Μητσοτάκης για δημοσίευμα του Bloomberg: «Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την οικονομία»
Το tweet του πρωθυπουργού με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας σε ανάρτησή του σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg» σημειώνει στην ανάρτησή του στα αγγλικά στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου. Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει επισημαίνοντας ότι είναι “καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα”.
Το Bloomberg αναφερόμενο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημοσιεύει κείμενο στο οποίο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της:
«Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει συγκεκριμένα στον τίτλο του σχετικού κειμένου το Bloomberg.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στα αγγλικά:
Greece’s GDP expansion “outpacing major economies” since 2019 and an NPL’s reduction rate “unsurpassed by the banking industry anywhere, according to data compiled by Bloomberg”.
Good news and more good news to come soon. https://t.co/BnqHrTJ6oY
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 23, 2023
Bloomberg: Από το Grexit, στους «αγαπημένους» των επενδυτών
Στις σημερινές επιδόσεις της Ελλάδας, έναντι της περιόδου της μεγάλης κρίσης οπότε και είχαν αναδυθεί τα σενάρια περί Grexit, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, τονίζοντας ότι «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της».
Κάνοντας μία αναδρομή στην εποχή της ελληνικής κρίσης, ο αρθρογράφος του Bloomberg, Matthew Winkler, αναφέρεται στις δυσοίωνες προβλέψεις εκείνης της περιόδου (ανάμεσά τους και τα περί Grexit), όταν «σχεδόν όλοι έλεγαν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε».
«Το Grexit δεν συνέβη ποτέ, γιατί το είπε η αγορά ομολόγων», αντανακλώντας την αντίθεση της κοινής γνώμης απέναντι σε μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με τον ίδιο και με τους επενδυτές «να έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος».
Μάλιστα, ο αρθρογράφος του Bloomberg μιλά για «σημάδι» ότι η Ελλάδα αποτελεί το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic.
«Η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, συνιστά μία οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού της, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην αύξηση του ΑΕΠ, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην πολιτική σταθερότητα».
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από τα επίπεδα που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που τελευταία φορά της απονεμήθηκε το 2008 από τους οίκους Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings».
Ακόμα, σύμφωνα με το άρθρο, από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατα κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας έχει επεκταθεί κατά 7%, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με σημαντικές οικονομίας, μεταξύ των οποίων η Γερμανία (1%), η Γαλλία (15), η Ιταλία (2%), η Ισπανία (-2%), η Βρετανία (1%) και οι ΗΠΑ (4%), βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.
Την ίδια ώρα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό επί του συνόλου των δανειών των ελληνικών τραπεζών, έχουν υποχωρήσει στο 6,8% από το 47% το 2017, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Σύμφωνα δείκτη του Bloomberg που μετρά την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος και καταρτίστηκε το 2009 (Bloomberg Country Risk Political Score for Greece), η Ελλάδα με τη βαθμολογία της για πολιτικό κινδύνο στις 49 μονάδες, έχει παρουσιάσει βελτίωση κατά 25%, τρία χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη σημερινή κυβέρνηση, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), τη Βρετανία (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο έχει υποχωρήσει στο 3,9% από το 15% το 2015 και το 63% το 2012» επισημαίνει ακόμα το δημοσίευμα, το οποίο συμπληρώνει: «Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα, αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις