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ “είναι καλύτερη παρά ποτέ”: “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαχόταν για να κρατήσει το 7 προς 10. 10 όπλα η Τουρκία 7 εμείς. Αν ξέρει κανείς αριθμητική, μπορεί εύκολα να μετρήσει τώρα ποια είναι η αναλογία: είναι 10-0”, τόνισε.
“Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι έτσι για να κάνουμε την κουβέντα, ότι η Τουρκία καταφέρνει και πείθει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εκσυγχρονισμό των F-16”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Όταν η Τουρκία θα παίρνει το πρώτο εκσυγχρονισμένο F-16, η Ελλάδα θα έχει 83 F-16 στο επίπεδο Viper, το επίπεδο 70, 24 Rafale που είναι 4,5 γενιάς μαχητικά και θα παραλαμβάνει το πρώτο F-35”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις