Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη από το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 καταγράφει ποσοστό 29,6% για τη ΝΔ, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% , στο 9,7% το ΠΑΣΟΚ. Ενισχύεται το ΚΚΕ με 5,6% - Πόσο ανεβαίνουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Προβάδισμα 4,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου .

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο με 29,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25%. Στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Η δημοσκόπηση της Marc είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη και όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η ΝΔ χάνει 2,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου καθώς τον Φεβρουάριο ήταν στο 32,5%. Στα αξιοσημείωτα είναι όμως και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει δημοσκοπικά οφέλη από την τραγωδία στα Τέμπη (ήταν στο 25,1% τον Φεβρουάριο).

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία το 86% των πολιτών που ρωτήθηκαν απάντησαν το δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη. Το 69% είπε η ακρίβεια/ανατιμήσεις, το 23,1% η διαφρθορά (πολιτικών), το 22,1% η εγκληματικότητα/βία/παραβατικότητα και ακολουθούν τα Εθνική θέματα/ ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι φυσικές καταστροφές, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, το μεταναστευτικό, η υπόθεση του Παύλου Πολάκη και τέλος η πανδημία.

Στο ερώτημα που οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα οι πολίτες απάντησαν ανθρώπινο λάθος σταθμάρχη/ κακιά στιγμή 12,1%, ενώ το 87% λέει ότι υπάρχουν και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Στο ερώτημα πότε να γίνουν οι εκλογές το 45,2% των πολιτών απάντησε στις 9 Απριλίου (40 ημέρες μετά το δυστύχημα), ενώ το 46,4% είπε το αργότερα τον Μάιο, ενώ το 8,4%.


Σχετικά με την συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης των 20,1 των ερωτηθέντων την αποτιμά θετικά, το 21,9% μάλλον θετικά, το 18,4 μάλλον αρνητικά, το 38,3% αρνητικά.

Όσον αφορά στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με 38,9% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 28,5%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,9%, ο Δημήτρης Κουστσούμπας με 26%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 19,9% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 16,2%.

Στην ερώτηση ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο το 34,5% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 22,1% τον Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούν Ανδρουλάκης, Κουστσούμπας, Βαρουφάκης και Βελόπουλος με μικρότερα ποσοστά.


Για το τι κυβέρνηση προτιμούν το 28,1% απάντησε αυτοδύναμη ΝΔ με 28,1% και αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΝΔ επιθυμεί το 15,8%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 23,2%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις